Опис маршруту і його особливостей. Характеристика траси маршруту - Веломаршрут у Карпатах

Вид маршруту: радіальний

Тривалість: 10 днів

Кількість осіб: 10

Категорія важкості: 2

Зупинки на ночліг: котеджі у с. Микуличин

Програма туру:

День 1: Микуличин - Ямна - Яремче - Дора - Микуличин

День 2: Микуличин - Водоспад Гук - Татарів - Ворохта - Микуличин

День 3: Микуличин - Поляниця - Буковель - Микуличин

День 4: Микуличин - Вороненка - перевал Беркут - Яблуниця - Микуличин

День 5: Микуличин - Каньйон - Нафтові родовища - Микуличин

День 6: Микуличин - скелі Костел - гора Рокита - полонини - гора Маковиця - Микуличин

День 7: Микуличин - гора Ліснів - полонини - Микуличин

День 8: Микуличин - Поляниця -- Природний заповідник Горгани - Микуличин

День 9: Микуличин -- Яремче -- Заречье - Микуличин

День 10: Микуличин -- ріка Майдан - Білі Ослави - Микуличин

1-й День

Ранок. Прибуття потягом до Івано-Франківська, переїзд до Микуличина. Поселяємося в котеджі, сніданок, збори. Після ознайомлення з технікою безпеки вирушаємо в Яремче, оглянемо водоспад Пробій, вольєрне господарство з оленями та дикими кабанами, водоспад Дівочі сльози, монастир пророка Iллi. Не забудемо зазирнути на сувенірний ринок, побачимо величні скелі з готичними складками, які своїми обрисами нагадують велетенського слона. Після мандрівки повертаємося до місця проживання

Цікаві місця: найцікавіше місце в Яремчі -- восьмиметровий ступінчастий водоспад Пробій, над яким перекинутий пішохідний міст через р. Прут. Неподалік мосту розташований гуцульський ринок, де можна придбати різноманітні сувеніри, виготовлені місцевими умільцями, а перейшовши мостом на інший бік ріки, потрапимо до пам'ятки архітектури - ресторану "Гуцульщина". З окраїни поселення зі сторони с. Ямна можна дістатись до скель Довбуша однойменною стежкою. Місцеві скелі та печери овіяні легендами про уславленого лідера опришків.

Рельєф гірський, асфальт 90% / грунт / камінь. Відстань -- 40 км.

2-й День

Прокидаємося зранку, снідаємо та вирушаємо на велосипедах до водоспаду Гук "Президентським" маршрутом. Наступна частина маршруту -- Ворохта з довгими кам'яними мостами -- віадуками. Споруджені вони за Австрійської імперії, у 1894 році. У Ворохті любителів гострих відчуттів чекає повітряний екстрим зіп-лайн, який дозволяє здійснити політ над землею довжиною 700 метрів. Після чого повертаємося з найкращими враженнями в Микуличин.

Цікаві місця: Водоспад Гук: у Карпатах місцеві жителі називають водоспади гуками, тому що гучні та чути їх здалеку. Розташований в кількох кілометрах від Микуличина, знаходиться в надзвичайно гарній місцині. На вузькій дорозі вздовж потічка буде робота для ваших фотоапаратів. Річечка, яка спадає з 15-метрової висоти з гучним шумом, називається Женець. Викривлені геологічні пласти скель додають водоспаду містичності.

Залізничний арочний міст (віадук): у Ворохті знаходиться і один з найстаріших і найдовших кам'яних арочних мостів Європи (130 м), довжина однієї з арок -- 65 м. Цей знаменитий залізничний міст збудовано в 1894 році і прослужив він до 2000 року. Зберігся у Ворохті один з найдавніших храмів дерев'яної архітектури -- церква XVII століття Різдва Пресвятої Богородиці. Вона була збудована у 1615 р., коли Ворохта була ще присілком с. Микуличин, і серед інших однотипних гуцульських храмів вирізняється найбільш досконалими пропорціями та гармонійними формами.

Рельєф гірський, асфальт 90% / грунт / камінь. Відстань 45 км.

