Парарекреаційні ресурси - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Клюсівський Спасо-Преображенський монастир. Одним із найстародавніших був Клюсівський, розташований у глухому лісі між Цатою і Сновом. Відомі акти 1634 р. Криштофа Фаща, який подарував монастирю острови, уступний лист 1643 р., за яким Йосип Бороздна уступив для монастиря землю. Отже Клюсівський Спасо-Преображенський монастир існував тоді, коли північним краєм володіли московські царі, від яких він одержав наділ на своє існування. У 1681 р. ігуменом був Данило Туптало.

На прохання Андроницького Ігумена Дубинського гетьман Апостол згідно з універсалами Мазепи 1694 р. і Скоропадського 1709 та 1714 рр. затвердив за Клюсівським монастирем слобідку на куплених землях, млин та займище (тобто зайняту землю),подаровані Товстолісом. У 1785 р. при монастирі були три церкви: Преображенська, Троїцька та Іоана Предтечі; будинок ігумена та 6 дерев'яних келій. У цьому ж році монастир пограбували розбійники, які сокирами та булавами розбили ігуменські келії. Через розбиті вікна витягли скрині, погребні, малі скриночки, простий скляний посуд і забрали 215 крб.

Після закриття монастиря в 1786 р. він залишився напризволяще, доки у 1806 р. його перевезли до Нового Ропська. Іконостас придбали для Миколаївської церкви села Хоромного, але у 1853 р. він згорів разом з церквою.

Соціально-історичні ресурси Щорського району різноманітні і є привабливими для туристів. Вони сприяють розвитку паломницького, пізнавального, екскурсійного туризму.

Похожие статьи




Парарекреаційні ресурси - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Предыдущая | Следующая