Аналіз екскурсій на маршруті - Методика підготовки і проведення екскурсій по Львову

Екскурсія до Будинку вчених. За класифікаційними ознаками це екскурсія у приміщенні. Такі екскурсії мають свою ідпоідну специфіку проведенні. Будівля двоповерхова, що також впливає на хід проведення маршруту При вході до будівлі, екскурсовод розповів про архітектуру та екстер'єр, це правильно, адже туристи мають змогу одразу візуалізувтаи ті речі, про які розповідає екскурсовод. Потім, коли група зайшла до зали першого поверху, екскурсовод почав розповідь та показ і ознайомлення з будівлею, її призначенням. У ході проведення екскурсії екскурсовод користувалася такими методологічними прийомами, як:

    1. Прийом локалізації подій. Важливу роль у конкретизації подій грає методичний прийом локалізації, тобто зв'язок подій з конкретним місцем. Цей прийом дає можливість обмежити увагу учасників екскурсії відомими рамками, прикувати їх погляди в даній конкретній території, саме до того місця, де сталася подія. 2. Прийом зорового порівняння. В екскурсійній методиці використовуються різні види порівняння: зорове, словесне, порівняння зорово сприйманого об'єкта з об'єктом подумки реконструюється або показаним екскурсантам раніше. Даний прийом побудований на зоровому зіставленні різних предметів або частин одного об'єкта з іншим, що знаходяться перед очима екскурсантів. При цьому порівнюють один з одним як схожі, так і різні по своєму зовнішньому вигляду об'єкти 3. Прийом зорової реконструкції (відтворення). Як вже говорилося раніше, термін "реконструкція" означає відновлення первісного вигляду (вигляду) чого-небудь за залишками або письмовими джерелами [3].

Загалом, екскурсія проведена цікаво, відповідно до екскурсійної методології, з урахуванням специфіки об'єкта. Однак, варто зауважити, що історичний довідковий матеріал будувався не на асоціаціях чи розповідях, а на датах, що не зовсім позитивно впливає на засвоєння матеріалів екскурсантами та підтримку їх уваги в ході розповіді.

Екскурсія Стрийським парком. Дана екскурсія у плані методики проведення є досить складною, оскільки парк є великим за розмірами, і всі об'єкти встановлені на відстані олин від одного. Крім того, об'єкт є парком, тобто знаходиться на відкритому просторі, а отже проведення екскурсії повинно постіно коригуватися залежно від сезону та погодніх умов.

При проведенні аналізованої екскурсії екскурсовод користувався такими методологічними прийомами: руху, візуального монтажу та попереднього огляду. На прикладі це виглядало таки чином, що група спершу гуляла парком невеличкою алеєю, коли до них приєднався екскурсовод, це дає змогу екскурсантам зробити першу сходинку до спостереження. Вони можуть скласти уявлення про історичну місцевість, де знаходиться парк; представити даний об'єкт в природній обстановці; дати певну оцінку об'єкту; отримати уявлення про нього в його реальному стані та використанні. Щодо інших об'єктів, то прийом візуального монтажу є одним з варіантів методичного прийому реконструкції.

Екскурсовод, використовуючи прийом зорового монтажу, складає потрібний образ, підсумовуючи зовнішній вигляд декількох пам'ятників, а також їх окремих частин. Складові частини можуть бути "запозичені" з тих об'єктів, які в даний момент служать предметом спостереження екскурсантів. У глядацькому монтажі можуть бути використані фотографії, креслення, малюнки. Це допомагає всі побачені оюєкти логічно зєднати у цілісну картину.

Ще один цікави варіант, представлений екскурсоводом - це рух як методичний прийом, що посуді є обходом, прогулянкою. Він допомагає виявити функціональні особливості, показати ландшафтний ансамбль парку. Методично воно побудоване таким чином, що в ході пересування пішохідної групи об'єкт починає поступово вимальовуватися, все виразніше виникаючи і збільшуючись у розмірах на очах екскурсантів. Це дозволяє екскурсоводу виявити особливості об'єкта, звертаючи на них увагу групи, підвести екскурсантів до необхідних висновків. Професійно підготовлені екскурсоводи вміло використовують форми і варіанти руху в екскурсії, добиваючись тим самим більш ефективного засвоєння наочного матеріалу.

Загалом, екскурсія спланована добре та у результаті роботи екскурсовода екскурсанти змогли б мати уявлення про парк, його історію, побачити кілька найголовніших його атракцій та отримати скерування, що ще варто поживитися у вільний час. Тому екскурсію варто вважати інформативною, добре розробленою, спланованою та цікаво проведеною.

Екскурсія Церквою Петра і Павла та її підземеллям. Ця аналізована екскурсія складається з показу двох об'єктів, але через їх різноплановість проводиться у 2 етапи. Першим етапом є вільний, автономний огляд екскурсантами самої церкви. Звісно, оскільки це діючи храм, то рух групи організовано, з розповіддю екскурсовода був би некоректним, але величезною помилкою є те, що екскурсовод після огляду, ніби підсумувавши побачене розповів про храм та його основні цікавинки, тобто по суті це прийом попереднього огляду. Краще було використати цей прийом у іншому його відображенні, де на перше місце виходить розповідь, а тоді огляд, тобто екскурсанти уже б точно знали, що вони побачать і на що звертати увагу. Тобто той варіант цього блоку, який запропонував екскурсовод нам, не є зовсім коректним і не дуже інформативний.

У другій частині екскурсії розповідь будувалася іншим чином. Спершу групі розповіли історію, передісторію, історичну довідку, тощо. Далі був етап руху та огяду, після цього знову розповідь, перехід до іншого приміщення, перегляд історичних фото, тобто використання елементів попереднього огляду та репродукції. Але тут вони використані правильно, дозволяють створити уявлення про об'єкт, його першочерговий вигляд та використання. Успіх використання прийому зорової реконструкції залежить від ступеня підготовленості екскурсовода. Компетентність його дозволяє не тільки переконливо розповісти екскурсантам про подію, але й дати зорове уявлення про нього.

Робота екскурсовода хороша, він був цікавим та відкритим, радо відповідав на поставлені запитання, не заповнював інформацію зайвими датами та історією. А використовував паралелі до сьогодення, аналітичний матеріал, тощо, що зробило екскурсію цікавою та захоплюючою.

Екскурсія Шевченківським гаєм. Ця екскурсія була проведена на базі одноіменного музею-скансена, і всі її особливості диктувалися саме особливістю місця проведення.

При проведенні аналізованої екскурсії екскурсовод користувався такими методологічними прийомами: руху, візуального монтажу та попереднього огляду. В цій екскурсії знову ж таки можна було розпізнати методичний прийом руху. Використаний для того, щоб виявити функціональні особливості, показати ландшафтний ансамбль парку.

Отже, відвідувані нами екскурсії були дуже вдало поєднані як в матеріальному контексті так і в оглядовому, це дало можливість отримати моральне та естетичне задоволення, а також розширити світогляд наш світогляд.

Похожие статьи




Аналіз екскурсій на маршруті - Методика підготовки і проведення екскурсій по Львову

Предыдущая | Следующая