Рухливі ігри в заняттях спортивними іграми - Фізичні якості

Спортивні ігри звичайно не пов'язані з великими м'язовими зусиллями. Виключення складає хокей в якому напруга м'язів має велике значення при проведенні силових прийомів. Визначальна роль у всіх спортивних іграх приналежить швидкості м'язового скорочення. Спортивні ігри відрізняються саме тим, що вимагають дуже тонкого регулювання швидкості рухів, від якої залежить дальність польоту м'яча (у великому числі випадків м'яч повинен посилатися на певну відстань в відповідністю з виниклою ігровою ситуацією).

Особливе значення у всіх спортивних іграх має просторова точність рухів, від якої залежить влучність передачі м'яча. В просторовому орієнтуванні беруть участь багато рецепторів, але головну роль грають тут зорові і рухові. Важлива в спортивних іграх також швидкість рухової реакції і здатність управляти нею. Головною особливістю управління рухами в спортивних іграх є необхідність термінового рішення виникаючих в різноманітних ігрових ситуаціях рухових задач. Ступінь складності їх рішення визначається різними обставинами (велике число змінних чинників, терміновість рішення задач). Може здатися, відзначає І. М. Коротков (1971), що роль ігрового методу в спортивних іграх виражена значно слабше, ніж в інших видах спорту, оскільки самі спортивні ігри насичені емоціями і виховують колективні початки. Думка ця помилкова. Сучасна спортивна гра -- багатопланова діяльність де разом з високою технікою поводження з м'ячем вимагається прояв ряду різних якостей.

Історично більшість спортивних ігор розвивалось з певних рухомих ігор (В. Р. Яковлєв 1974; А. В. Галицький, Л. З. Палітурників, 1971; Д. З. Крадман, 1974) в результаті внесення до них специфічних обмежень і правил, властивих спорту. Діалектичний взаємозв'язок обох видів ігрової діяльності зумовив, не дивлячись на існуючі функціональні відмінності між ними, істотну спільність їх змісту. Внаслідок цього рухомі ігри як елемент ігрового методу пронизують всю тренувальну практику спортсменів, що спеціалізуються в спортивних іграх. Можна, не боячись перебільшення, сказати що рухомі ігри тут займають більш важливе місце ніж в будь-якій іншій групі видів спорту хоча б тому, що ніяким іншим додатковим засобом не можна так повно змоделювати характерне для спортивної гри динамічну зміну зовнішніх ситуацій на фоні постійно змінного емоційного стану, тих що займаються. Загальновідомо, що це є необхідною умовою реалізації одного з найважливіших принципів управління спортивною підготовкою -- принципу відповідності (В. М. Дячків, 1972).

Разом з рішенням інших задач в процесі застосування рухомих ігор перспективним, на наш погляд представляється використовування в педагогічному контролі ігор-тестів, в яких багато разів відтворюється ключова ситуація тієї або іншої спортивної гри. Це дозволяє інтегральний оцінювати майстерність окремих гравців, що вельми важливе для оптимізації процесу керівництво командою в змаганнях і тренуваннях. Вищесказаним ми хочемо підкреслити можливість широкого вживання різноманітних рухомих ігор для рішення задач, поставлених перед тренувальним уроком. Розглядаючи питання про характер і об'єм ігрового матеріалу, вживаного в різних періодах тренувального циклу, слід зазначити, що значна роль відведена рухомим іграм в підготовчому періоді. В періоді змагання слід використовувати рухомі ігри як засіб "відключення" спортсменів від стереотипних дій. Роль рухомих ігор в перехідному періоді загальновідома.

Похожие статьи




Рухливі ігри в заняттях спортивними іграми - Фізичні якості

Предыдущая | Следующая