Методи підвищення ефективності використання підприємством туристичної індустрії України лікувально-оздоровчих закладу на прикладі санаторію "Авангард" - Оптимізація оздоровчо-лікувальних ресурсів України

Кризові ситуації санаторію "Авангард" можуть бути пов'язані з неправильно організованою роботою як цілого підприємства, так і його структурних підрозділів. Кожне підприємство у свої діяльності переживає кризові ситуації, але кожне по різному. На багато простіше боротися зі щойно виявлену кризу, яка ще не завдала підприємству значних втрат, ніж з кризою, яка вже захопила ціле підприємство.

Причинами кризи санаторію "Авангард" є такі: неосвідченість керівництва, недосконалість управління, зміни в зовнішньому та внутрішньому середовищі, морально та матеріально застаріле медичне обладнання і інше устаткування, зношена матеріально-технічна база санаторію, постійне недофінансування з державного бюджету та інші.

Для того, щоб вивести санаторій "Авангард" у 2013-2015 роках із кризового становища та завоювати туристичний ринок, необхідно використовувати найефективніші методи для того, щоб перебороти кризу, потрібно вкладати багато зусиль та коштів, правильно організувати програму антикризового управління. Криза, що захопила вже майже ціле підприємство - санаторій "Авангард" прогресує і якщо не приймати ніяких антикризових заходів, то санаторій може скоро опинитися на грані банкрутства. Для того, щоб керівництву санаторію "Авангард" вирішити всі питання, які пов'язані кризовим становищем, необхідно виконати наступні дії

    - взяти для співпраці спеціаліста (менеджера) з кризових ситуації; - визначити причини, які призвели до виникнення кризи; - оцінити ситуацію, яка склалася; - підібрати команду для роботи, визначити їхні обов'язки та права; - зібрати інформацію, яка необхідна для вирішення кризових питань; - скласти план дій і підготувати декілька запасних варіантів на випадок непередбачуваних обставин; - оцінити можливі способи та наслідки передбачуваних дій; - прийняти конкретне рішення антикризової програми, стежити і координувати його реалізацію.

Для підвищення ефективності діяльності санаторію "Авангард" потрібна посада така як керівник чи менеджер в кризових ситуаціях, який буде вирішувати питання стосовно виходу з критичних ситуацій, а вихід з критичного стану - це важливий крок для підвищення його ефективності

Керівнику, менеджеру необхідно вміти передбачати причини кризи та джерела виникнення кризових ситуацій, а також потрібно мати заздалегідь спроектований механізм їхнього розв'язання. Менеджер в кризових ситуаціях повинен швидко і адекватно реагувати на розвиток подій, що склалися. Високо кваліфікований менеджер санаторію "Авангард" не повинен пропустити жодного кроку проблеми й ухвалення рішення, суть яких зводиться до наступного:

    - вивчити ситуацію; - провести аналіз підприємства; - визначити мету; - зібрати факти; - врахувати та оцінити можливі способи дій; - оцінити можливі наслідки передбачуваних дій; - прийняти рішення і втілити його у життя; - слідкувати і координувати реалізацію рішень; - підсумки і дати оцінку виконуваних дій.

Менеджер з антикризового управління повинен володіти такими особистими якостями як:

    1. Високий професіоналізм у таких галузях, як фінансовий менеджмент, економіка, маркетинг, менеджмент, господарське право; 2. Досвід практичної діяльності; 3. Ініціативність, спроможність до активних дій щодо виведення підприємства з кризи, незважаючи на окремі невдачі, промахи і неефективність рішення; 4. Творчий підхід, спроможність до побудови нестандартних бізнес-схем і програм; 5. Бізнес-інтуіція, спроможність до передчуття одержання прибутку і досягнення поставленої мети; 6. Висока відповідальність за доручену справу; 7. Вміння працювати в команді, прислухатись до думки фахівців підприємства і бути їх лідером; 8. Високі морально-етичні якості, відповідальність за використання конфіденційної інформації тощо.

