Проектування круїзного маршруту, Характеристика Середземномор'я як круїзного регіону - Проектування круїзного маршруту

Характеристика Середземномор'я як круїзного регіону

У світі налічується понад 150 морських круїзних компаній - грецьких, італійських, іспанських, американських, датських, норвезьких. До найбільш відомих перевізникам у сфері морських круїзів відносяться Carnival Cruise Lines, Celebrate Cruises, Royal Caribbean International, Princess Cruises, Costa Cruises, Norwegian Cruise Lines. З кожним роком кількість круїзних компаній збільшується, тому що збільшується число туристів, які виявляють інтерес до круїзів. Відбувається не тільки кількісне, але і якісне зростання морських круїзних перевезень і судів.

Класичні морські круїзи - це Середземне море. Круїзні маршрути охоплюють одразу кілька європейських країн - Іспанія, Франція, Італія, Греція - і країн Північної Африки - Марокко, Туніс, Єгипет.

Середземномор'я - головний район туристської спеціалізації не тільки в Європі, але і в світі, який з розвитку туризму та рекреації значно випереджає займає друге місце Карибський басейн. Згідно з наявними даними в 2010 році чисельність іноземних туристів, які відвідують цей регіон, досягла 160 млн. чоловік (за іншими оцінками навіть 240 млн.), при чому велика частина концентрувалася в Європейському Середземномор'ї. Специфічні риси цього регіону морського туризму: перевага лінійної форми туристсько-рекреаційного освоєння території (уздовж морського узбережжя), велика роль островів, яскраво виражена сезонність туристських потоків з багаторазовим перевагою літнього сезону, створення переважно великих комплексів з сильною концентрацією туристів і відпочиваючих. Ця тенденція тільки в 1990-ті роки змінилася переходом до формування невеликих за розмірами туристських центрів, які більше відповідають потребам сучасного активного туризму і більше вписуються у навколишнє природне середовище.

Тривалий час в Середземноморському туризмі конкурували Італія і Франція. Але вже в середині 1960-х років їх випередила Іспанія, що вийшла за кількістю іноземних туристів на перше місце не тільки в Європі, але і в світі. Такий безпрецедентний туристський бум в Іспанії пояснюється, перш за все, наявністю найбагатших природно-рекреаційних ресурсів та історично-архітектурних пам'яток, близькістю західноєвропейського туристського ринку, зі створенням першокласної матеріально-технічної бази туризму і відносної дешевизни туристських послуг. Але потрібно брати до уваги і зміну політичної ситуації в країні, яка після відходу в минуле режиму Франко стала набагато більш "відкритою". Про значення і рівні розвитку туризму в Іспанії говорять наступні цифри: ця галузь дає 10% ВВП, причому за абсолютним доходом від туризму Іспанія поступається тільки США, у сфері туризму зайнято 10% усього активного населення; в країні близько 10 тис. готелів, розрахованих майже на 900тис. місць.

Головні райони міжнародного туризму в Іспанії - узбережжя Середземного моря, Канарські і Балеарські острови. Канарський архіпелаг, розташований в Атлантичному океані в 1150 км від Іспанії і складається з семи гористих островів вулканічного походження, перетворився на один з найбільш привабливих туристичних центрів. На Балеарських островах зосереджена чверть всіх місць у готелях Іспанії, тут щорічно буває більше 8 млн. туристів, переважно з Великобританії та Німеччини. Вони прибувають сюди на літаках, що здійснюють головним чином замовлені (чартерні) рейси, у меншій мірі на морських суднах.

Головний середземноморський туристично-рекреаційний район Франції, яка за кількістю прийнятих туристів на початку 2010 року знову опинилася на першому місці, - Лазурний берег, що простягається на 180 км, з такими значно відомими морськими курортами, як Ніцца, Канни, Антаб та інші, його також називають французькою Рив'єрою. Останнім часом в туристично-рекреаційних цілях частіше освоєння середземноморського узбережжя Франції між Піренеями і гирлом Рони (Лангедог - Руссільон).

В Італії головний район середземноморського туризму - італійська Рив'єра. Але ведеться також рекреаційне освоєння південній та острівної частин країни.

У Греції головними центрами залучення туристів стали острова Егейського моря: Кріт, Родос, Корфу, Міконос.

