1986-1990 рр. Поява технології мультимедіа, З 1991 по сьогодні - Еволюція комп'ютерної графіки

У 1980-і роки з'являється цілий ряд компаній, що займаються прикладними розробками в області комп'ютерної графіки. У 1982 г. Дж. Кларк створює Silicon Graphics, тоді ж виникає Ray Tracing Corporation, Adobe System, в 1986 р. компанія Pixar відгалужується від Lukasfilm.

векторний дисплей

Рис. 5. Векторний дисплей

У ці роки комп'ютерна графіка вже міцно впроваджується в кіноіндустрію, розвиваються додатки до інженерних дисциплін. У 1990-і роки у зв'язку з виникненням мережі Internet у комп'ютерної графіки з'являється ще одна сфера застосування.

Рис. 6. Знімок екрану програми Power Animator

З 1991 по сьогодні

У 90-х стираються відмінності між комп'ютерною графікою і обробкою зображення. Машинна графіка часто має справу з векторними даними, а основою для обробки зображень є піксельна інформація. Ще кілька років тому кожен користувач вимагав робочу станцію з унікальною архітектурою, а зараз процесори робочих станцій мають швидкодію, достатню для того, щоб управляти як векторною, так і растровою інформацією.

Крім того, з'являється можливість роботи з відео. Додайте аудіо можливості - і ви маєте комп'ютерну середу мультимедіа. Всі області застосування - чи це інженерна чи наукова, бізнес або мистецтво - є сферою застосування комп'ютерної графіки. Зростаючий потенціал персональних комп'ютерів і їх величезне число - порядку 100 000 000 - забезпечує стійке зростання індустрії в даній галузі. Графіка все ширше проникає в бізнес - сьогодні фактично немає документів, створених без використання будь-якого графічного елементу.

Художники, архітектори, дизайнери, вже не уявляють своєї роботи без використання комп'ютерної графіки. Тривимірна графіка дозволяє змоделювати архітектурний об'єкт і дозволяє оцінити його достоїнства більш об'єктивно, ніж це, можливо, зробити на основі креслень або макетів. Дизайнер інтер'єру зараз може запропонувати замовнику майже фотографічне зображення його майбутнього житла, тоді як раніше, можливо було задовольнятися тільки ескізами.

Особливо часто в повсякденному житті ми стикаємося з векторними зображеннями. Майже на будь-якому виробі є логотип компанії-виробника. Розробляється логотип у векторах. Але не можна й переоцінювати можливості комп'ютера. Адже це всього лише інструмент, яким би досконалим він не був. Комп'ютер лише полегшує роботу людині з графічними зображеннями, але не створює їх. Спочатку можна було створювати лише прості векторні об'єкти - зображення, що складаються з, так званих, "векторів" - функцій, які дозволяють обчислити положення точки на екрані або папері. Наприклад, функція, графіком якої є коло, пряма лінія або інші більш складні криві.

З розвитком комп'ютерної техніки і технологій з'явилася безліч способів виконання графічних зображень. Приблизно в 1995 році в Росії з'явилися свої розробники мультимедіа програм, зародилися електронні видавництва. Якісний рівень програмних продуктів, виконаних вітчизняними художниками і програмістами не поступаються, а іноді і перевершують якість програм зарубіжних авторів. Ще одним напрямком сучасної комп'ютерної графіки став "Веб-Дизайн". З 1995 року у всьому світі спостерігається розгортання глобальної світової комп'ютерної мережі - Інтернет.

Інтернет є найбільшим у світі сховищем інформації і пов'язує сьогодні майже 80% всіх комп'ютерних систем світу. На мою думку, Інтернет став новим напрямом для комп'ютерних художників-дизайнерів. За своїм жанром він дуже близький до книжкової і журнальної графіки.

Похожие статьи




1986-1990 рр. Поява технології мультимедіа, З 1991 по сьогодні - Еволюція комп'ютерної графіки

Предыдущая | Следующая