Вступ, Роль і місце туризму в сучасному суспільстві - Основи готельно-туристичного бізнесу

Роль і місце туризму в сучасному суспільстві

В сучасному суспільстві туризм - це сфера народногосподарського комплексу, яка в багатьох країнах світу перетворилась в галузь, що швидко розвивається. В теперішній час кожне шістнадцяте робоче місце приходиться на туристичний бізнес. В світовому експорті туризм займає третє місце після доходів від експорту нафти і нафтопродуктів і автомобілів. По прогнозам Всесвітньої туристичної організації

(ВТО) до 2000 року в світі зареєстровано більш ніж 650 млн. туристів.

Туристичний бізнес привертає увагу підприємців невеликим стартовим капіталом, швидким терміном його окупності, постійним попитом на послуги туризму, високим рівнем рентабельності проведених затрат.

Для ефективного проведення туристичного бізнесу підприємець повинен добре розумітися в питаннях економіки туризму.

Подорожування дає можливість людині відпочити.

Люди завжди подорожували на свій страх і ризик. Дуже часто метою таких подорожей являється отримання людиною вражень від нових місць, явищ природи і т. д.

Туризм не являється засобом першої життєвої необхідності, але він сприяє оздоровленню людини, її відпочинку, а також є засобом для отримання нової інформації, вражень про нові місця.

Визначення туризму базується на наступних економічних характеристиках:

    - туризм є результатом пересування людей за різними туристичними маршрутами; - туризм завжди включає в себе два елементи: подорожування до пункту призначення і зупинка там; - подорожування означає виїзд з країни або регіону, де турист постійно проживає; - туризм - це тимчасове пересування туриста по маршруту.

Сучасне визначення туризму, прийняте в ООН, заключається в тому, що туризм - це активний відпочинок, який впливає на зміцнення здоров'я, фізичний розвиток людини і зв'язаний з переміщенням за межі постійного місця проживання.

Послуги туризму можуть надаватися як матеріально, при допомозі товару, - так і в процесі функціонування самої живої праці.

Туризм справедливо називають економікою ХХ століття. Його розвиток відіграє важливу роль у залученні до бюджету країни валютних надходжень, у демократизації суспільства, підвищенні культурного рівня людей. Він сприяє налагодженню взаєморозуміння між країнами і народами і по суті є складовою сучасних міжнародних відносин.

Саме через туризм багато країн зробили потужний ривок у розвитку економіки. Він позитивно впливає на розв'язання актуальної на сьогодні проблеми - зайнятості населення.

За даними ВТО на сьогоднішній день кожний десятий працюючий прямо чи відносно працює в готельно-туристичній галузі. При цьому витрати на створення одного робочого місця в туризмі в 2000 році менші, ніж у промисловості.

З економічної точки зору особливість туризму полягає в тому, що він породжує нову форму споживчого попиту. Цей попит стосується не лише продуктів, а й цілого комплексу товарів та послуг.

Похожие статьи




Вступ, Роль і місце туризму в сучасному суспільстві - Основи готельно-туристичного бізнесу

Предыдущая | Следующая