Визначні пам'ятки - Туристичні ресурси Мадриду

Площа Пласа Майор

Площа Пласа Майор (ісп. Plaza Mayor) створена під час правління короля Філіпа ІІІ архітектором Хуаном Гомесом де Мора. Роботу з будівництва, яка тривала два роки, було розпочато в 1617 р. Будівлі виконані в стилі мадридського бароко. На площі знаходиться 136 будівель з 437 балконами, з яких раніше спостерігали за королівськими церемоніями, лицарськими турнірами, коридою та аутодафе. В центрі площі знаходиться пам'ятник королю Філіпу ІІІ, першому іспанському королю династії Габсбургів. До нині поща є одним з найжвавіших куточків міста, тут знаходяться численні кафе та ресторани. Квадратні чи прямокутні площі з колонадами, подібними до Пласа Майор, можна побачити в інших містах Іспанії, а також колишніх колоніях Іспанії в Латинській Америці.

Площа Пуерта дель Соль (ісп. Puerta del Sol (Ворота Сонця)) слугує нульовою точкою відліку дорожніх відстаней в Іспанії (Мадрид є географічним центром країни, а площа центральною точкою міста). Назва площі пояснюється просто: в XV ст. тут проходив фортечний мур, а на місці площі знаходилися одні з міських воріт. На площі відбувалися такі події, як повстання 2 травня 1808 р. проти французького вторгнення та проголошення другої республіки в 1931 р. На площі знаходится одна з перших станцій мадридського метро.

Пам'ятник "Ведмежа тасуничне дерево"

Площа змагається з Пласа Майор за право вважатися центральною площею міста. Площа отримала сучасну еліптичну форму під час правління королеви Ізабелли ІІ. З тих пір зберіглася будівля пошти (1761 р.) з годинником, що сповіщав про прихід Нового року. Зараз в ній працює уряд Автономної області Мадрид. В часи Другої республіки, а пізніше -- диктатури Франко будівля належала таємній поліції. На площі знаходиться будівля Академії Мистецтв (слід відзначити, що свого часу до Академії не був прийнятий Франсіско Гойа). На площі встановлено пам'ятник "Ведмежа та земляничне дерево", яке є символом міста та пам'ятник королю Карлу ІІІ.

В центрі площі Сібелес (ісп. Plaza de Cibeles) знаходиться фонтан з колісницею богині Кібели (побудований в 1781 р. архітекторами Хосе Ермосіл'єю та Вентурою Родрігесом), який дав назву площі. Образ колісниці Кібели, запряженої левами та пантерами був дуже популярним. Площа формується чотирма будівлями: неокласичним Банком Іспанії (1884 р.), палацем Буенавіста герцогів Альба (кінець XVIII ст.), особняком маркизів де Лінарес та будівлею Головного поштового управління в необароковому стилі (початок XX ст.). Місце, на якому побудовано палац, вважалося проклятим. Колись тут була оливкова чаща, де ховалися бандити, а в 1808 р., під час війни за незалежність, французи побудували тут тюрму, де утримували полонених, страчували та ховали ув'язнених.

Площа Сібелес

В палаці проживало кілька поколінь сім'ї Мурга. За легендою, Хосе де Мурга-і-Реолід, маркіз Лінарес, нічого не підозрюючи, одружився на своїй незаконнонародженій сестрі. Коли їм стало відомо про кровозмішання, вони вбили свою дитину, а тіло замурували в стіну. Маркіз покінчив з собою та був похований в саду. З того часу примари батька та доньки бродять палацем. Хоча історичні джерела не підтверджують цю історію, багато парапсихологів зацікавились палацем Лінарес. В 1989 р. група під керуванням єзуїта Хосе Марії Пілона виявила джерело потужного психічного впливу в підвалі каплиці та в спальні маркіза. Також були зареєстровані різкі зміни температур в деяких кімнатах. Сол Бланке Солер зробив більше ніж 450 фотографій у замку. На 11 негативах проявилося дивне сяйво, яке не сприймалося оком. Під час досліджень плівок в лабораторії, маніпуляцій та підробок виявлено не було. З 1992 р. в палаці Лінарес знаходиться культурний центр "Каса де Америка". І здається, що примари залишили замок.

Похожие статьи




Визначні пам'ятки - Туристичні ресурси Мадриду

Предыдущая | Следующая