В один з найважливіших туристично-рекреаційних районів Середземномор'я давно вже перетворилося Адріатичне узбережжя Хорватії. Довжина його по прямій лінії складає 700 км, але разом з численними островами, яких тут понад 1,2 тисячі (далматинський тип морського узбережжя), півостровами, затоками і протоками вона зростає до 6 тис. км. Це збільшує туристично-рекреаційну ємність території району, який ще до початку 1990-х років одночасно приймав близько 1 млн. чоловік. Тут знаходяться відомі морські курорти, як Дубровник, Опатія, Спліт і інші.

Середземноморське узбережжя Туреччини - "Турецька Рів'єра", без перебільшення, найбільш популярне серед росіян та українців напрямок літнього відпочинку на всьому Середземномор'ї. Це район Мармаріса, а також береги Егейського моря з такими популярними курортами, як Будрум або Кушадаси.

Кіпр приваблює своїми курортами (Лімассол, Ларнака, Пафос, Айя-Напа, Протарос), кожен з яких призначений для певної категорії туристів.

Острови Мальтійського архіпелагу стали останнім часом одним з найбільш південних європейських курортів. З 1998 року по 2009 рік кількість туристів на Мальті збільшилася приблизно на 322 тис. чоловік. На одного мальтійця тут припадає приблизно три туриста. За цим показником Мальта знаходитися в числі світових лідерів.

Туніс може запропонувати туристам чи не найкращі пляжі на всьому Середземномор'ї в поєднанні з сухим помірним кліматом. Довжина узбережжя 1300 км. Для публічних і приватних пляжів в даний час використовується тільки 110 км. Однак у Туніську туристичну індустрію сьогодні вкладаються значні інвестиції, і протягом наступних 20 років тут планується освоїти ще 100 км. узбережжя.

Розпал сезону в Середземноморської секції припадає на травень - вересень. У зимову пору року круїзи проводяться, як правило, лише в західній частині Середземного моря і на Канарських островах.

Провідним оператором круїзів у Середземномор'ї є італійська компанія "Costa Cruises", яка на сьогоднішній день є однією з найбільших у Європі. Компанія працює на круїзному ринку вже понад 50 років, пропонуючи "круїзи в італійському стилі". На сьогоднішній день флот компанії складається з 16 пасажирських суден: "Costa Luminosa", "Costa Serena", "Costa Concordia", "Costa Magica", "Costa Fortuna", "Costa Mediterranea", "Costa Atlantica", "Costa Victoria", "Costa Romantica", "Costa Classica", "Costa Allegra", "Costa Marina", "Costa Fascinosa", "Costa Favolosa", "Costa Deliziosa", "Costa Pacifica".

Компанія отримала престижну винагороду Virgin Holidays Awards, яка щорічно вручається лідерам різних галузей туристичної індустрії.

Круїзи на лайнерах Costa Cruises - ідеальний вибір для відпочинку з сім'єю: діти до 18 років подорожують безкоштовно, оплачуючи тільки портові збори, а також на борту працюють інтенсивні розважальні програми для дітей різного віку. Одне з головних переваг круїзів Costa - чудове поєднання ціни та якості, особливо з урахуванням знижок за раннє бронювання.

Окрім компанії "Costa Cruises" на ринку туристичних операторів Середземноморя є ще декілька інших компаній.

Круїзна компанія Silversea.

З моменту свого заснування в 1994 році Silversea пропонує елітні та розкішні подорожі. Прагнучи досконалості, компанія заслужила репутацію однієї з кращих у світі. Її флот складається з 7 найсучасніших суден, які гарантують максимальний простір для кожного пасажира. Наприклад, з усіх сьютів, що запропоновані гостям, відкривається вид на океан. Всі каюти шикарно мебльовані і мають у своєму розпорядженні все необхідне для океанського вояжу. У більшості з них є веранди. Кухня на борту вишукана, вибір вин і спиртних напоїв практично безмежний, а сервіз бездоганний.

Обслуговування на лайнерах Silversea вважається найкращими у світі. Європейська вишуканість і попереджувальне ставлення до гостей - це справжня філософія, яка проявляється в усьому.

Круїзна компанія Royal Caribbean International.

