Безпека польотів. - Безпека життєдіяльності туриста під час транспортної подорожі

Проблема безпеки повітряних польотів є надзвичайно актуальною і їй всі без винятку авіаперевізники приділяють велику увагу. Виділяють два аспекти безпеки польоту: належний технічний стан повітряного судна та гарантування безпеки польотів. Перше досягнення постійним вдосконаленням і відпрацюванням конструкцій високої надійності і ресурсу, належною профілактикою стану технічних запасів і їх ремонту, належною технічною експлуатацією повітряного судна. Друге - підготовкою і високою вимогливістю до професіоналізму льотного складу (його підготовки і регулярна перепідготовка, перевірка стану здоров я, дотримання режиму робіт) та бортпровідників, а також підготовкою і організацією польотів і їх супроводу, як у польоті, так і на землі. Іншим важливим чинником є рентабельна перевірка і недопущення до повітряного перевезення пасажирів, здатних завдати збитків, перешкодити польоту, вчинити екстремальні дії, а також недозволеного до проведення багажу. Забезпечення безпеки повітряного транспорту являє собою розвинену систему взаємопов'язаних заходів, щонайменше відхилення яких від правил може мати несприятливі або катастрофічні наслідки. Загалом повітряне перевезення вважається безпечнішим за всі інші види транспортування. Аварії і катастрофи в повітрі трапляються, але значно рідше, ніж з іншими транспортними засобами.

Охорона. Служби безпеки здійснюють контроль і запобігання екстремальними ситуаціями на землі і повітрі. Літаки є привабливим об'єктом для терористів.

Попри всю рентабельність контролю при посадці, терористам часто вдається пронести зброю на борт судна.

Будь-який екстремальний інцидент у польоті небажаний, оскільки може мати необоротні наслідки. Іноді у польоті перебуває групка охорони, здебільшого досить символічна. Будь-які безлади, перестрілки з терористами і порушниками і вибухи гранат в салоні літака у польоті можуть призвести до розгерметизації корпусу, його деформації або руйнування. При падінні літака навіть з невеликої висоти шансів на виживання людей, що знаходяться на борту, практично немає. Тому головні та основні профілактичні та оперативні заходи мають здійснюватися наземними службами.

Насамперед, має здійснюватися ретельний контроль технічного стану повітряних суден і їх охорона в порту. Всі літаки на стоянках і боксах технічного обслуговування і ремонту повинні ретельно охоронятися. На етапі реєстрації в аеропорту має проводитися візуальний контроль (а іноді мануальний огляд) пасажирів із застосуванням металошукачів і інших технічних засобів, для пошуку наркотиків використовуються треновані собаки. На деякі рейси авіакомпанії вводять власні служби безпеки, які проводять коротку співбесіду з кожним пасажиром або групою пасажирів.

Служба безпеки проводить вибірковий контроль багажу і особистих речей і у разі потреби, здійснює особистий обшук і медичний огляд. Для цього у складі служби є чоловіки і жінки та лікарі. При щонайменшій невідповідності відповідей на запитання або підозрі пасажир може бути затриманий та знятий з рейса. Особливо контролюється провезення зброї і боєприпасів, вибухових речовин, наркотиків, коштовностей, особливо цінних картин, рідкісних тварин і птахів та інших заборонених предметів. Присікаються всі спроби контрабанди, несанкціонованого провезення коштовностей, валюти, ліків, наркотиків тощо. Особлива увага надається транзиту бойовиків до зон військових дій, злочинців, емігрантів, що знаходяться в розшуку, нелегальних осіб, прямують працювати без відповідних дозволів.

Служби безпеки здійснюють контроль до посадки в літак і після прибуття до місця призначення. Навіть за наявності оформлених віз і дозволів пасажиру може бути відмовлено ц в'їзді до країни і він буде відправлений назад.

Служба безпеки активно використовує і комп'ютерні бази даних для перевірки особи, наявності претензій, порушень порядку, оголошення в розшук або занесень до "чорного списку" з інших причин.

Тероризм і угони повітряних суден. Попри заходи щодо охорони повітряних суден, наземної перевірки пасажирів і їх багажу, реєстрації і посадки на рейс, з достатньою регулярністю відбуваються захоплення терористами літаків у повітрі, викрадення повітряного судна в іншу країну.

Палива у великого повітряного лайнера вистачає тільки на рейс за призначенням і приземлитися він може, як правило, тільки в обладнаному аеропорту. Зараз у всіх аеропортах організовані належні бойові групи захоплення, у разі потреби їх доставляють з найближчого центру. Захоплення заручників числом більше сотні і подальше їх звільнення - операція ризикова для життя багатьох і часто супроводжується жертвами. Чималу роботу виконують психологи, котрі організовують переговори.

