Природно - рекреаційні ресурси країни - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Рельєф. За особливостями рельєфу Таїланд прийнято поділяти на п'ять географічних районів: Північне нагір'я, Центральна рівнина, Північно - Східне плато, південний схід і півострівний південний район.

Більше Ѕ частину території займають низинні рівнини;майже всю іншу територію - середньовисотні гори. Західні й північні окраїни Таїланду представляють складчасто-глибокі гори й горбкуваті гряди складені гранітами, вапняками, кристалічними й глинистими сланцями. Головні хребти - Кун-Тан (2012 м),Танен-Тауджи (1964 м) і Билаук - Тунг (1516 м). Найвища вершина Таїланду - гора Интханон.

Північно-східна частина Таїланду - велике плато Корат вистою близько 150 м, складене горизонтально, що складають шарами, червоних піщаників. На південному сході-уздовж кордону Таїланду й Кампучинії простягаються гори Кравань і Дангрєк.

Між областю гір на заході й півночі й плато Корат на сході перебуває Менамська низовина. Південну(звужену)частина Таїланду займають головним чином низинні рівнини, над якими піднімаються невеликі масиви й гірські ряди вистою до 1786 м.

Берега переважно низинні, місцями заболочені. Багато природних гаваней;уздовж західного берега й півострова Малакка тягнеться ланцюг островів і скель.

Довжина сухопутних кордонів - 5100 км, берегової лінії -2750 км.

Площа - 514000км кВ.

Клімат. Клімат Таїланду - вологий тропічний і субекваторіальний. Це пояснюється розташуванням більшої частини країни в тропічному і субекваторіальному поясах і впливом південно-західного та північно-східного мусонів. Відстань між крайньою північною і крайньої південної точками Таїланду становить 1860 км, а перепад широт - близько 15. Така довжина з півночі на південь робить клімат Таїланду одним з найбільш різноманітних в Південно-Східній Азії. Південно-західний мусон приносить дощі і відносну прохолоду в кінці травня - середині липня. До листопада дощі припиняються, і настає "прохолодний сухий" сезон, що триває до середини лютого. У цей час позначається і вплив північно-східного мусону, не зачіпає Північний, Північно-Східний і Центральний Таїланд безпосередньо, однак приносить прохолоду. Після ослаблення мусонів, в лютому - травні, настає сильна спека, причому вологість повітря поступово збільшується аж до початку нового мусонного сезону, а потім цикл повторюється знову.

Тривалість сезону дощів визначити дуже важко. Зазвичай він починається в травні - червні і може тривати до листопада. У центрі країни і на східному узбережжі сильні дощі йдуть в серпні - вересні. Жовтень - зазвичай останній місяць вологого сезону, коли значні обсяги води вже накопичилися в іригаційних системах та міському дренажі, в результаті чого при нечастих і не дуже сильних дощах відбуваються досить сильні повені. Зокрема, коли річка Чаопрайя виходить з берегів, деякі квартали Бангкока бувають затоплені, адже близько третини міста знаходиться нижче рівня моря. Сезон дощів у Таїланді непорівнянний з аналогічним порою року в інших країнах Південно-Східної Азії. Звичайно, грунтові дороги робляться непрохідними, а над тропічними пляжами частину дня висять хмари, тим не менш, вони пропускають достатню кількість ультрафіолетових променів, щоб прогріти повітря, море і пісок пляжів.

Також потрібно сказати і про температуру повітря - чим ближче знаходишся до екватора, тим менше перепад температур. Так в самі прохолодні місяці (з грудня по лютий, коли середня температура коливається від +20 до +27) нічна температура повітря може опускатися до нуля в горах на півночі, тоді як днем вона досягає +25. Вранці в Чіангмае (столиці Північного Таїланду) в цей час буває близько +10 тепла, а в решті районів вище +20. Найбільша температура спостерігається в квітні і травні - тоді вона вища +35 (норма), але буває і до +40 в тіні.

Водні ресурси. Річкова мережа Таїланду рясна. Для річок характерні різки зміни водяності протягом року й високі повіддя в сезон мусонних дощів. Майже всі річки починаються в горах північних районів і впадають Сіамську затоку. Особливе значення в житті країни має річка Менам-Чао-Прайя, сама довга й багатоводна річка Таїланду. ЇЇ довжина 1200 км. Разом зі своїми припливами вона зрошує ті райони, де вирощується мал. По незліченних каналах - клонгам - вода приділяється з ріки на рисові поля.

Інші річки:уздовж східної й частково північно-східного кордону Таїланду протікає річка - Меконг. Немало важливе значення май й правий приплив річки Меконг - Мун. Уздовж західного кордону (частково-річка Саулин.)

Озера не значні;саме велике - Кам (у системі річки Меконг)У житті таїландця багато значення має вода:від неї залежить урожай, по каналам і рікам урожай доставляють у місто для продажу. На вузьких довгих човнах підтримується повідомлення між селами, розташованих на берегах рік та каналів. Багато сіл побудовані на воді.

Рослинний та тваринний світ. Таїланд розташований у зоні вологих тропічних лісів. Близько 65% його площі займають джунглі. У рослинному покриві Таїланду переважають листопадні тропічні ( мусонні) лісу, у яких ростуть тикова й цінна деревини, сал, бамбук, та інші. У найбільш вологих районах, головним чином у горах, на піднятих окраїнах плато Корат, на перешийку Кра й на півночі сході приморської частини виростають вологі вічнозелені ліси. Основні породи цих лісів - диптерокарпації, хопеї, фікуси, пандануси та різні пальми. На плато Корат широко поширені савани й зарослі колючих дерев і чагарників. На сухих схилах гір, у зоні гір вічнозелені чагарники.

У джунглях росте багато коштовних деревних порід. Жителі лісових районів одержують від цих дерев різні смоли, бальзами, камеді, лаки. Плоди деяких лісових рослин(тиангустан, дурьян, банан)їстівні. Велике господарське значення мають пальми-кокосова й сагова. На схилах гір Північного району росте тикове дерево. Його висота досягає 40 м, а діаметр стовбура - 2м

Тваринний світ. Майже весь Таїланд ставиться до Індо-Малайської зоогеографічної області. У лісах й у бамбукових заростях живуть найрізноманітніші тварини:носороги, слони, тапіри, тигри, леопарди, дикі кішки, білки. Особливо багато там мавп. Зустрічаються не тільки макаки, але й людиноподібні - гібони. У саванах водяться антилопи, олені, що здичавіли буйволи й дикі бики - гаур і бантенг. По всій країні, у лісах і на полях, маса змій, серед них чимало отруйних, наприклад "строкаті стрічки" і величезні королівські кобри.

Різноманітні птахи: фазани, павичі, папуги, птах-носоріг, чаплі, сіамський червонодзьобий журавель. У річках - крокодили; різноманітні види риб (головним чином коропові).

На лісорозробках використовують приручених слонів. Вони переносять колоди до ріки й розбирають затори, що утворилися при сплаві лісів. Працюють слони лише кілька годин, інший час пасуться й відпочивають у Джунглях. У Таїланді збереглись і дикі слони.

Природоохоронні території(заповідники, національні парки, резервати).

У Таїланді є близько 50 національних парків і заповідників, які займають площу понад 25 тисяч квадратних кілометрів. Любителі природи можуть насолодитися красотами тайської флори і фауни і заповідними місцями, які можна знайти в будь-якому куточку королівства. Найбільш популярними, доступними і цікавими є наступні національні парки:

Похожие статьи




Природно - рекреаційні ресурси країни - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Предыдущая | Следующая