Церкви - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Свято-Миколаївська Православна церква Московського патріархату. Ця дивовижна споруда була побудована у 1875 році у с. Петрівка замість дерев'яної (1796 р.) Будівництвом церкви займався пан Оболонський, двоповерховий палац якого знаходився на території сучасного крохмального заводу. На відбудівлі церкви працювало багато жителів села Петрівка і людей із навколишніх сіл. Будівництво церкви було завершене у 1896 році. Пан Оболонський склав дарчу грамоту і подарував цей храм людям. Були часи, коли церкву руйнували. Дзвони, які були чутні на відстані 15 км від села, поскидали, хотіли зруйнувати і саму церкву, але цегла не піддавалася руйнуванню. Тунель від каплички до церкви був завалений камінням і землею, і зараз до підвалу дістатися неможливо.

Свято-Миколаївська церква у с. Гірськ. У гетьманське правління у містечку Гірськ було 2 церкви на честь Благовіщення і Святого Миколая, потім залишилась тільки одна - на честь Святого Миколая (1840 р.). Нове приміщення гірської церкви Святого Миколая, висотою 25 м і 7-ма дзвонами, було збудоване ще в 1911 році. У 1935 році церкву закрили, у її приміщенні розмістився клуб. Після війни люди повернули у церкву ікони, які ховали, і почали ходити на служби. Зараз Українська православна Свято-Миколаївська церква одна з найбільших у районі.

Свято-Успенська церква у с. Нові Млини. Була збудована у 1906 році на місці храму Успіння Богородиці, перша письмова згадка про який датується 1881 роком. Для будівництва церкви було запрошено найкращих майстрів. Активну участь у будівництві мали й місцеві умільці. В знак цього на одній із стін записали їхні прізвища, одним із яких було Ковальчук Андрій, інші виявились зафарбованими. Цей запис знайшли при відродженні церкви у 1992 році.

Церква Різдва Богородиці у с. Рогізки. У 1893 році в селі Рогізки було побудовано дерев'яну церкву Різдва Богородиці. У 1964 році було зруйновано всю будівлю храму, залишився лише цоколь фундаменту. З відновленням незалежності України почалося духовне відродження народу у 1994 відбулося урочисте відкриття цегляного приміщення Храму Різдва Богородиці.

Свято-Миколаївська церква у м. Щорс. Православна Миколаївська церква була збудована у м. Сновськ близько 1910 року. Однак під час Великої Вітчизняної війни церква була зруйнована. У 2000 році жителі міста почали ініціювати питання про відкриття церкви у райцентрі. 21 липня 2002 року владика Амвросій провів освячення місця під церкву у центрі м. Щорс. Церква має складну конструкцію, хрестоподібна, з карнизами, арочними вікнами і дверними прорізами, під дахом - круглі вікна. Будівельні елементи надають їй привабливого вигляду. Висота будівлі - 35 м.

Миколаївська церква у с. Кучинівка. Церква була збудована у 1882 році. За свідченнями, пагорб, на якому збудовано церкву, створений штучно. Церква була висотою 40 м, з банями та дзвінницею. Вперше церкву закривали приблизно у 1939 році. В 1941 році церкву відкрили і настоятелем був посвячений Репех. У жовтні 1961 року церква була закрита, а в 1988 році на трійцю церква відкрилась. У церкві є кровоточаща ікона Божої Матері. При церкві функціонує недільна школа. [15, с. 6, с.10-21, с.33-34]

Похожие статьи




Церкви - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Предыдущая | Следующая