Народні промисли - Рекреаційно-туристична характеристика Володимир-Волинського району

У сфері трудової діяльності людей є професії, про які без перебільшення можна сказати: стара, як світ. У Володимирі-Волинському такі професії переживають нову хвилю відродження та розвитку. Серед них - виробник художніх виробів з лози.

Лозоплетіння - цікавий народний промисел, який має давню історію.

Споконвіку майстри лозоплетіння творять не лише необхідні предмети домашнього вжитку (хлібниці, кошики, меблі, тощо), але й вироби, що прикрашають побут, несуть неповторність та красу в домівки людей. Їхні витвори завжди користуються попитом. На перший погляд видається, що ця професія напрочуд проста. Насправді, тут потрібен художній смак, терпіння, акуратність. А ще - бути підприємливим, щоб реалізувати власну продукцію, мати певний інвентар, інструменти та якісні матеріали. У давнину навіть один з районів Володимира називався Лозівщина, оскільки там росло багато лози. В наш час промисел лозоплетіння теж має своїх майстрів і традиції.

Давнє, як світ, але вічно молоде лозоплетіння було складовою частиною життя почесного громадянина Володимира-Волинського Йосипа Ромащука, ветерана педагогічної праці Степана Яновича. Серед молодого покоління цю справу продовжує Ярослав Дубень. Щиро відданий своїй справі, він з великим захопленням щедро передає свої знання та досвід дітям на уроках декоративного мистецтва в педагогічному училищі ім. А. Кримського. Приємно відчувати, що значний внесок у розвиток давніх промислів вкладає служба зайнятості, сприяючи не лише зайнятості населення, а й створенню чудових корисних речей, які радують та зігрівають душу.

Похожие статьи




Народні промисли - Рекреаційно-туристична характеристика Володимир-Волинського району

Предыдущая | Следующая