Аналіз екологічного стану території, Земельні ресурси, Водні ресурси - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Земельні ресурси

Територія Щорського району складає 128293 га. З усіх земель, землі сільськогосподарського призначення складають 72330,2 га, що становить 56,4% від загальної кількості; землі лісового фонду - 40174,7 га, водний фонд - 1583,1 га, землі природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення - 11311,1 га.

Ситуація з охороною, правильною експлуатацією земельних ресурсів в районі залишається складною, що пов'язано з важким економічним станом. Майже в усіх підприємствах АПК через відсутність техніки та пального розорюються не всі пахотні землі, через відсутність коштів на придбання гербіцидів не проводиться боротьба з бур'янами, порушується сівозміна, не достатньо вноситься органічних (через зменшення обсягів тваринництва) та мінеральних добрив. Якщо у 1990 р. вносилось органічних добрив 10,1 т/га то у 2003 р. - 1,8, мінеральних добрив відповідно 194 і 7 кг/га. Більше 60% орних земель займають кислі грунти.

Водні ресурси

Основними забруднювачами водних об'єктів залишаються: ВАТ Петрівський крохмальний завод, ЗАТ "Комунальник", Новоборовицький спиртозавод.

Недостатньо ефективно працюють очисні споруди ПАТ "Комунальник", які при проектній потужності 700 м3 Стоків на добу завантажені на 30%. На даному етапі планується за рахунок коштів Фонду охорони навколишнього природного середовища будівництво модульної очисної споруди для всіх споживачів м. Щорса.

У 2009 році вирішено питання пониження рівня грунтових вод північно-східної частини міста Щорс (вул. Архітектурна).

В районі - 45 водокористувачів, які використовують воду з артезіанських свердловин, проте дозвіл мають лише 12.

Велику занепокоєність викликають недіючі артезіанські свердловини, котрі підлягають тампонажу. В районі їх налічується більше 40. Графік тампонажу не виконується.

Значне занепокоєння викликає стан громадських шахтних колодязів. За даними РайСЕС у близько 60% відібраних проб вода не відповідає встановленим нормам.

Похожие статьи




Аналіз екологічного стану території, Земельні ресурси, Водні ресурси - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Предыдущая | Следующая