Вступ - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Сучасний розвиток туризму, його перетворення в суспільно значущий феномен обумовлює особливу актуальність проблем ефективної організації туристичної діяльності та використання туристичних ресурсів.

Основи туристської політики закладені в міжнародних документах: Резолюції Римської конференції ООН по міжнародному туризму та подорожам; Манільській декларації відносно світового туризму; Хартії туризму та Кодексі туриста та інших міжнародних правових актах.

Принципами міжнародної туристської політики в своїй діяльності керується й Україна. Пріоритетні напрямки розвитку туризму визначені в Державній програмі розвитку туризму в Україні на 2002-2010 роки:

    Ш Оптимальне використання природних переваг географічного положення окремих регіонів та центрів за рахунок проведення ефективної транзитної політики; Ш Охорона й відновлення національного природного та історико-культурного спадку, дотримання науково обгрунтованих норм ємності рекреаційних туристських територій, реконструкція та упорядкування туристських об'єктів, збільшення привабливості національних та культурних визначних пам'яток за рахунок цілеспрямованої пропаганди; Ш Оптимізація структури внутрішнього попиту шляхом розробки спеціалізованих програм розвитку транзитного, екологічного, етнічного, мисливського, спортивного, сільського, релігійного та інших видів туризму.

Стратегічна ціль розвитку туризму в Україні полягає:

    Ш У створенні конкурентоспроможного на внутрішньому та світовому ринках національного туристичного продукту, здатного задовольнити потреби населення України; Ш Розширення внутрішнього туризму й постійного росту в'їзного туризму; Ш У забезпеченні на цій основі комплексного розвитку туристичних центрів та курортних територій; Ш У збереженні і відновленні природного середовища та історико-культурного спадку.

Регіональна туристична політика здійснюється в контексті загальної національної політики й у максимальній мірі враховує специфіку туристського попиту й пропозиції, своєчасний рівень розвитку туризму в регіонах і окремих центрах.

Основними її цілями є створення конкурентоспроможного туристського продукту на основі збереження та використання привабливих елементів місцевого природного й історико-культурного спадку, а також збільшення соціально-економічного ефекту від розвитку рекреаційно-туристської діяльності.

Щорський район був і є одним із улюбленіших місць для відпочинку туристів із сусідніх країн: Росії та Білорусі. Тому особливо важливо визначення особливостей туристичних ресурсів цього регіону та можливостей їх подальшого використання.

Виходячи із вищесказаного, було визначено основну мету даної курсової роботи - дослідження та аналіз туристських ресурсів Щорського району Чернігівської області, а також виявлення можливостей їх раціонального використання.

Предметом дослідження є оцінка ресурсно-рекреаційних властивостей основних компонентів природного та соціально-культурного середовища Щорського району для потреб підвищення ефективності їх використання в рекреаційно-туристичній діяльності.

Об'єктом дослідження є сукупність природних, природно-антропогенних та соціально-історичних рекреаційних ресурсів Щорського району.

Завдання роботи:

    1. Охарактеризувати туристичний потенціал Щорського району. 2. Дослідити особливості природних ресурсів. 3. Дослідити природно-антропогенні ресурси району. 4. Визначити особливості соціально-історичних рекреаційних ресурсів Щорського району.

У даній роботі я використала дані з таких наук, як географія, геологія, кліматологія, гідрологія, культурологія, біологія, екологія та інші.

Методами дослідження є аналіз вихідних і узагальнення отриманих даних.

Похожие статьи




Вступ - Рекреаційно-туристичний паспорт Щорського району Чернігівської області

Предыдущая | Следующая