Компанія Royal Caribbean International (RCI) лідирує на світовому круїзному ринку завдяки своєму сервісу. Була заснована в 1968 році трьома норвезькими корабельними компаніями. У 1970 році був введений в експлуатацію перший лайнер - "Song of Norway" ("Пісня Норвегії"). Це був перший пасажирський океанічний лайнер, побудований спеціально для круїзів, а не для перевезення пасажирів з одного порту в інший. Вперше в самій верхній частині лайнера "Song of Norway" була вирізана корабельна труба і на її місці побудована додаткова палуба "Корона Вікінгів", прикрашена якорем і короною. В "Короні Вікінгів" розмістилася оглядовий майданчик з оглядом 360 градусів, бар, нічний клуб. З тих пір відмітною особливістю всіх лайнерів компанії Royal Caribbean є "Корона Вікінгів" з короною і якорем, і це стало візитною карткою і торговою маркою компанії Royal Caribbean. У 1997 році компанія Royal Caribbean Cruise Line стала називатися Royal Caribbean International. Нова назва більше відповідала міжнародної діяльності компанії. Royal Caribbean International є однією з найбільших круїзних компаній світу і має наймолодшим, найбільшим і модернізованим флотом у світі. Компанія налічує 22 кораблі, розрахованих на більш ніж 50 тис. пасажирів.

RCI - одна з перших круїзних компаній, яка стала використовувати на своїх лайнерах новітні досягнення науки і техніки, спрямовані на зниження вібрації і шуму. Використовуються спеціальні системи з очищення води. Клієнти компанії можуть дозволити собі покататися на ковзанах на справжній льодовій арені, або на роликах по спеціальному треку, випробувати себе на стіні для скелелазіння, пограти у футбол, волейбол, баскетбол, гольф, а також на більярді, подивитися захоплюючу виставу на сцені корабельного театру - ( точної копії театру "Ла Скала", 1000 - 2500 тис. глядачів), потанцювати в ультрасучасної і високотехнологічної "Студії Бі" з дискотеками і нічними барами.

Круїзна компанія P&;O Cruises.

Круїзна компанія P&;O Cruises - гілка величезної британської транспортної компанії Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, яка існує з 1837 року. У той час компанія займалася транспортним сполученням між Британською Імперією та її численними колоніями. Вже в середині минулого століття круїзи стали важливою частиною діяльності компанії. Знаменитий англійський письменник Вільям Теккерей підносив у своїх творах "приємний середземноморський круїз", вражень про який він набрався у плаваннях на кораблях компанії.

Свій сучасний вигляд компанія P&;O Cruises набула після 2-ї Світової війни. Візитною карткою компанії є її британський стиль. Прихильність традиціям старої Англії, чітке дотримання всіх канонів англійського життя залучає на кораблі P&;O людей вищого суспільства зі свого світу. Знамениті чаювання о п'ятій годині вечора, британська кухня, аристократичні прийоми, британський гумор, крикет служать відмінною рекламою круїзах компанії. Тільки тут мандрівники можуть зустріти справжніх британських офіцерів - джентльменів і стюардів-індійців, що набираються в команду в пам'ять про колоніальне минуле компанії. P&;O Cruises є членом великого холдингу, який упевнено змагається з конкурентами на круїзному ринку. Тонка політика компанії не раз ставила в глухий кут її суперників. У 2000 році флот компанії поповнився лайнером класу люкс AURORA 5 *, а в 2002 році - кораблем OCEANA 5 * у компанії-сестри по холдингу Princess Cruises.

Круїзна компанія MSC Cruises.

Круїзна компанія MSC Cruises входить до складу італійського холдингу Mediterranean Shipping Company ("Середземноморська суднова компанія"), який був заснований в 1970 р. і, володіючи великотоннажним флотом більш ніж з 270 вантажних суден, займає друге місце в світі за обсягом морських вантажоперевезень. Круїзне підрозділ MSC Cruises було створено в 1988 р. і аж до кінця 90-х оперувало трьома судами: MSC Monterey, MSC Rhapsody і MSC Melody.