Крім особистих якостей ефективної діяльності антикризового керуючого санаторію "Авангард" визначається певними чинниками (передумови, що мають бути створені для нього) такі як:

    - повна передача повноважень і відповідальність за результати діяльності підприємства в період проведення антикризових процедур; - доступність до всієї інформації, що стосується діяльності підприємства і його взаємовідносин із зовнішнім середовищем; - створення дійового механізму зацікавленості (матеріального і морального) в подоланні кризи і збереження підприємства якжиттєздатного суб'єкта.

Щоб вивести санаторій "Авангард" з кризи, необхідно застосовувати антикризове управління.

Антикризове управління санаторію "Авангард" - це спеціальним чином організована система управління, яка має комплексний системний характер, націлена на найбільш оперативне виявлення ознак кризи та створення відповідних передумов для їх своєчасного подолання з метою забезпечення, відновлення життєдіяльності суб'єкта підприємницької діяльності, недопущення виникнення його банкрутства та запобігання кризи в майбутньому.

Антикризове управління санаторію "Авангард" повинно здійснюватись поетапно та передбачати послідовність дій. Зміст кожного етапу антикризового управління полягає в наступному:

Перший етап - діагностика кризових явищ та загроза банкрутства підприємства. На цьому етапі роботи шляхом використання спеціальних методів та прийомів дослідження. Так, необхідно:

    - здійснити комплексний аналіз результатів фінансової діяльності та фінансово-майнового становища підприємства, вивчити динаміку найважливіших обсягових (обсяг товарообороту, доходів, витрат, прибутку активів та капіталу) та якісних показників діяльності (рентабельності, ліквідності, оборотності, фінансової стійкості підприємства); - оцінити ритмічність та синхронність грошових потоків; - визначити розміри та періодичність виникнення дефіциту грошових потоків санаторію "Авангард"; - визначити обсяг, структуру та час погашення зовнішніх фінансових зобов'язань санаторію "Авангард"; - визначити основні причини виникнення та поглиблення кризи розвитку підприємства; - оцінити масштаб і можливі наслідки подальшого поглиблення кризових явищ; ймовірність та терміни виникнення ситуації банкрутства; - здійснити аналіз і прогнозування розвитку ринкової ситуації для визначення сприятливості зовнішнього середовища для подолання кризи; - оцінити внутрішні можливості підприємства щодо локалізації та переборення кризових явищ.

Другий етап - визначення мети та завдання антикризового управління. Результати проведеної діагностики дають можливість визначити глибину кризи, яка охопила санаторій "Авангард", а отже, дозволяє визначити мету і завдання антикризового управління. Залежно від глибини кризи такими завданнями можуть бути: виведення підприємства зі стану юридичного банкрутства; недопущення виникнення ситуації банкрутства; локалізація кризових явищ; фінансова стабілізація; запобігання повторенню кризи.

Третій етап - визначення суб'єкта антикризової діяльності. На цьому етапі роботи необхідно визначити суб'єкт, який бере на себе відповідальність за розробку і реалізацію антикризових процедур, встановити його повноваження стосовно розробки та впровадження антикризових програм.

Проблематичною є розробка заходів щодо виведення санаторію "Авангард" з кризи тією ж самою особою (або командою менеджерів), діяльність або бездіяльність якої зумовила її появу. Тому, як правило, успішна нормалізація діяльності можлива за умови зміни вищого керівництва або, як мінімум, шляхом залучення до розробки антикризової програми молодих кадрів середньої ланки управління. Новизна й неординарність їх мислення можуть стати серйозною підтримкою вищого керівництва, забезпечуючи розробку ефективного плану виходу з кризи

У країнах з розвиненою ринковою економікою для виконання цієї роботи використовують позаштатних професіоналів фахівців з питань неспроможності або антикризових керуючих. Оскільки ефективність даної роботи багато в чому визначається досвідом і професіоналізмом запрошених фахівців, їх пошук і залучення до співпраці є необхідним етапом процесу антикризового управління.

Четвертий етап - оцінка часових обмежень процесу антикризового управління, які визначаються часом, наявним у підприємства до порушення справи про банкрутство і адміністративні обмеження повноважного існуючого керівництва. Часові обмеження антикризових процедур визначають інтенсивність поширення кризових явищ. Розуміння цього обумовлює недопущення подальшого поглиблення кризи, оскільки подолання більш глибокої кризи пов'язане із більш значними витратами і труднощами.