Небажані пасажири. Авіакомпанії ведуть і обмінюються спеціальним "чорним списком" небажаних пасажирів - тих, хто свого часу негативно проявив себе підчас польоту. Деякі авіакомпанії відмовляються здійснювати перевезення ув'язнених з озброєними конвоїрами. На кожне перевезення цього роду від керівництва компанії виходить спеціальний дозвіл.

Предмети заборонені до перевезення повітряним транспортом. З міркування безпеки польотів запроваджено ряд обмежень на перевезенні літаками деяких предметів і матеріалів. Встановлений перелік небезпечних предметів і речовин, заборонених до перевезення в багажі. До них більшість авіаційних компаній відносять гази (стиснені, скраплені, сильно охолоджені або заморожені, горючі і негорючі, бутан, кисень, рідкий азот, заряджені балони аквалангістів), отрути, їдкі речовини, кислоти, лупи і акумуляторні батареї. Особливо виділяють заборонені до перевезення вибухові речовини; патрони, сигнальні ракети і бенгальські вогні, пістолети і револьвери. Заборонені також до перевезення легко займисті рідини або предмети; радіоактивні, намагнічені матеріали, агресивні і дратівливі матеріали: запальнички, легкозаймисті речовини, балончики для заправки запальничок. Сірники і кишенькові запальнички можуть бути узяті в салон літака пасажиром. Не дозволяється перевозити в літаках портфелі або кейси з сигнальними пристроями.

Даний перелік стосується предметів і речовин, що заборонені до транспортування з міркувань безпеки польотів. Є й інші обмеження, що встановлюються митними і фіскальними правилами і законами держави - наприклад на провезення контрабанди (товарів понад норму для особистого користування, валюти, наркотиків і ліків, предметів і речовин, а також тварин, заборонених до вивозу-ввозу).

Після терактів 11 вересня 2001 року багато світових авіакомпаній заборонили використання металевих столових приборів, а також заносити із собою на борт не лише металеві предмети, але й інші гострі предмети, які можуть ставити найменшу небезпеку для життя чи здоров'я пасажирів та борт персоналу.

При реєстрації пасажирів в аеропорту відправлення і в аеропорту прибуття здійснюється контроль багажу шляхом просвічування на спеціальному терміналі кожного місця вантажу, зовнішній огляд з собаками, нацькованими наркотики або вибухові речовини. При виникненні підозри можливий ретельний огляд багажу і навіть особистий обшук. За порушення правил транспортування багажу пасажира може бути притягнуто до адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності. Після прибуття міжнародного рейса в деяких країнах встановлюється два варіанти проходу: 1) через контрольний пункт: "зеленим коридором" без перевірки, і 2) "червоним коридором" з перевіркою і оглядом. Пасажир сам вибирає варіанти проходу, але контрольна служба має повне право зупинити будь-якого пасажира і провести огляд багажу, особистий огляд.

Для особистого огляду є спеціальні кімнати і поняті. У разі потреби ведеться відео зйомка. Оперативно проводиться контроль всіх пасажирів шляхом проходження через ворота - металошукач або ручним металошукачем, можливий контроль простим обмацуванням одягу. При цьому всі металеві предмети, що знаходяться в кишенях одягу, пасажиру необхідно викласти на спеціальний піднос для огляду. Ручна поклажа підлягає детальному огляду просвічуванням або візуальним оглядом.

Санітарні вимоги до устаткування, інвентарю, посуду, знімного буфетно-кухонного устаткування повітряних суден. Технологічне, виробниче устаткування, інвентар, знімне буфетно-кухонне устаткування, посуд, пакувальні, допоміжні матеріали, вироби з них, призначені біля використання на борту повітряного судна, виготовляються з матеріалів, дозволених в установленому порядку для використання в харчових цілях. Разом з традиційним застосуванням посуду багаторазового вживання (пластмасового, скляного, фарфорового), металевих приладів і устаткування, застосовуються посуд, прилади, пакувальні вироби разового вживання, індивідуальні ланч - бокси, дінер - бокси, дозволені для застосування в установленому порядку.

Вимоги до бортового харчування

На коротких рейсах пасажирам дають льодяники або цукерочки, прохолодні соки, мінеральну воду, чай і каву. Посмоктування і ковтальні рухи дозволяють зняти пасажирам неприємне відчуття у вухах при наборі висоти і зниженні. Якщо час польоту перевищує три години, то для всіх пасажирів передбачається обов'язкове спеціальне харчування. Обсяг і частота подачі харчування залежать від тривалості рейса і класу обслуговування. Для першого, клубного і бізнес-класу обслуговування подається поліпшений (іноді вишуканий) асортимент харчування і напоїв, індивідуальні металеві столові прилади. На рейсах, які тривають більше 3 годин, обов'язково подається харчування не менш ніж з трьох-чотирьох перерв, чай або кава, мінеральна вода.

