Туристсько-рекреаційні ресурси країни, Природно-географічні туристичні ресурси - Туристична характеристика США

Природно-географічні туристичні ресурси

Географічне положення країни дуже вигідне. Воно багато в чому визначається тим, що зі сходу її омивають води Атлантичного, а з заходу - Тихого океану. Морські кордони простягаються на 12 тис. км.

Майже половину основної території країни займають рівнини. На сході США розташовані Великі рівнини (площею до 1, 16 млн. км2), на частку яких припадає більша частина земельного фонду країни. На крайньому сході їх оточують невисокі напівзруйновані Аппалачські гори. На заході простягаються велика гірська система Кордильєри (висотою 3000--5000 м) і Велике Північноамериканське плоскогір'я, у т. ч. Колумбійське плато, Великий Басейн із безстічними западинами (найбільша -- Долина Смерті) і плато Колорадо. На південному сході розташована плоска й заболочена Примексиканська низовина (до 150 м висотою). Гаваї утворені групою вулканів висотою до 4205 м (вулкан Мауна-Кеа). Атлантичне узбережжя на більшій частині низовинне й оточене широким (до 300 км) шельфом, розчленоване затоками (естуаріями рік і лагунами). Тихоокеанське узбережжя гористе, з шельфом шириною до 100 км. Для Аляски характерні розгалужені системи фіордів і проток, що відокремлені від океану островами.

США покриваються декількома кліматичними зонами. Аляска - арктичною, основна частина країни - помірною та субтропічною зонами, південна частина півострова Флорида і Гавайські острови - тропічною.

Загалом клімат США достатньо м'який, з теплим літом і прохолодною, несуворою зимою. Холодні і снігові зими характерні тільки для гірських і північних регіонів. Найтеплішими є південні штати (Каліфорнія, Флорида, Техас). У січні середня температура коливається від -25°С на Алясці до +20°С у Каліфорнії. У липні на західному узбережжі вона сягає +14...+20°С, на східному -- +16...+25°С. Найнижчий показник температури (до -64°С) зафіксовано на плоскогір'ї Юкон на Алясці, а найвищий (до +57, 7°С) -- у Долині Смерті. На північному сході Аляски і заході штату Вашингтон річні опади становлять 3000--4000 мм, на південному сході -- 1500--2000 мм, на Внутрішніх рівнинах -- від 1500 мм на сході до 300 мм біля підніжжя Скелястих гір. Наприкінці літа й восени прибережними ділянками іноді проносяться руйнівні тропічні урагани.

Майже всі ріки США впадають у Атлантичний і Тихий океан. Більшість річкового стоку спрямована до Мексиканської затоки. Найбільшими ріками країни є Міссісіпі (довжина -- 3757 км) з головною притокою Міссурі (4127 км), Огайо, Святого Лаврентія, Колумбія, Колорадо, Ріо-Гранде. На р. Ніагара розташований наймальовничіший водоспад світу -- Ніагарський (шириною 300 м і висотою 51 м), гомін води якого у тиху погоду можна почути на відстані до 20 км. У США знаходиться велика кількість озер, найбільші з яких Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо (Великі озера), що займають площу понад 245, 2 тис. км2 і мають об'єм води -- 22, 7 тис. км3. Безстічні солоні озера поширені у западинах Великого Басейну, зокрема Велике Солоне, або Солт-Лейк (у ньому залежно від кількості атмосферних опадів змінюється площа з 2500 до 6000 км2, а солоність -- з 137 до 300%О). У Флориді є карстові й лагунові озера, на Алясці -- озера льодовиково-тектонічного походження. Майже 1/3 країни покрита лісами. Однак цей відсоток різко коливається в різних районах. Так, лісистість штатів Айова, Канзас, Небраска, Північна та Південна Дакота - від 1% до 7%. В той же час в багатьох штатах Півдня і Північного Сходу (Арканзас, Алабама, Джорджия, Мен, Нью - Гемпшир) відсоток лісистості коливається в межах 50%-70%. На одного жителя тут в цілому припадає 1, 5 га лісів.

У східних районах США зосереджено біля 2/3 всіх лісів. Унікальні природні об'єкти знаходяться під охороною держави і формують систему рекреаційних територій - національні парки, рекреаційні зони, туристичні дороги, державні ліси і мисливські угіддя, національні морські узбережжя.

Похожие статьи




Туристсько-рекреаційні ресурси країни, Природно-географічні туристичні ресурси - Туристична характеристика США

Предыдущая | Следующая