Сучасний стан і пріоритети розвитку рекреаційної діяльності Печерського району м. Києва, Сучасний стан розвитку рекреаційної діяльності Печерського району м. Києва - Рекреаційно-туристичний потенціал Печерського району м. Києва

Сучасний стан розвитку рекреаційної діяльності Печерського району м. Києва

Туристичний потенціал столиці надзвичайно великий, а тому міська влада прагне використати його з максимальною віддачею. Йдеться, зокрема, про створення такого іміджу Києва, який приваблюватиме не тільки мандрівників, а й бізнесменів. У столиці діє програма розвитку туризму до 2010 року. Про те, як вона виконується, розповів на розширеному засіданні колегії Київської міської держадміністрації заступник начальника Головного управління комунального господарства - начальник управління туризму, готельного господарства та курортів Микола Грицик [32].

За його словами, в цій важливій сфері столичної економіки створено понад 13 тисяч робочих місць. Отож вплив туристичної індустрії на розвиток міського господарства доволі відчутний. До речі, за останніх п'ять років економічні показники "мандрівної" галузі постійно зростають. Так, у 2005-му послугами туристичних фірм скористалися понад 900 тисяч чоловік (майже втричі більше, ніж у 2000-му). При цьому обсяги послуг зросли до мільярда 353 тисяч гривень, тобто збільшилися вчетверо. Зберігаються доволі високі темпи приросту іноземних і вітчизняних туристів. Звідси й позитивні фінансові результати. Наприклад, у 2005 році туристичні підприємства міста поновили місцевий бюджет на 42,5 мільйона гривень, а за дев'ять місяців 2006-го вони вже перерахували близько 43 мільйонів. Отож можна стверджувати, що збільшення платежів до столичної казни продовжується і в поточному році, зазначив Микола Грицик. Успішно працює й готельне господарство. Обсяг його послуг порівняно із 2000 роком зріс утричі - з 229 мільйонів до 676 мільйонів гривень. До бюджету надійшло 175 мільйонів гривень. До слова, столична влада дбає про зміцнення матеріально-технічної бази закладів розміщення туристів. Лише 2005 року в їх розвиток спрямовано майже 100 мільйонів гривень - майже вдвічі більше, ніж у 2004-му.

Проте для виконання "туристичної" програми належить чимало зробити, щоб створити сприятливий інвестиційний клімат й підтримати цікаві бізнесові проекти. Зокрема, потрібно втілити програму "Малі готелі Києва", розробити "Модель молодіжного готелю", відремонтувати і відбудувати визначні пам'ятки історії, архітектури та культових споруд, а для поліпшення умов відпочинку гостей реконструювати міські парки. До речі, за період виконання програми розвитку туризму в Києві чимало вже зроблено. Приміром, у цьому році завершується реконструкція парків "Перемога", Партизанської слави, Національного технічного університету (КПІ), "Феофанія". Оновилися сквери на вулиці Миколи Закревського, на розі вулиці Драгоманова і проспекту Григоренка. Закладено парк Пам'яті борців за свободу й незалежність України.

Фахівці столиці не забувають і про удосконалення виставкової діяльності. Під час проведення щорічних туристичних бірж у Берліні, Москві, Санкт-Петербурзі, Познані, Ташкенті та в інших містах Головне управління комунального господарства столиці представляло єдиний стенд "Київ туристичний". Змістовні акції влаштовуються і в нашому місті, наголосив Микола Грицик. Зокрема в березні та вересні цього року в столиці проведено туристичні салони дитячого, молодіжного та сімейного відпочинку. Одне слово, новацій у цій справі чимало, хоча виникають і деякі проблеми, скажімо, з виділенням вільних приміщень у центральних частинах районів для облаштування туристичних інформаційних центрів і екскурсійних пунктів. Поки що на це спромоглися в Шевченківському районі. Тут створено перший Київський міський туристично-інформаційний центр. На жаль, у Печерському і Подільському районах цього досі не зробили [18, с.32].

Ще одна проблема - відсутність у Генеральному плані розвитку Києва земельних ділянок під будівництво готелів. Іноді під час спорудження готельно-офісних чи готельно-торговельних комплексів об'єкти для розміщення туристів використовують за іншим призначенням. Микола Грицик пропонує заборонити таке перепрофілювання. А ще, на його думку, потрібно розв'язати проблему з паркуванням авто біля готелів. Відповідно до чинних норм територія стоянки автомашин повинна забезпечувати щонайменше 20 відсотків обсягів номерного фонду закладів розміщення туристів. Фахівці профільного управління працюватимуть також і над тим, щоб ефективно використовувати рекреаційні ресурси Києва, розширювати тематику екскурсій, збільшувати фінансування на рекламні кампанії. Реалізація цих та інших заходів сприятиме розвитку туризму. У 2010 році Київ прийматиме в шість разів більше іноземних гостей, а кількість вітчизняних вояжерів повинна зрости втричі.

Похожие статьи




Сучасний стан і пріоритети розвитку рекреаційної діяльності Печерського району м. Києва, Сучасний стан розвитку рекреаційної діяльності Печерського району м. Києва - Рекреаційно-туристичний потенціал Печерського району м. Києва

Предыдущая | Следующая