На далеко магістральних і трансконтинентальних рейсах кожні 4 години подається гаряче харчування. Великі авіакомпанії розробляють свої власні особливі програми харчування пасажирів. Якщо гаряче харчування пропонується двічі і більше, то кожне подальше відрізняється від попереднього за складом страв і продуктів. Проблема організації і подачі харчування одночасно на весь склад пасажирів (200-300, а іноді й 500 чоловік) у польоті і прибирання використаних приладів - завдання складне, що вимагає хорошої організації і злагодженості роботи цілої групи стюардес. Для пакування харчування застосовується легке і міцне особливо компактне одноразового використання пластикове приладдя уніфікованих розмірів і форм згідно з міжнародними стандартами.

Особлива увага надається складу їжі та її якості. Вона повинна бути достатньо калорійна, не дуже об'ємна, добре дроблена на дрібні шматочки переважно без кісток, однаково прийнятна всім пасажирам і задовольняти різні смаки і звички до харчування. Зазвичай на всі літаки подається однакова їжа, проте, у разі замовлення, може податися спеціальна їжа. При готуванні раціону харчування враховується, що на смакові якості впливає висота польоту і знижений тиск. На тривалих рейсах подається друга, а іноді й третя страва. У складі харчування деякі компанії пропонують вино, коньяк, віскі, тонік, горішки або чіпси. На задній спинці переднього крісла укріплений компактний розкладний пластмасовий столик. До складу пакета харчування неодмінно входять зволожені гігієнічні серветки. Все що можливо, пакетується наперед у розмірах і об'ємах, розрахованих на індивідуальне разове споживання (цукор, вершки, гірчиця, сіль, масло, плавлений сир, джем). У польоті металеві ножі, ложки і вилки видаються тільки в першому класі, у всіх інших - пластмасові одноразові.

Додамо, що обов'язок надання харчування пасажирам видає й у разі вимушеної затримки рейсу більш ніж на 4 години.

Асортимент продукції, що випускається, для раціонів бортового харчування розробляється залежно від оснащення цеху бортового харчування технологічним, холодильним устаткуванням, зокрема низькотемпературним, засобів механізації, а також від наявності буфетно-кухонного устаткування повітряного судна (електрохолодильники, електродугові шафи).

Технологічна документація на продукцію, що випускається, асортимент бортового харчування повинні мати санітарно-епідеміологічний висновок про відповідність їх санітарним правилам.

Для запобігання виникненню і поширенню інфекційних захворювань і масових неінфекційних захворювань (отруєнь) забороняється включати в асортимент: м'ясні вироби з фаршу і котлетної маси, а також соусні страви, паштети, варені ковбаси, вироби в паніровці; салати, заправлені рослинним маслом, майонезом або іншим соусом; тістечка з кремом (заварним, сирним, вершковим, білковим); соки і компоти в 3-літровій розфасовці; мінеральні води лікувального призначення; кулінарні готові вироби в целофановій упаковці; готові страви в гарячому вигляді.

За відсутності холодильного устаткування на повітряному судні асортимент бортового харчування слід складати з урахуванням термінів придатності харчових продуктів.

Вимоги до комплектування раціонів і видачі їх на повітряне судно. Порядок підготовки харчової сировини, приготування страв, умови зберігання і терміни придатності борт харчування проводяться відповідно до чинних технологічних інструкцій, гігієнічних вимог, що пред'являються до підприємств громадського харчування, і санітарних правил.

Гастрономічна продукція, призначена для холодного харчування, розкладається на тарілки, напівтаці, розміщується в контейнери, продукція у вакуумних упаковках - в термоконтейнери або сумки-холодильники з холодоагентом; компоненти раціону можуть розміщуватись в індивідуальних упаковках: снекбокси, ланч-бокси, динер-бокси, які поміщають у контейнери для доставки на повітряне судно.

У цехах борт харчування слід дотримуватися маркування готового харчування, відмітка на всіх упаковках з харчуванням може бути виконання із зазначенням дати і часу приготування.

Комплектування контейнерів починається не раніше, ніж за 3 години до вильоту повітряного судна.

Після сервіровки таць, ланч-боксів тощо і укладання їх в контейнери і візки вони негайно встановлюються в холодильники готової продукції з відкритими дверцями і знаходяться в них до відправлення на повітряне судно.

Перед відправленням на борт всі дверці устаткування (контейнери, бокси, термоконтейнери, сумки-холодильники) пломбуються і на них кріпиться ярлик встановленого зразка, в якому вказується: найменування вмісту, назва цеху борт харчування аеропорту вильоту, номер рейса, дата, час вильоту і терміни придатності бортового харчування, а також штамп і підпис особи, відповідальної за комплектування рейсу. Ярлики зберігаються до кінця рейсу.

