ВИСНОВКИ - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Проаналізувавши науково-методичну літературу, ми з'ясували, що:

    1. Акробатичний рок-н-рол - це молодий, здебільшого парний вид спорту, але існують також і групові види змагань. Змагальна програма складается з 2 видів: танцювальна та акробатика, яку виконують спортсмени в залежності від віку. Обидві танцювальні програми виконуются під музичний супровід 46 - 52 такти, та тривалістю від 50сек до 3хв. У цьому виді спорту, на данний момент, недостатньо вивчена проблема розвитку координаційних здібностей у спортсменів різного віку. З розвитком з'являються нові аспекти правил змагань, розвивається техніка виконання танцю та елементів акробатики, ускладнюються правила оцінки обох видів програм. Усе це вимагає спостереження, аналізу та розробки нових методів та методик фізичної підготовки [8]. В акробатичному рок-н-роллі необхідність злагоджених рухів партнерів вносить елемент невизначеності ( ситуативності ) в стандартні по суті дії, що підвищують роль ЦНС і сенсорних систем з переробки інформації, що надходить, корекції та узгодження моторних програм, що можна охарактеризувати як " почуття партнера " [9]. 2. Існує дуже багато понять які характеризують координаційні здібності, в різних видах спорту. Але стосовно акробатичного рок-н-ролу ми обрали таке: Координаційні здібності - це уміння людини найбільш досконало, швидко, доцільно, економно, точно вирішувати рухові завдання, при виникненні складних і несподіваних ситуацій. Підводячи підсумки можно сказати, що існує 5 видів координаційних здібностей: здатність до оцінки і регуляції динамічних і просторово-часових параметрів рухів; здатність до збереження стійкості пози (рівновага); відчуття ритму; здатність до орієнтування в просторі; координованість. 3 форми : здатність до реагування (слухова і зорова), здатність до рівноваги, здатність до диференціювання. Розвиток координаційних здібностей залежить від віку спортсменів. 3. Найбільш сприятливий вік для розвитку координаційних здібностей - це 7-9 років, тому що цей період характеризуються високим приростом рухових чи інших якостей, на які здійснюється тренувальне вплив. З 7 до 9 років у дітей істотно поліпшуються показники, що характеризують уміння оцінювати рухи в просторі та часі.

З'ясували, що основним засобом для виховання координаційних здібностей є фізичні вправи підвищеної координаційної складності що містять елементи новизни, а також зміни просторових, часових і динамічних параметрів, за рахунок зовнішніх умов. Вправи, спрямовані на розвиток координаційних здібностей, ефективні до тих пір, поки вони не будуть виконуватися автоматично, тому що вони втрачають свою цінність, так як будь-яка заснована до навику і виконується в одних і тих же постійних умовах рухова дія не стимулює подальший розвиток координаційних здібностей.

Отже, ознайомившись з літературними джерелами, можна зробити висновок, що координаційні здібності мають бути розвинені більше ніж інші якості. Але ми також зробила висновок, що координаційні здібності більше розвинені у партнерки через те, що усі обертові рухи у акробатиці робить вона, а для партнера важливіші силові якості. Але обертові рухи також присутні у програмі без акробатики, тому розвиток координаційних якостей має бути присутнім на тренуваннях з самого початку. Для розвитку координаційних здібностей, сенсетивним є вік від 7 до 9ти років, але дитина приходить на акробатичний рок-н-ролл з 4х років і обмежувати танцювальну программу обертами не є вигідним для спортсмена у майбутньому. Тому аби не запізнитися і розвивати усі якості в спортсмені, тренери з акробатичного рок-н-ролу дають вправи на координацію з самого початку на рівні з вивченням основного кроку рок-н-ролу.

Похожие статьи




ВИСНОВКИ - Розвиток координаційних здібностей у спортсменів в акробатичному рок-н-роллі

Предыдущая | Следующая