Висновки - Корекція порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором засобами фізичного виховання

Моторика адаптивний школяр

    1. Аналіз спеціальної літератури дозволив скласти уявлення про рівень розробки питань профілактики і корекції порушень постави дітей молодшого шкільного віку у процесі фізичного виховання. На сьогодні проблема функціональних відхилень у стані ОРА дітей актуальна як для практично здорових школярів із загальноосвітніх шкіл, так і для дітей з послабленим зором. Питання корекції порушень постави молодших школярів з послабленим зором, на жаль, не знаходять належного відображення в теорії й методиці АФВ. У зв'язку з цим дослідження проблеми профілактики і корекції порушень постави у молодших школярів з послабленим зором набуває надзвичайної актуальності. 2. Результати констатуючого експерименту підтвердили наявні в спеціальній літературі дані про відставання молодших школярів з послабленим зором від своїх практично здорових однолітків за показниками, що характеризують фізичний розвиток та вертикальну стійкість тіла. У дітей 7 років з послабленим зором середньостатистичне значення маси тіла статистично вірогідно нижче від маси тіла практично здорових однолітків (р

Здатність до збереження вертикальної стійкості тіла (за результатами тесту Є. Я. Бондаревського) у дітей з послабленим зором статистично вірогідно гірша, ніж у їх практично здорових однолітків (р<0,05). Кут нахилу тулуба відносно вертикальної вісі у хлопчиків з послабленим зором 8 років більший, ніж у практично здорових дітей в середньому на 11,6° та 10,9° на правій і лівій нозі відповідно (р<0,05), у віці 9 років - в середньому на 13° та 13,6° на правій і лівій нозі відповідно (р<0,05). Зниження показників вертикальної стійкості тіла у дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором пояснюється провідною роллю зорового аналізатора при сприйнятті та оцінюванні просторової орієнтації тіла.

    3. Біомеханіка ходьби дітей з послабленим зором має ряд відмінних рис, порівняно з ходьбою практично здорових дітей із загальноосвітніх шкіл. У дітей з послабленим зором формується руховий стереотип, який проявляється у збільшених значеннях кута нахилу тулуба відносно вертикалі. Так, у кожній фазі ходьби: "момент постановки лівої ноги"; "момент відриву правої ноги"; "момент вертикалі при лівій опорній нозі"; "момент постановки правої ноги"; "момент відриву лівої ноги"; "момент вертикалі при правій опорній нозі" виявлені відмінності в середньому на 6-8° порівняно з ходьбою практично здорових дітей із загальноосвітніх шкіл (р 4. Нормальна постава спостерігається лише у 21 % обстежених дітей: кругла спина - у 32 %, кругло-увігнута спина - у 10 %, плоска спина - у 12% та порушення постави у фронтальній площині (сколіотична постава) - у 25 % випробуваних дітей. Вивчення особливостей біогеометричного профілю постави молодших школярів з послабленим зором показало, що найбільший відсоток (60%) порушень постави припадає на вік 8-9 років. 5. Сукупність отриманих даних стала первинною інформацією для обгрунтування та розробки технології корекції порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором у процесі АФВ. Розроблену технологію корекції порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором доцільно здійснювати за даними обстеження біогеометричного профілю постави, кутових характеристик нахилу тулуба відносно вертикалі при збереженні статичної пози та під час ходьби. Розроблений алгоритм організації оздоровчих занять складається з трьох етапів: вступного, корекційного, підтримуючого. Складовою частиною корекційної технології є аудіо-програма "Школа постави", яку можна використовувати не лише на уроках у спеціалізованих інтернатах, а також і при самостійних заняттях. Аудіо-програма включає текстовий компонент комплексів корекційно-профілактичних вправ, музичні сюжети для використання під час проведення "Фестивалю постави". 6. Ефективність запропонованої технології апробовано в педагогічному експерименті, що підтверджується даними статистичного аналізу отриманих результатів. У дітей ЕГ статистично вірогідно покращились значення кутових характеристик: кут нахилу голови (1), утворений вертикаллю та лінією, що з'єднує остистий відросток хребця С7 і ЦМ голови, зменшився в середньому на 1,55° (р0,05) зміну проаналізованих кутових характеристик, а величина кута асиметрії лопаток (4) у дітей кг залишилась незмінною. 7. Застосування коригуючої технології сприяє покращенню кінематики ходьби дітей ЕГ. Зокрема, зміни (р0,05).

Показники часу збереження стійкого положення тіла при виконанні тесту Є. Я. Бондаревського статистично вірогідно (р<0,05) покращились у дітей ЕГ на 0,75 і 0,8 с на правій і лівій нозі відповідно, у той самий час у дітей КГ не спостерігалося покращення досліджуваних показників.

8. Використання аудіо-програми "Школа постави" у процесі АФВ дозволяє стверджувати, що систематичне застосування розробленої аудіо-програми сприяє формуванню інтересу до навчання, соціалізації учнів, формуванню у них необхідних рухових умінь і навичок.

Перспектива подальших досліджень полягає у пошуку нових підходів до корекції порушень ОРА дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором.

Похожие статьи




Висновки - Корекція порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором засобами фізичного виховання

Предыдущая | Следующая