Вступ - Корекція порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором засобами фізичного виховання

Актуальність. На сучасному етапі розвитку нашої держави, в період інтеграції у європейське суспільство розвиток адаптивної фізичної культури для України має велике значення, оскільки розвиток держави визначається рівнем турботи, яка стосується людей з обмеженими можливостями (Р. В. Чудна, 2003).

Визнання Україною конвенції ООН про права дитини та Всесвітньої декларації про забезпечення виживання, захист і розвиток дітей посилило увагу науковців (Т. Ю. Круцевич, 2003; Л. П. Абрамов, 2005; Т. Вісковатова, О. Лесько, С. Решетило, В. Трач, 2008; В. І. Синіговець, 2009) до проблем дітей з обмеженими можливостями, викликало необхідність створення умов для їх повноцінного розвитку, забезпечення використання методів і засобів фізичного виховання для корекції вроджених і набутих вад у розвитку.

Практично в усіх дітей з послабленим зором наявні проблеми у формуванні життєво важливих рухових умінь і навичок. У молодших школярів з послабленим зором в наслідок обмеження рухової активності виникають різноманітні супутні порушення, корекція яких є одним з основних напрямків корекційно-профілактичної роботи в адаптивному фізичному вихованні (АФВ) (Р. В. Чудна, 2009).

Аналіз літератури з питань корекційно-профілактичної роботи в АФВ свідчить, що в останні роки посилилась увага науковців до даної проблеми: запропоновані методичні підходи проведення занять з дітьми з послабленим зором (С. П. Євсєєв, 2003; Л. В. Шапкова, 2004); Л. В. Харченко (1999), Л. Ю. Коротковою (2005) розроблені програми тестування рухових якостей дітей даної нозології; особливості спортивної діяльності дітей з патологією зору описані у роботі О. І. Лапіцького (2005). Д. Силантьєвим (2000) і А. Гета (2002, 2005) вивчені особливості навчання плаванню і впливу занять у воді на корекцію вторинних захворювань сліпих дітей; у роботі Л. Н. Ростомашвілі (2002) представлені особливості використання лікувальної фізичної культури у процесі фізичного виховання дітей з порушеннями зору. Л. А. Єраковою (2005) запропоновано метод соціалізації школярів з послабленим зором із залученням їх до керування навчальним процесом тотально сліпих однокласників на уроках фізичного виховання в умовах спеціалізованої школи-інтернату; адаптовано сучасну фітнес технологію для сліпих і слабкозорих учнів, що підвищує їх мотивацію до занять фізичними вправами.

Функціональні порушення постави є одним із розповсюджених відхилень у кістково-м'язовій системі у дітей молодшого шкільного віку (І. П. Емануіліді, 2008). Тісний зв'язок між станом постави та здоров'ям людини доведений численними дослідженнями (Н. Л. Носова, 2008; В. О. Кашуба, 2009; О. М. Бондар, 2009), де підкреслено, що відсутність відхилень у стані опорно-рухового апарату (ОРА) є обов'язковою умовою нормального функціонування органів і систем, розвитку організму у цілому, підвищення працездатності дітей і зміцнення їхнього здоров'я. Протягом останніх років багато дослідників зверталися до проблеми профілактики й корекції порушень постави у молодших школярів (Т. О. Гутерман, 2005; Адель Бен Жедду, 2007; Зіяд Хаміді Ахмад Насраллах, 2008). Але у спеціальній літературі дані, що характеризують організацію фізкультурно-оздоровчих заходів для школярів з послабленим зором з порушеннями постави, представлені фрагментарно. За останні роки варто виділити лише роботу Н. Н. Мелентьєвої (2004), виконану в даному напрямку.

Беручи до уваги той факт, що кількість молодших школярів з послабленим зором, які мають різні функціональні порушення ОРА, неухильно зростає, стає очевидним актуальність розробки технології корекції порушень постави учнів з послабленим зором у процесі АФВ.

Мета дослідження - розробка технології корекції порушень постави молодших школярів з послабленим зором у процесі АФВ.

Завдання дослідження:

    1. Систематизувати й узагальнити сучасні науково-методичні знання та результати вітчизняного і закордонного досвіду з проблеми використання технологій корекції порушень постави школярів у процесі АФВ. 2. Вивчити особливості моторики дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором та визначити найбільш типові порушення постави у даного контингенту в процесі АФВ. 3. Розробити та апробувати технологію корекції порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором у процесі АФВ.

Похожие статьи




Вступ - Корекція порушень постави дітей молодшого шкільного віку з послабленим зором засобами фізичного виховання

Предыдущая | Следующая