Регіональний ландшафтний парк "Надсянський" - Туризм в Надсянському регіональному ландшафтному парку

Регіональний ландшафтний парк "Надсянський" (РЛПН) загальною площею 19 428 га був створений в українсько-польській прикордонній зоні на території 6 сільських рад Турківського району Львівської області в 1997 р. Парк розташований у межах двох паралельних гірських хребтів по обидва боки Головного Європейського вододілу біля витоків двох великих європейських рік. Ріка Сян, витоки якої знаходяться біля села Сянки, є притокою Вісли, що впадає у Балтійське море, тоді як р. Дністер, що бере початок поблизу с. Шандровець, впадає у Чорне море. Назва парку відбиває його розташування - вздовж течії р. Cян на державному кордоні України з Польщею (у даний момент тут проходить зовнішній кордон Європейського Союзу). Територія парку охоплює дві цілком різні частини: у віддаленій і недоступній долині р. Сян практично відсутні людські поселення, тоді як інша, щільно заселена, долина характеризується багатством культурної спадщини та збереженими формами традиційного землекористування. Населення РЛПН нараховує 9 000 мешканців у 8 селах, на території яких локалізовані численні пам'ятки культурної та історичної спадщини.

Ліси та лісопокриті землі займають 51,6, сільськогосподарські землі - 42,9 відсотків площі парку. П'ять природних комплексів, у яких охороняються умовно корінні букові, ялицево-букові та зелено-вільхові деревостани, включені до складу заповідного ядра біосферного резервату в РЛПН. Понад 30 видів рослин, що зустрічаються у парку, включені до Червоної Книги України; чисельні оселища та окремі види рослин і тварин РЛПН наведені у Додатках до Оселищної і Пташиної Директив ЄС, що регламентують їх охорону в Європейському Союзі.

РЛПН є складовою частиною першого у світі тристороннього біосферного резервату "Східні Карпати". Він межує з іншою українською природоохоронною територією - Ужанським національним природним парком, який знаходиться у Закарпатській області, а також двома сусідніми природоохоронними територіями, локалізованими на іншому боці річки Сян-Бещадським Парком Народовим і регіональним ландшафтним парком "Долина Сяну" в Польщі.

Нашою метою є проведення Вас цією мальовничою територією і надання допомоги для кращого пізнання цієї краси у різні пори року. Запрошуємо до регіонального ландшафтного парку "Надсянський", одного зі скарбів України!

Похожие статьи




Регіональний ландшафтний парк "Надсянський" - Туризм в Надсянському регіональному ландшафтному парку

Предыдущая | Следующая