3-й День

Сніданок, сьогодні у нас екватор нашого туру (більшість туристів приїжджає на п'ять днів), проведемо його без навантажень, адже завтра на нас чекає підйом у гори. А зараз покатаємося задля задоволення до найсучаснішого гірськолижного курорту в Україні -- Буковелю. В Татарові зупинимося біля братської могили австрійських солдатів із пам'ятником часів Першої світової війни. На Буковелі буде можливість піднятися підйомником на оглядовий майданчик, звідки відкривається чудовий вид на красуню Говерлу та загадкові Горгани. В теплу пору року є можливість купатися в озері. На Буковелi до травня гiрськолижний оксамитовий сезон, тому можна залишити велосипеди, взяти на прокат лижi та покататись.

Цікаві місця: Буковель: наймолодший і найбільш зростаючий гірськолижний курорт України. На Буковелі діє байк-парк, три велотраси різного рівня складності загальною протяжністю близько 11 км. Створювати байк-парк на Буковелі допомагав Ярослав Лукан, директор і творець байк-парку в Чехії.

Рельєф гірський, асфальт 95% / грунт / камінь. Відстань 50 км.

4-й День

Сніданок, швидко збираємося, щоб не запізнитись на потяг о 10:00, яким під'їдемо декілька зупинок до початку нашого наступного маршруту. Починається він на кордоні між Івано-Франківською та Закарпатською областями, в с. Вороненка. Маршрут проходить старим польсько-чехословацьким кордоном на висоті 1000 м н. р.м. до перевалу Беркут. З перевалу нас чекає незабутній швидкісний спуск.

Цікаві місця: Яблуницький перевал (Татарський перевал): висота -- 931 м над рівнем моря. Розташований на території Гуцульщини, на межі Закарпатської та Івано-Франківської області, на південно-західній околиці села Яблуниці. Через Яблуницький перевал у ХІІІ ст. проходила в південно-західну Європу монголо-татарська орда (звідси друга назва). На перевалі знаходиться великий сувенірний ринок, відомий і в Карпатах, і по всій Україні. Тут можна придбати унікальні вироби народних майстрів зі шкіри, хутра та вовни, кераміки, металу, дерева.

Рельєф гірський, грунт / камінь / асфальт 60%. Відстань 40 км.

5-й День

Сніданок. Сівши на велосипеди, ми досить швидко потрапляємо в казкове місце каменю й води -- це каньйон річки Прутець-Чемегівський. Тут варто затриматися, походити серед великих брил та скель, порослих мохом різноманітних кольорів. Якщо дозволить погода, можна буде покупатись. Далі рухаємося дорогою вздовж каньйону до місця, де наповнюють нафтою вантажівки-цистерни, після чого транспортують чорне золото на Надвірнянський нафтопереробний завод. Дорогою побачимо історичну оселю часів українського визвольного руху, де проживав легендарний сотник УСС Григорій Голинський, який боровся та загинув за нашу свободу. Доїхавши до крайньої хати села без електроенергії та інших благ цивілізації, повертаємося до нашого комфортного місця проживання.

Цікаві місця: Каньйон на р. Прутець-Чемегівський: уздовж річки Прутець утворився кам'яний каньйон, який простягається на багато кілометрів і вражає своєю красою. Рухаючись уздовж каньйону, побачимо різноманітну його природу, надзвичайно багату рослинність, яка там немов вросла в його кам'яні стіни. Вздовж каньйону є залишки старої вузькоколійної залізниці, якою колись транспортували ліс.

Рельєф гірський, грунт / камінь / асфальт 40%. Відстань 35 км.

6-й День

Зранку снідаємо і знову сідаємо на велосипеди. Маршрут починається біля моста через річку Прутець. Уздовж річки рухаємося до скель Костел, асфальт швидко закінчується, та починається важкий підйом на гору, але про труднощі нам допомагають забути ягоди, які ростуть обабіч дороги. Далі їдемо на гору Рокита. Тут у гуцульській колибі познайомимося з пастухами та скуштуємо справжнього полонинського сиру (будз, вурда) й масла. На вершині фотографуємося, обідаємо і рухаємося через мальовничі полонини на гору Маковицю, спускаємося в Ямну і їдемо до місця проживання.

Цікаві місця:Гора Костел (Костьол): вивершується потужною скелею.

Гора Рокита (1111 м н. р.м.): у ясну погоду з гори Рокита видно ледь не половину Гуцульщини та навіть її "ворота" -- покутське місто Коломию, а також обласний центр Прикарпаття -- Івано-Франківськ. А з інших вершин її можна безпомилково знайти за чітким орієнтиром -- потужною ретрансляційною вежею.

