Храм Ват Арун або ранкової зорі - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Ват Арун - буддиський храм в Бангкоці. Знаходиться на західному березі річки Чаупхрая. Відомий своєю 79-метровою пагодою, прикрашеною керамічною плиткою та різнокольоровим фарфором. Цей розкішний комплекс названий на часть бога ранкової зорі Аруни. В часи правителя князя Таксіна Ват Арун був головним королівським монастирем в країні. За королів Раме І та Раме ІІ монастир був значно розширений. Центральний пранг (ступа), збудований в XVIII ст., і в наш час вважається найвищим в Таїланді. Він символізує гору Меру, а його яруси - багаточисельність світів. В ХІХ ст. пранг був прикрашений фарфоровою та керамічною мозаїкою. Круті похилі сходи центрального пранга символізують труднощі досягнення вищих рівнів буття.

Навколо центрального пранга розміщені 4 малих прангів (що віідображають чотири материка в світовому океані),а між ними - мондопи, що зорієнтовані по сторонам світу. В нішах малих прангів стоятькінні статуї Бога вітру Ваю. А входи на терасу охороняють статуї охоронців-стражників.

Цей розкішний монастирський комплекс, присвячений індійському богу світанку Аруну, розташований на західному березі річки Чаопрайя. Його ще іноді називають храм Світанку, або Ранкової Зорі. Він був побудований в 60-ті роки XVIII століття і аж до 1782 року був офіційною резиденцією князя Таксина, а заодно і головним монастирем в країні.

Грандіозний комплекс привертає увагу ще з протилежного боку річки своїм майже 80-метровим центральним пранг (так по тайськи називається пагода). Він символізує собою священну буддистскую гору Меру з 33 рівнями-небесами. Храм зверху являє собою чотирикутник, по кутах якого підносяться маленькі пранг. Але основний об'єкт тут - це все-таки центральна вежа, яка є найвищою пагодою в Таїланді. Здалеку вона здається різнобарвною, немов покритою зверху донизу букетами квітів. Поблизу ілюзія розсіюється і стає ясно, що її стіни облицьовані мільйонами шматків битого фарфору. Для інкрустації Ват Аруна його спеціально скуповували у Китаї та привозили до Таїланду в трюмах кораблів як баласт. Фарфоровими осколками оброблені і інші чотири шпиля. У ніші біля основи центрального пранга висічений рельєф бога Індри, що сидить на триголовим слоні. У нішах малих пагод, уособлюють чотири материка в океані Часу, розміщені кінні статуї бога вітру Ваю. На нижній платформі головного шпиля знаходяться скульптури Будди в чотирьох періодах його існування: народження, просвітлення, перше явище перед людьми і входження в нірвану. Головна його статуя знаходиться в церемоніальному залі, куди туристів не пускають. Усі 33 ярусу центрального пранга розміщені на головах витончено вирізаних статуеток напівлюдей - напівзвірів Кінарі і демонів - ямакасів. Через все це пишність до другої платформі ведуть досить круті щаблі гвинтових сходів, піднявшись по яких людина потрапляє на оглядовий майданчик, звідки відкривається захоплюючий вид на весь Бангкок. Найбільш красивий вид Ват Аруна в променях призахідного сонця з протилежного берега Чаопрайя, або з катера, що пливе по ній. Втім, вночі він теж виглядає чудово: у променях прожекторів підсвічування комплекс схожий чи то на новорічну ялинку, чи то на вогнедишний вулкан. У весняні та літні місяці щовечора в 19,20,21 годину і в 21.30 біля храму влаштовується світлові шоу, в ході яких під звуки тайської музики на місцевому та англійською мовами розповідається про історію виникнення Ват Аруна. Храм Світанку відкритий для відвідування з 7 ранку до 17 години вечора. Вхідний квиток коштує від 20 до 30 бат, але потрібно пам'ятати, що при переступання порогу храму прийнято знімати взуття, а одяг повинна закривати плечі, лікті і коліна.

Як дістатися:

Дістатися до Ват Аруна найпростіше на поромі з центру Бангкока, від храму лежачого Будди, за 3 бата. Є шлях достовірніше: по мосту вище за течією, через стару королівську резиденцію Тонбури, на південь. Весь шлях займе 20 хвилин пішки. З протилежного від річки боку до храму можна під'їхати на автобусі № 19, але цим маршрутом туристи користуються рідко

Похожие статьи




Храм Ват Арун або ранкової зорі - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Предыдущая | Следующая