Пригодницький і екзотичний туризм - Туристичне країнознавство як навчальна та наукова дисципліна. Теорія і методика туристичного вивчення країни

Екстремальний туризм. В спеціалізованій літературі не так часто зустрічається визначення самого поняття екстремальний туризм, оскільки цей вид подорожей, по-перше, не є масовим; по - друге, передбачає різночитання щодо віднесення в інші категорії туризму, наприклад, спортивного чи розважального; по-третє, визначення екстремальності є суто індивідуальним для кожного споживача в залежності від набутого досвіду, темпераменту та загальних психофізіологічних рис особистості, які впливають на мотивацію вибору подібного типу відпочинку.

Мотивація при виборі екстремального виду туризму, пов'язана з декількома аспектами.

По-перше, вона пов'язана зі зміною способу життя людини, яка живе в сучасному постіндустріальному суспільстві, де ритм життя підпорядковується чіткому часу й розкладу, автоматизований до найвищих меж. Людина почуває повну залежність від контролюючих його машин і механізмів (годинники, мобільні телефони, комп'ютери, факси та ін.).

По-друге, в сучасному ритмі життя відчувається недолік міжособистісного людського спілкування;

По-третє, даний вид туризму надає можливість випробувати власні сили. Все це призвело до розвитку нового виду туризму, що дозволяє випробовувати людину на стійкість, полягаючись тільки на її власні здібності, навички, тренованість тіла й духу, дружні й командні стосунки в поєднанні з природними факторами. Цей вид туризму виник як відповідь на банальний і пасивний тип відпочинку - готель - пляж - готель.

Основними користувачами екстремального туристського продукту є особи молодого або середнього віку, з середніми або достатньо високими доходами, які мають високий рівень освіти, цілеспрямовані і прагнуть досягти власних цілей в бізнесі та соціальному середовищі. При здійсненні туру прагнуть займатися улюбленим видом спорту, отримати нові враження, фізичні навантаження, досягти єднання з природою, випробувати свої сили.

Екстремальний туризм - це комплекс спеціалізованих видів активного туризму, який передбачає значні (відповідаючи високим категоріям складності) фізичні і психоемоційні навантаження на подорожуючих і проводяться з використанням різних факторів природного середовища.

Види екстремального туризму:

    - Повітряні види екстремального туризму: парашутний спорт, фрістайл, скайсерфинг, jumping, повітроплавання, балунінг, дельтапланеризм. - Водні види екстремального туризму: дайвінг, вейкбордінг, водні лижі, віндсерфінг, каякінг, рафтинг. - Ландшафтні (рельєфні) види екстремального туризму: маунтинбайкинг, спелестологія, X-Перегони, екстрим-гонки, мультиспорт, альпінізм, гірськолижний туризм, сноубординг.

Похожие статьи




Пригодницький і екзотичний туризм - Туристичне країнознавство як навчальна та наукова дисципліна. Теорія і методика туристичного вивчення країни

Предыдущая | Следующая