Форма проведення змагань і календар, Особливості організації та проведення змагань зі спортивних ігор - Організація та проведення змагань з легкої атлетики

Змагання, розминка і тренування можуть проводиться на відкритому повітрі і в закритому приміщенні. У зв'язку з цим розрізняються два сезони легкої атлетики, в регіонах де ця спортивна дисципліна найбільш популярна:

    - Літнього сезону, як правило, Квітень - Жовтень проводяться на відкритих стадіонах. - Зимового сезону, як правило, Січень - Березень проводяться в закритому приміщенні.

Змагання зі спортивної ходьби і бігу (кросу) на шосе мають свій календар. Так найбільш престижні марафонські забіги проводяться навесні і восени.

Особливості організації та проведення змагань зі спортивних ігор

Найбільш часто зустрічаються способами проведення змагань є: кругової, відбірково-кругової, змішаний і спосіб прямого вибування.

Круговий спосіб. При проведенні змагань цим способом усі учасники змагань зустрічаються з усіма противниками по черзі. Результати зустрічей (перемоги, поразки, нічиї, оцінені в окулярах) враховуються при визначенні порядкового місця, зайнятого спортсменом (командою). Найвище місце присуджується команді, яка набрала більшу суму очок.

Відбірково-кругової спосіб. При проведенні змагань цим способом команди розділяють на попередні групи, в яких кожна команда зустрічається з усіма суперниками даної групи. Потім команди, які зайняли кращі місця в групі, переходять у наступний тур (ступінь) змагань. Цих учасників знову розбивають на групи, які проводять поєдинки між собою для наступного відбору, аж до фінальної зустрічі, в якій і визначають переможця змагань.

Змішаний спосіб. Всі команди попередньо беруть участь у 1-3 турах, що проводяться відбірково-круговим способом. Потім переможці попередніх змагань зустрічаються між собою за жеребкуванням способом прямого вибування. Кількість фіналістів, як і кількість переможців попередніх змагань, визначається Положенням про змагання. Фінальні поєдинки проводяться круговим способом.

Спосіб прямого вибування. У змаганнях, що проводяться цим способом, команда, що програв поєдинок, вибуває з подальших змагань.

Переможцем змагань у легкій атлетиці стає атлет або команда які показали найкращий результат у фінальному забігу або у фінальних спробах технічних дисциплін у рамках правил.

Першість у всіх видах легкої атлетики, крім марафону, ходьби і багатоборстві проводиться у кілька етапів: кваліфікація, ? фіналу, ? фіналу. У результаті відбору визначаються спортсмени (команди), які розіграють фінал. Кількість учасників визначається регламентом змагань.

Керівництво провидіння змагання

Правила, організація та ТБ при проведенні масових змагань з бігу (включаючи кроси).

При проведенні змагань з бігу необхідно дотримуватися таких заходів безпеки:

    1. Оглянути майбутню трасу бігу, прибрати всі зайві предмети з бігової доріжки і на відстані не менше 1,5 метра по краю доріжки. Доріжка повинна мати рівне покриття (грунт) без ям і западин. 2. Оглянути амуніцію ділянок (взуття), перевірити їх стан і підготовленість. 3. Проводити біг і тільки в одному напрямку. 4. Користуватися навчальними бар'єрами.

Не прив'язувати фінішну стрічку до стійок. Загальне керівництво проведенням змагань здійснюють комітет по фізичній культурі та спорту адміністрації міста в якому буде відбуватися змагання. Безпосереднє проведення змагань покладається на головну суддівську колегію, затверджену комітетом з фізичної культури і спорту адміністрації міста у цій роботі ми розглядаємо місто Хабаровськ.

Похожие статьи




Форма проведення змагань і календар, Особливості організації та проведення змагань зі спортивних ігор - Організація та проведення змагань з легкої атлетики

Предыдущая | Следующая