П'ятий етап - оцінка ресурсного потенціалу антикризового управління. У сучасній економічній літературі підприємство розглядається як система ресурсів, що взаємодіють між собою і забезпечують досягнення певних результатів, мети діяльності. Основними видами використовуваних ресурсів є: технічні; технологічні; кадрові; просторові; ресурси організаційної структури системи управління; інформаційні; фінансові.

Кожен із зазначених видів ресурсів санаторію "Авангард" являє собою сукупність можливостей функціонування підприємства для досягнення стратегічних цілей його діяльності. Існуючі потенційні можливості у підприємства при найбільш ефективному використанні наявних у його розпорядженні ресурси являють собою ресурсний потенціал підприємства.

Оцінюючи ресурсний потенціал санаторію "Авангард" в антикризовому управлінні слід звернути увагу на:

    - достатність ресурсів для вирішення поставлених завдань; комплексність ресурсного потенціалу, тобто наявність усіх видів необхідних ресурсів санаторію "Авангард"; - гнучкість і адаптованість ресурсного потенціалу, що визначає спроможність підприємства до інновацій; - перспективність ресурсного потенціалу, або наявність життєздатного ядра.

Шостий етап - розробка антикризової програми, яка являє собою детальний план заходів, що мають бути вжиті, послідовність використання ресурсів і відповідальність за їх виконання. Її зміст обумовлюється результатом проведеної діагностики, метою антикризового управління, його часовими та ресурсними обмеженнями.

Сьомий етап - впровадження антикризової програми та контроль за її виконанням. Найважливішою управлінською функцією на етапібезпосереднього проведення запланованих заходів є організація контролю за перебігом виконання розробленої антикризової програми для своєчасного вжиття заходів щодо модернізації або коригування раніше розроблених планів у зв'язку з непрогнозованими змінами у внутрішньому і зовнішньому середовищі, поведінці окремих кредиторів

Система контролю має забезпечувати, по-перше, відстеження динаміки зовнішніх факторів розвитку кризи, інтегральних показників кризового стану, по-друге, оцінку результатів вжитих заходів (за їх характером, терміни, наслідки реалізації).

Восьмий етап - розробка і реалізація профілактичних заходів щодо запобігання криз в майбутньому. Метою цього етапу процесу антикризового управління є створення або модернізація основних елементів системи протидії банкрутству на рівні підприємства, розробка та реалізація профілактичних заходів щодо запобігання повторенню криз в майбутньому.

З цією метою мають бути внесені відповідні зміни в основні функціональні стратегії та політики підприємства: управління грошовим оборотом і запасами; господарським ризиком; формуванням та використанням прибутку; закупівлі товарно-матеріальних ресурсів; управління дебіторською заборгованістю; залученням кредитних ресурсів, інвестицій та інше. Зміни, що вносяться, мають враховувати передові технології, засоби і інструменти управління економічними процесами, забезпечувати високоефективну і сталу роботу підприємства в майбутньому.

Пропонуємо такі підсистеми антикризового управління санаторію "Авангард":

    - антикризовий операційний менеджмент; - антикризове фінансове управління; - антикризовий маркетинг; - антикризове управління персоналом; - антикризове організаційне управління. Заходи по виходу з кризи санаторію "Авангард" можна поділити на дві групи: тактичні і стратегічні. Тактичні можуть бути як захисними, так і наступаючими. Стратегічні - полягають в оцінці стану та аналізу підприємства, вивчення його потенціалу, розробка виробничої програми, плану доходів, інновацій, розробка загальної концепції оздоровлення підприємства.

Якщо всі етапи будуть ефективно пройдені, то результаті виконаної антикризової програми санаторій "Авангард" почне процвітати. Але для того, щоб у майбутньому запобігти повторенню кризової ситуації, необхідно розробити програму передбачення криз. Крім того, варто вдосконалити організаційну структуру санаторію "Авангард", набрати новий персонал (молодих висококваліфікованих спеціалістів), оновити матеріально-технічну базу тощо.

Похожие статьи




Методи підвищення ефективності використання підприємством туристичної індустрії України лікувально-оздоровчих закладу на прикладі санаторію "Авангард" - Оптимізація оздоровчо-лікувальних ресурсів України

Предыдущая | Следующая