Готельне господарство і готельний сервіс - Особливості зарубіжного сервісу

Ключові слова і поняття

Туристичний готель, мотель, кемпінг, ротель, флотель, ботель, туристична база, туристичний притулок, пансіон, "апарт-отелі", "анонімний пансіон"

Історія виникнення перших готелів

Більшість істориків вважають, що перші гостьові підприємства - прообрази сучасних готелів і ресторанів - належать до давнього періоду розвитку суспільства ( IV тис. до н. е. - 476 рік н. е.). Згадки про ці підприємства - таверни - містяться в давніх манускриптах, одним з яких є кодекс царя Вавілонії Хаммурапі, написаний приблизно в 1700 р. до н. е.

У Давній Греції в I тис. до н. е. таверни були важливим елементом соціального і релігіозного життя. Хоча в них були помешкання для мандрівників, таверни призначені переважно для надання послуг харчування. Розвиток торгівлі та пов'язані з нею тривалі подорожі потребували організації не тільки харчування, а й ночівлі. Ця обставина і зумовила появу іншого типу підприємств - постоялих дворів.

Виникнення перших підприємств готельної індустрії пов'язано з стародавнім Римом (приблизно 50-й рік до н. е.). Римська імперія була велика, і велика кількість римських чиновників і купців дуже часто виїзжало по справам. В результаті для їхнього розміщення почала складатися розгалужена мережа таверн і постоялих дворів.

Римські постоялі двори розміщувалися вздовж головних доріг в містах і селах, ні про який комфорт не було і мови.

На розвиток світової готельної індустрії також вплинули процеси, що відбувалися в середньовічній Англії. Після загарбання Англії норманнами в 1066 р. кількість мандрівників збільшувалася. Перші постоялі двори Англії були приватними домами, оскільки любий міг взяти мандрівника на постой за оплату.

В епоху Відродження європейська економіка випробувала на собі шалений зріст, з'явилися нові ремесла, зросла торгівля між країнами, що теж зіграло свою роль в рості попиту на постоялі двори.

Англійці, мандруючи по Європі і переселяючись в Америку, приносили з собою досвід будівництва і керуваня тавернами і постоялими дворами, який і поклав початок сучасній готельній індустрії.

Сьогодні в світі нараховується близько 30 тис. готелей різного рівня.

Самим великим готелем в світі є "Ambassador City Jomtien", який знаходиться в Тайланді, в місті Патайа. Він нараховує 5100 номерів і займає площу 40 акрів.

Сто років тому існували 2 типи підприємств розміщення: роскішні готелі для багатих клієнтів і постоялі двори для всіх решта. Сьогодні ринок готельних послуг пропонує велике різномаїття форм і видів підприємств розміщення. Причому кожний мандрівник може знайти для себете, що йому по душі і кішені.

В світовому готельному фонді можна виділити дві головні групи :

Готельні підриємства для постійного проживання.

Готелі для тимчасового проживання, які в свою чергу подідяються на:

    - транзитні готелі, які обслуговують любий контингент в умовах тимчасової зупинки; - готелі ділового призначення, які обслуговують осіб, що перебувають в ділових поїзках і відрядженнях;

Готелі для відпочинку (туристичні, курортні).

Вимоги до готелів

Готель будь-якої категорії повинен мати зручні під'їзні шляхи з необхідними дорожними знаками, освітлену територію, площадку з твердим покриттям для тимчасового паркування автотранспорту, вивіску з назвою підприємства і вказанням його категорії, при наявності окремого входу в ресторан - вивіску з його назвою.

Готель повинен знаходитися в благоприємних екологічних умовах.

Під час проживання в готелі повинні бути забезпечені безпека життя, здоров'я гостей, збереження їх майна.

В будівлі повинні бути аварійні виходи, сходи, добре помітні інформаційні покажчики.

Готель повинен бути обладнаний системами протипожежного захисту.

Мають дотримуватися санітарно-гігієнічні норми і правила, встановлені органами санітарно-епідеміологічного надзору, стану сантехнічного обладнання.

Все електричне, газове, каналізаційне обладнання повинне бути встановлено і експлуатуватися у відповідності з "Правилами технічної експлуатації готелей і ії обладнання".

Готель повинен бути оснащений інженерними системами і устаткуванням, які забезпечують:

Гаряче і холодне водопостачання, в районах з перебоями у водопостачанні необхідно мати ємність для мінімального запасу води не менше ніж на добу;

Каналізацію;

Опалення, яке підтримує температуру не нижче 18,5?C;

Вентиляцію (природну і примусову), яка забезпечує нормальну циркуляцію повітря і виключає проникнення стороннніх запахів в номера і в громадські приміщення;

Телебачення і радіомовлення;

Освітлення в номерах: природне (не менше одного вікна), штучне.

При проектуванні нових і реконструкції старих готелів необхідно передбачати умови для прийому і обслуговування інвалідів, використовуючи крісла на колесах.

Готелі ділового призначення і готелі для відпочинку призначаються для обслуговування проживаючих з конкретним і специфічним характером вимог до обслуговування.

До готелів ділового призначення ставляться такі вимоги:

Місцезнаходження поблизу адміністративних, громадських і інших центрів міст без необхідності наявності озелененої території для відпочинку і спортивної діяльності;

Перевага в номерному фонді одномісних номерів;

Наявність призначених для денної роботи номерів - кабінетів збільшеного розміру;

Обов'язкова організація в номері "робочої зони";

Максимальна ізоляція номерів від зовнішнього середовища в цілях забезпечення умов для роботи.

Проживаючі в готелях ділового призначення також ставлять певні вимоги до організації громадських приміщень в таких готелях. По-перше, необхідна наявність приміщення для проведення нарад, виставок і т. п. По-друге, залу для засідань або приміщень багатоцільового призначення (для проведення нарад, банкетів) з додатковим входом з вулиці. По-третє, в готелі повинні працювати телеграф, телетайп, телефакс, копіювальні апарати, а також повинні бути присутні служби фінансового забезпечення.

Вимоги до готелів для відпочинку:

Розміщення серед озеленених масивів максимально віддалених від шумних центрів міст;

Наявність озелененої території для відпочинку і заняття спортом;

В номерному фонді туристичних готелів в зв'язку з тенденцією до сімейного проведення відпочинку різко зростає число двомісних номерів - до 80 - 90% від загальної кількості номерів;

Внутрішня організація номеру визначається певною формою відпочинку, якій відповідає даний тип готелю.

Номера туристичних готелів формуються і в якості місця денного спілкування, прийому гостей.

Вимоги до організації приміщень громадського призначення в готелях для відпочинку визначаються їх функцією: забезпечення відпочинку і дозвілля проживаючих.

Так, наприклад, в складі курортного готелю передбачається наявність басейнів для профілактичного лікування і оздоровчого плавання. Для готелів сімейного стаціонарного відпочинку вимагається наявність дитячого басейну з зоною навчального плавання.

Похожие статьи




Готельне господарство і готельний сервіс - Особливості зарубіжного сервісу

Предыдущая | Следующая