Опис релігійних святинь Таїланду, як одних із найголовніших екскурсійних об'єктів країни, Храм золотого Будди - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Храм золотого Будди

Храм Золотого Будди розташований в Сампенг -- китайському районі Бангкока. Знаменитий він тим, що в ньому зберігається величезна статуя Будди, складається із золота на сорок відсотків. Історія її здобуття досить схожа з давньою історією здобуття Смарагдового Будди, однак, різниця лише в тому, що вона сталася у відносно недавній час: у квітні 1953 року. На Бангкок в ніч з 24 на 25 квітня обрушилася жахлива гроза. Здавалося навіть, що разверзлись сльота небесні. Сліпучі блискавки кидалися прямо над містом, ревів грім. Одна з блискавок влучила прямо в величезну кам'яну статую Будди, яка стояла у дворі храму трим.

Статуя ця була привезена в Бангкок в кінці 18-го століття з древньої столиці Сукхотай, і з тієї пори вона стояла під відкритим небом, адже в приміщення занести її не було можливості, тому як скульптура Будди важила п'ять з половиною тонн.

Потоки зливи і удар блискавки завдали стародавньої статуї істотної шкоди: монахи, які вийшли вранці на подвір'я, виявили, що Будда досить сильно злякався. А в глибоких тріщинах, які покривали поверхню кам'яної статуї, яскраво виблискувало золото!

У хід відразу ж були пущені стамески, ножі та інші підручні інструменти. У той момент, коли під товстенним шаром старовинного вапняку (а не каменю!) Раптом відкрилася золота поверхня, ченці просто остовпіли. Коли і хто примудрився так замаскувати золоту скульптуру? Ймовірно, багато сторіч тому, коли Сіаму довелося відбивати постійні набіги своїх войовничих сусідів, деякі завбачливі люди покрили статую Будди вапняним розчином. Таким чином, золоту скульптуру перетворили на кам'яну, щоб вороги на неї не звернули уваги. Така хитрість цілком вдалася. І більше семи століть Будда носив "кам'яну одяг", і якби не проста випадковість, його секрет, швидше за все, так і не був би розгаданий.

Архітектура Храму Золотого Будди викликає захоплення і трепет, його прикраси, збудовані в складну структуру, вражають і надихають, змушуючи задуматися про те, що життя - це щось дуже важливе і цінне. Розташований Храм в Китайському кварталі Бангкока на вулиці Трай Міт, неподалік від центрального залізничного вокзалу столиці. Найкращим часом для відвідування святих місць вважається ранній ранок, коли не так спекотно, як опівдні, мало відвідувачів і сама атмосфера дозволяє перейнятися урочистістю моменту.

Основна визначна пам'ятка Храму - це величезна статуя Будди, зроблена із золота, і що важить п'ять тонн. У тайського божества очі виготовлені з дорогоцінних каменів: зіниці з чорних таїландських сапфірів, а білки з сліпучого перлів. Довгий час статуя була покрита шаром гіпсу, що приховувало її справжню цінність, але в ХХ столітті при транспортуванні святині з'ясувалося, причому випадково, що статуя золота і налічує не менше 700 років. За допомогою гіпсу її ховали від можливих загарбників, від рук яких, швидше за все, загинули ті, хто знав про її істинної цінності, завдяки чому вона була оповита таємницею кілька століть.

У 1957 році завершилося будівництво одного з грандіозних Храмов, у якому вирішено було встановити стародавню статую Буди, яка виглядала досить грубо, але несла в собі силу століть. Весь цей час вона зберігалася в покинутому Храмі на північ від Бангкока. При невдалій транспортуванні статуя впала з невеликої висоти, при цьому від неї відколовся невеликий шматок гіпсу, який до цих пір дбайливо зберігається в храмі, як історична цінність. У той момент погляду присутніх відкрилося сліпуче сяйво золота, так Золотий Будда знову став надбанням тайського народу.

Історія виникнення величезної золотої статуї досить банальна. Таїланд завжди славиться дорогоцінними каменями, сріблом і золотом, щоб зберегти цей дорогоцінний дар і не дозволити вивезти його з країни, віддавши на розорення загарбникам, королем Рамкхаменом, тодішнім правителем Таїланду, було прийнято рішення переплавити все золото в єдиний злиток. Природно, що ця маса золотого багатства країни прийняла обриси тайського божества - Будди, ставши унікальним символом поклоніння. Над виготовленням Золотого Будди трудилися кращі майстри країни, і після закінчення всіх робіт статуя була споруджена в одному з Храмов стародавньої столиці Таїланду - Аютайе. У 18 столітті почалася війна з Бірмою, і було прийнято рішення приховати статуя від очей іновірців, покривши його гіпсом. Через тільки кілька століть Золотий Будда у всій красі повернувся до свого народу, щоб нагадати своїм шанувальникам про цінності тайської культури - про світ, просвітління і духовне багатство.

Храм Золотого Буди є дивним місцем, відвідавши яке, ви ніколи не забудете свій відпочинок в Таїланді, його неперевершена краса і благоговіння відгукнутися у вашому серці і допоможуть знайти умиротворення в нинішньому суєтному світі.

Храм чекає своїх відвідувачів щодня з 9-00 ранку і до 17-00 вечора. Вхідна вартість становить 10 бат.

Похожие статьи




Опис релігійних святинь Таїланду, як одних із найголовніших екскурсійних об'єктів країни, Храм золотого Будди - Основні екскурсійні об'єкти та маршрути в Таїланді

Предыдущая | Следующая