Однак з початком третього тисячоліття MSC Cruises починає стрімко розвиватися, всерйоз заявляючи про свої амбіції на світовому круїзному ринку. Зі стапелів судноверфі Chantiers de l 'Atlantique компанії Aker Yards у французькому Сент-Назарі у 2003 році сходить MSC Lirica, у 2004 - MSC Opera, потім MSC Cruises набуває у круїзної компанії Festival Cruises ще два сучасні лайнери - MSC Armonia і MSC Sinfonia. У 2005 році всім цим лайнерам з водотоннажністю 60 000 тонн самий компетентний круїзний довідник Berlitz Guide присвоює високу категорію 4 зірки. Але MSC Cruises не зупиняється на досягнутому і замовляє ще серію судів наступного покоління (90 000 тонн, 1275 кают), таким чином, флот компанії в 2006 році поповнюється лайнером MSC Musica, в 2007 - MSC Orchestra, а в квітні 2008 року на воду спускають MSC Poesia. Завидна динаміка зростання компанії заснована на колосальному досвіді її персоналу, високих морехідних якостях судів, стабільності та вірності традиціям.

Круїзи MSC Cruises відрізняє вишуканий дизайн корабельних приміщень, бездоганний сервіс, відмінна європейська кухня, чудові розважальні програми, одним словом, "зроблено в Італії".

Celebrity Cruises, Inc.

Компанія була заснована в 1989 році. Celebrity завжди дотримувалася концепції класичного, елегантного круїзної подорожі, не забуваючи про сучасні віяння моди. У 1997 році відбулося злиття Celebrity Cruises з Royal Caribbean International, в результаті сформувалася компанія Royal Caribbean Cruises Ltd. У Celebrity приділяється особлива увага персоналу для того, щоб кожен співробітник, від капітана до молодшого помічника, гідно представляв компанію і робив все можливе для поліпшення пасажирського сервісу.

Holland America Line.

Компанія Holland America Line має у власності 8 суден і пропонує круїзи класу люкс вздовж узбережжя Аляски, Європи, Гавайїв, Канади, країн сходу, через Панамський канал, по Карибському морю, до островів півдня Тихого океану і взагалі по всьому світу. Останні чотири роки Holland America удостоювалася нагороди "Best Cruise Value" від організації World Ocean &; Cruise Liner Society за рівень сервісу, розваги і кухню світового класу.

Круїзна компанія Princess Cruises.

Не багато круїзних компаній має таку багатющу історію як "Princess Cruises". Більше 160 років тому ця компанія взяла курс на розвиток круїзного відпочинку і, на сьогоднішній день, це одна з провідних круїзних ліній в світі. Ціла флотилія з 10 чудових білосніжних лайнерів борознить моря й океани по всьому світу. Їх пишність приголомшує уяву і не залишає байдужим навіть самого вимогливого шанувальника. Основний принцип "Princess Cruises" - це свобода вибору: "Що хочете! Де хочете! Коли хочете"! Альтернатива всіляких розваг, музичних шоу-програм, а також вишукана кухня дозволить клієнтам зануритися в атмосферу розкоші і задоволень. Подорожуючи з Royal Princess, туристи отримають можливість відвідати ті місця, де зароджувалася європейська культура. Можна побачити Лондон і Париж, Амстердам і Брюссель, Дублін і Глазго, Бордо, Більбао і Едінбург.

У круїзі з Royal Princess вигадливо переплітаються чарівність старої Англії і Шотландії з енергійністю нового Сіті і романтикою Парижу.

Cunard Cruise Line

Cunard Line з гордістю продовжує і розвиває традиції круїзних подорожей класу люкс з 1840 року. На сьогоднішній день його головний лайнер Queen Elizabeth 2 є одним з найвідоміших у світі кораблів. Queen Elizabeth 2 дотримується британських традицій: елегантність, вишукана кухня, розкішні каюти. У 2000 році флот Cunard Line поповнився ще одним класичний лайнером - Caronia, раніше відомим як Vistafjord. Компанія Cunard Line відкриває другий золотий вік океанських круїзів в кращих традиціях подорожей класу люкс! Кораблі компанії Cunard удостоюються багатьох нагород в індустрії туризму і готельної справи. Команда професіоналів надає сервіс високого рівня для гостей.

Похожие статьи




Проектування круїзного маршруту, Характеристика Середземномор'я як круїзного регіону - Проектування круїзного маршруту

Предыдущая | Следующая