Гора Маковиця: вершина Маковиці і її схили покалічені траншеями окопів, виритих ще в часи Першої і Другої світових воєн. Тут відбувалися тяжкі бої. А на горі Смерічок, одній з вершин хребта, що тягнеться від селища Делятин та вершини Малевої до вершини Лисини-Космацької від артилерійського вогню росіян загинуло багато румунських вояків. Жителі з ближніх сіл у свята ходять на гору Смерічок молитися. Ще дотепер знаходять стріляні гільзи від рушниць і гармат, а корпуси гарматних снарядів гуцули використовують як ковадла для клепання кіс.

Рельєф гірський, грунт / камінь / асфальт 5%. Відстань 25 км.

7-й День

Снідаємо та вирушаємо на гору Ліснів. Довкола ліс, ягоди, гриби. Після затяжного підйому виходимо на полонину Ліснів (1200 м н. р.м.), далі їдемо хребтом, долаючи його вершини, які за це нам дарують захоплюючі спуски. З вершин хребта відкриваються чудові краєвиди на Горгани та на весь Чорногірський хребет.

Там фотографуємося на пам'ять і повертаємося до садиби, де обідаємо перед дорогою до дому. Потім, отримавши найкращі враження і масу позитивної енергії, вирушаємо до Івано-Франківська.

Цікаві місця: Чудові краєвиди: вашим очам відкриються безмежні простори гірських лісів та полонин.

Горгани: система гірських хребтів у зовнішній смузі скибових Українських Карпат, які розташовані у Івано-Франківській та Закарпатській областях. Вони простягаються на 75 км з північного заходу від долини Мизунки і Ріки, на південний схід до долини Пруту, а їх ширина із заходу на схід становить 40 км.

Рельєф гірський, грунт / камінь / асфальт 5%. Відстань 25 км.

8-й День

Снідаємо, і починаємо маршрут до села Поляниця. Поляниця розташована в одному з найбільш мальовничих куточків Карпатського Національного парку. Амфітеатром його оточують три гори - Довга (1372 м), Чорна Клева (+1246 м) і Буковель (1127 м). Так само недалеко від села знаходяться, з'єднані між собою полониною, гори Синяк (1665 м) і Хом'як (1542 м). У 44 км від села шумить один з найбільш красивих водоспадів Карпат - Шешорський Гук. Завдяки розташуванню в безпосередній близькості від відомого гірськолижного курорту Буковель, Поляниця має активно розвивати інфраструктуру: готелі, кафе, бари, магазини, сауни.

Пам'ятки: дерев'яна церква в Поляниці була побудована в 1912 р, освячена в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. У 1946 р Введенський храм згорів і був заново зведений лише в 1990 р. Далі слідуємо до природного заповідника "Горгани". Природний заповідник "Горгани" є природним еталоном недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат і містить єдиний масив пралісу релікту ранньоголоценового періоду - сосни кедрової європейської в Європі і світі. Повертаємося до Микуличина.

9-й День

Сьогоднішній день проведемо із користю -- відвідаємо місцевих жителів в с. Зарічє, які проведуть нам майстер клас із лозоплетіння, а також відвідаємо найвідоміший туристичний центр Прикарпаття - Яремче. Яремче-- низькогірний курорт, розташований в надзвичайно мальовничій улоговині між горами на березі Пруту. Через місто пролягає дорога до найвищої вершини Українських Карпат-- Говерли. Мешканці с. Зарічє приємно здивують Вас своєю гостинністю, працелюбністю, доброзичливістю. Саме тому, у поєднанні з і своїми знаннями і уміннями вони невід'ємно доповнюють красу сьогоднішнього селища.

10-й День

Останній день веломаршруту буде легким і приємним -- маршрут пройде понад річкою Майдан до с. Білі Ослави. А після подорожі всіх членів велотуру чекає розслаблююча баня. Щоб враження від поїздки в с. Білі Ослави залишалися якомога довше яскравими, на пам'ять можна привезти смачні сувеніри: домашнє варення, наливку, сушених ягід і грибів. Тоді навіть по поверненню додому, буде здаватися, що Карпати все ще поруч.

Переваги нашого регіону в тому, що тут немає комарів та кліщів, комфортна температура для катання, цілюще повітря, на маршрутах є джерельна вода, лісові ягоди. Все для гарного відпочинку!

Похожие статьи




Опис маршруту і його особливостей. Характеристика траси маршруту - Веломаршрут у Карпатах

Предыдущая | Следующая