Пішохідний туризм - Маршрути активного (спортивно-оздоровчого) туризму

Пішохідні туристські походи можна проводити в усіх регіонах України. Погодні умови дозволяють здійснювати пішохідні мандрівки з березня до листопада, а за сприятливих умов упродовж всього року. Одночасно слід зазначити, що територія України, за винятком двох гірських масивів (Українські Карпати та Кримські гори), має рівнинний рельєф і на ній майже відсутні істотні природні перешкоди, що обумовлюють категорію складності пішохідних маршрутів. Тому у більшості регіонів України можливо здійснювати походи лише до І категорії складності включно, а походи ІІ та ІІІ категорії складності - тільки в Карпатах і Кримських горах.

Отже, Карпати та Крим є головними районами проведення пішохідних походів. Різноманітність тут природних перешкод дає можливість туристам оволодіти майже усім арсеналом техніки пішохідного туризму, орієнтування на місцевості, повноцінно проводити навчальні заходи. Термін проведення походів у цих районах теж широкий - з ранньої весни до пізньої осені, а за сприятливих погодних умов - і взимку.

Карпати поєднують у собі красоти гірського та лісового районів. Бурхливі річки, красиві озера, пологі гірські схили, сонячні полонини, багата історія краю можуть задовольнити смаки будь-якого туриста. У Карпатах можна прокласти маршрути від найпростіших до ІІ категорії складності. Тут зустрічаються ділянки з великим перепадом висот, скельним рельєфом, складним орієнтуванням, водними перепонами. Найцікавіші маршрути у Карпатах йдуть хребтами Чорногори, Горган і Свідовця. Плануючи походи Карпатами варто пам'ятати, що тут є території, відведені під природоохоронні об'єкти (Карпатський біосферний заповідник, природні національні парки, заказники та ін.), для проходження яких необхідно одержати дозвіл у відповідних установах і дотримуватись певних правил поведінки. Гірський Крим - це ліси та гори, печери та грандіозні скелі, неповторні каньйони та мальовничі водоспади. Це природний музей, де на невеликій площі знаходяться різноманітні ландшафти та унікальні пам'ятки природи. При підготовці до походу в горах Криму також слід пам'ятати, що тут зосереджено близько 120 природоохоронних об'єктів з обмеженим доступом. Серед них Ялтинський гірсько-лісовий заповідник, Карадагський заповідник, заповідник Мис Мартьян, заказники Великий Каньйон Криму, Хапхальський та ін. Район цей у цілому невеликий і тому його туристське навантаження регулюється, ночівлі дозволяються тільки на спеціально обладнаних туристських притулках і стоянках. Особливу увагу взимку та на початку весни слід приділяти вивченню лавинонебезпечних та селенебезпечних ділянок району походу. Незважаючи на близькість населених пунктів потрібно враховувати, що стан групи, яка перебуває на хребті, полонині чи яйлі, мало чим відрізняється від ситуації, коли група знаходиться за десятки кілометрів від житла.

Похожие статьи




Пішохідний туризм - Маршрути активного (спортивно-оздоровчого) туризму

Предыдущая | Следующая