На повітряних суднах з неохолоджуваними буфетними стійками перед відправленням в контейнери і візки з борт харчуванням необхідно помістити сухий лід із розрахунку: візок - 2 кг, напіввізок, напіввізок, контейнер - 1 кг, на кожні 20 касалеток - 1 кг.

Бортове харчування для екіпажів упаковується в окремі контейнери, бокси, на яких робиться відповідна відмітка "харчування екіпажа".

Кількість столового посуду і приладдя, що видається на борт, комплектується відповідно до кількості порцій, виходячи з того, що посуд на борту використовується одноразово. Запас чистих фужерів (чашок) розраховується на дво або триразовий прийом води або напоїв усіма пасажирами з урахуванням посадок.

Пляшки з прохолодними напоями перед видачею перевіряються на відсутність осаду, наявність маркування і протираються.

Транспортування бортового харчування, зберігання і реалізація його борту повітряного судна. Прийом бортового харчування на борт повітряного судна проводить спеціально виділений бортпровідник, який перевіряє наявність і справність пломб і правильність заповнення ярликів, звертаючи особливу увагу на термін придатності їжі. У накладній бортпровідник зазначає час отримання бортового харчування на борт. Контейнери з порушеним пломбуванням або закінченим терміном придатності продуктів на борт не приймаються.

За дотримання санітарних вимог у частині прийому бортового харчування, зберігання і реалізації раціонів на борту та їхню якість відповідальність несе бригадир бортпровідників або бортпровідник, що відповідає за харчування в рейсі.

Контейнери з їжею, посудом, сепаратори з напоями, термоси і кип'ятильники з водою розміщуються в буфетно - кухонному відсіку (кухні) і фіксуються. Не використовуються для їх зберігання багажні відділення або інші місця, не передбачення для цих цілей. Кожен тип повітряного судна забезпечуються відповідними типами знімного устаткування.

Бортпровідники, приступаючи до обслуговування пасажирів, зобов'язані ретельно вимити руки з милом, для витирання рук виділяється спеціальний рушник, і надіти санітарний одяг. Форма санітарного одягу бортпровідників установлюється службами авіапідприємств відповідно до гігієнічних вимог.

На повітряних суднах їжа в касалетках та сотейниках розігрівається в спеціальних електродугових шафах. Касалетки з швидкозамароженими продуктами, призначеними для гарячого харчування зберігаються в холодильнику при температурі +5*С (другий раціон або зворотний рейс)

Підготовка їжі до роздачі, заправка салатів, порціювання, розкриття вакуумних упаковок, консервів і пляшок з напоями і остаточне оформлення страв проводиться в буфетній. На заздалегідь вимиті і протерті столи виставляються індивідуальні підноси або ланч - бокси. При роздачі на борту гарячі страви повинні мати температуру не нижче 65*С, холодні - не вище 14*С.

Використаний посуд залишається на підносах, упаковках і поміщається в ті ж контейнери, разовий посуд складається в політеленові мішки. Контейнери з використаним посудом встановлюється на свої місця. Після збирання використаного посуду стояли буфетної промиваються водою і протираються серветками. Для цієї мети у бортпровідників мають бути спеціальні губки або щітки і мило, а також чисті марковані серветки.

У випадках затримках вильоту повітряного судна в рейс, харчові продукти, що знаходяться на борту, знімаються в опечатаному вигляді на інше повітряне судно або в цех бортового харчування, але не пізніше ніж за 2 години до закінчення термінів придатності.

Не використані протягом рейса свіжі овочі і фрукти, консервовані продукти (м'ясні, рибні, компоти, соки тощо) в нерозкритих банках, кондитерські вироби (шоколад, печиво, вафлі), цукор, сіль, перець, а також напої, мінеральна вода і вино в непошкодженій фабричній упаковці, здійснюються в цех бортового харчування базового аеропорту для подальшої реалізації на повітряних суднах.

Продукти з закінченим терміном придатності (зберігання, реалізації) вважаються непридатними до використання за призначенням і знімаються з реалізації.

Санітарні вимоги до особистої гігієни бортпровідників

Бортпровідники, що беруть участь в обслуговуванні пасажирів і екіпажів бортовим харчуванням, проходять обов'язкові медичні огляди з видачею особистих медичних книжок у порядку, визначеному органом виконавчої влади з охорони здоров'я. Бортпровідники проходять гігієнічне навчання на базі центрів перепідготовки авіаційного персоналу із залученням фахівців установ держсанепідслужби. Бортпровідники зобов'язані дотримуватись правил особистої гігієни.

Похожие статьи




Безпека польотів. - Безпека життєдіяльності туриста під час транспортної подорожі

Предыдущая | Следующая