ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗАСОБІВ РОЗМІЩЕННЯ - Організація розміщення туристів

Загальні вимоги до засобів розміщення визначаються Національним Стандартом України.

Засоби розміщування треба проектувати та будувати згідно з будівельними нормами та правилами, що має бути підтверджено актом приймання в експлуатацію або висновком уповноваженої організації. Вимоги до готелів, що класифікують за категоріями, установлено національним стандартом України (ДСТУ 4269) та чинними нормативно-правовими документами. Правила улаштовування, устатковування та утримування гуртожитків повинні відповідати вимогам санітарних правил(СанПиН 42-121-4719). Громадські транспортні засоби (поїзди, круїзні судна, яхти), наземний та водний транспорт, пристосований під засоби розміщування для ночівлі, повинні відповідати вимогам, встановленим відомчими нормами та правилами. Засоби розміщування повинні мати зручні під'їзні шляхи з необхідними дорожніми знаками та вимощеними пішохідними доріжками. Прилегла до засобів розміщування територія повинна бути упоряджена та озеленена, добре освітлена; мати майданчик з твердим покривом для короткочасного паркування автотранспорту, необхідні довідково-інформаційні покажчики, урни для сміття. Засоби розміщування повинні мати вивіску із зазначенням їх виду та назви. Інформація стосовно виконавців послуг засобів розміщування, режим їх роботи та перелік послуг, що надаються, повинна бути розміщена при вході на територію і (або) у приміщенні, і має відповідати вимогам Закону України "Про захист прав споживачів".

Засоби розміщування повинні мати:

    А) освітлення в житлових та громадських приміщеннях -- природне та штучне, в коридорах -- цілодобове згідно із санітарними правилами; Б) систему електропостачання з підведенням до житлових приміщень, електричні розетки повинні бути відповідно промарковані (зазначено електричну напругу); В) холодне та гаряче водопостачання і каналізацію -- згідно зі санітарними правилами. У сільських районах та у районах з перебоями у водопостачанні необхідно забезпечити мінімальний запас води не менше ніж на добу та підігрів води; Г) опалення, що підтримує температуру повітря у житлових приміщеннях у межах від 18 °С до 22 °С згідно з санітарними правилами (СНиП 2.04.05); Д) вентиляцію (природну або примусову), що забезпечує циркуляцію повітря і перешкоджає проникненню сторонніх запахів у житлові приміщення згідно з санітарними правилами (СНиП 2.04.05);

Є) телефонний зв'язок;

    Ж) мережу радіомовлення (підведення до усіх житлових кімнат) або незалежні від мережі радіоприймачі; И) пасажирський ліфт (у разі потреби) -- згідно з Державними будівельними нормами України.

Площа житлової кімнати повинна бути не менша ніж 8 м2.

Площа житлової кімнати на одну особу, що проживає у будинках:

    А) цілорічного функціонування -- не менша ніж 6,0 м2; Б) сезонного (літнього) функціонування -- не менша ніж 4,5 м2; В) для таборів -- не менша ніж 4,0 м2.

У житловій кімнаті повинні бути:

    А) меблі (ліжко, тумбочка, стіл, стілець, шафа або ніша для одягу), інвентар (килимок біля ліжка, дзеркало тощо), постільні речі (матрац, дві подушки, наволоки, ковдра, покривало на ліжко, простирадло, підковдра) за кількістю тих, хто проживає, та рушники (не менше двох на одного туриста); Б) цупкі завіски або жалюзі, що дають змогу затемнювати приміщення, та прозорі завіски на вікнах; В) світильники на стелі (на стіні); Г) замки у дверях із внутрішнім запобіжником; Д) відповідний інвентар (попільничка -- крім засобів розміщування для дітей та юнацтва, ключ комбінований для відкривання пляшок, набір посуду для питної води тощо).

Санвузол у номері повинен бути устаткований умивальником, унітазом, ванною або душем. За відсутності санвузла в номері засоби розміщування повинні мати санітарні об'єкти загального користування (з розрахунку один унітаз, один умивальник і один душ не більше ніж на десять чоловік, окремо для жінок та чоловіків).

У санвузлі повинні бути:

    А) дзеркало над умивальником з освітленням, поличка для туалетних речей, тримач для рушників, гачки для одягу; Б) туалетне мило або дозатор для рідкого мила; В) туалетний папір; Г) накривка до унітаза; Д) кошик для сміття;

Є) у санвузлах колективного користування -- електрорушники або паперові рушники.

У засобах розміщування треба передбачити:

    А) кімнату побутового обслуговування з праскою та прасувальною дошкою, щітками для одягу та взуття -- в колективних засобах розміщування, надавання праски та прасувальної дошки -- в індивідуальних засобах розміщування; Б) місце для прання та сушіння одягу з необхідним устаткуванням та інвентарем; В) приміщення або частину приміщення для переглядання телепередач та інших культурно-масових заходів; Г) камеру зберігання (у разі потреби); Д) приміщення для надавання послуг харчування згідно з послугами громадського харчування (ГОСТ 30523), або кухню для самостійного готування їжі, устатковану холодильником, електричною (газовою) плитою або пічним опаленням;

Є) пристрої зручного користування для інвалідів: нахилені пандуси біля вхідних дверей для інвалідного візка, ліфти, спеціально устатковані номери і туалети та інше згідно з Державними будівельними нормами України (у новозбудованих колективних засобах розміщування).

Обслуговуючий персонал, що надає послуги у колективних засобах розміщування, повинен мати відповідну освіту та кваліфікацію, що відповідає виконуваній роботі. Персонал повинен створювати атмосферу гостинності, комфорту, виявляти доброзичливість та ввічливість.

У колективних засобах розміщування повинні бути розроблені та затверджені посадові інструкції для персоналу.

Похожие статьи




ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗАСОБІВ РОЗМІЩЕННЯ - Організація розміщення туристів

Предыдущая | Следующая