Структура больових якостей в різних видах спорту - Дослідження структури вольових якостей тенісистів-розрядників

Конкретні прояви волі дістали назви вольових якостей.

До складу основних вольових якостей входять: рішучість, сміливість, цілеспрямованість, наполегливість, завзятість, ініціативність, самостійність, витримка, самоволодіння.

Цілеспрямованість - прояв волі, який характеризується якістю цілей і задач, планомірністю і конкретних дій, зосередженістю рухів для досягнення поставленої мети.

Наполегливість і завзятість - прояв волі, який характеризується тривалим зосередженням енергії і активності в боротьбі за досягненні мети і подолання багатьох, в тому числі раптово виникаючих, перешкод різної ступені труднощів.

Рішучість і сміливість - прояв волі, який характеризується своєчасною і обдуманістю рішення, питань і задач, виникаючих в діяльності, своєчастістю і обдуманістю реалізації рішень в практичних діях, відсутністю боязні прийняття відповідальність і за рішення, за його виконання, навіть в умовах ризику і небезпеки.

Ініціативність і самостійність - це прояв волі, який характеризується особистим почином, новітністю, творчістю, швидкістю, виражених в діях, спрямованих на досягнення мети, стійкістю по відношенню до навіюваних волею інших людей та їх цілям.

Витримка та самоволодіння - це прояв волі, який характеризується збереженням якості розуму, можливістю керувати думками, почуттями та діями в умовах емоційного збудження або пригнічення, інтенсивних напружень, стомлення, виникнення раптових перешкод, невдач і впливу інших несприятливих факторів.

Структура якостей динамічна і динаміка її визначається змінними умовами діяльності. Завдяки цьому тимчасово центральне місце в структурі може зайняти будь яка Інша якість, наприклад у стаєра в конкуренційній боротьбі з рівними суперниками, коли важливо не упустити момент рішучого старту, центральні якості-наполегливість і завзятість - поступаються на даний час своїм положенням рішучості і сміливості.

Стверджується також, що під структурною спеціалізораних вольових якостей ми розуміємо рухову їх систему, ланки якої в залежності від умов можуть по різному співвідноситься, виявлятися і пов'язуватися між собою. Тому тимчасово центральне місце в структурі може займати будь яка якість.

Специфіка різних видів спорту чинить значний вплив на вимоги до вольових якості спортсменів і особливостей їх впливу.

Як правило, представники кожного виду спорту мають власні провідні, наближені до них і підкріплюючі вольові якості, які об'єднуються всі разом у конкретну цілеспрямованість.

На малюнках за П. Пуні, 1984 р. , наведена структура вольових В-гімнаст; Г-футболіст.

Малюнок див. додаток.

А. Пуні (15) зауважив, що при визначенні особливостей структури вольових якостей представників різних видів спорту виявилось, що у всіх випадках об'єднує, зміцнює структуру одна якість - цілеспрямованість.

Високий рівень розвитку цілеспрямованості забезпечує міцність всієї структури. Прогалини ж в розвитку цілеспрямованості, тим більше - її відсутність - розхитують, порушують єдність структури вольових якостей.

Певні якості, які вимагає той чи інший вид спорту, відрізняються специфічним характером. Так, рішучість гравця і рішучість швидкохода або стрибуна в воду, це не одне й теж. (15) .

Рішучість допомагає гравцю в теніс у складних ігрових умовах спортивної діяльності самостійно приймати відповідальні рішення.

Високорозвинуті вольові якості, мислення, пам'ять, увага, спостережливість і рухова чутливість необхідні для оволодіння всіма сторонами спортивної підготовки тенісиста (2).

Похожие статьи




Структура больових якостей в різних видах спорту - Дослідження структури вольових якостей тенісистів-розрядників

Предыдущая | Следующая