Організація сільського туризму у Великобританії та в Скандинавських країнах - Сільський туризм

Класичні європейські традиції й цінності сільського відпочинку впродовж багатьох десятиліть сповідує Великобританія.

Ставлення нації до своєї сільської спадщини задекларовано в місії існування британської Національної організації сільського туризму та агротуризму, яка звучить так:

"Наша сільськогосподарська спадщина допомогла створювати Британську сільську місцевість такою, якою Ви бачите її сьогодні, з усім її різноманіттям і величним пейзажем, наші сільські будинки зберегли найкраще з архітектурної традиції, від респектабельних будівель помість до солом'яних будиночків".

Національною туристичною організацією акредитовано 1100 агроосель. Сільський туризм забезпечує понад 380 000 робочих місць і є підвалиною існування 25 000 малих бізнесів лише в одній сільській Англії (не враховуючи Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії).

Щорічно в Англії 50-тисячними накладами друкуються рекламно-інформаційні каталоги об'єктів сільського зеленого туризму з сертифікованою характеристикою спектру їх послуг. Кожен з них містить яскраві рекламні слогани, в яких розкривається все розмаїття сутності сільського туризму в Великобританії. Зокрема такі:

    - "Відчуйте себе господарем країни". - "Осягніть велич світанків". - "Відчуйте незабутній смак щойно приготованого у сільській оселі сніданку". - "Вдихайте на повні груди чисте повітря своєї країни". - "Відкрийте для себе красу, різноманіття і світ Британської сільської місцевості". - "Підніміться на гору для пікніка, повудьте форель, насолоджуйтесь традиційним чаєм з домашніми вершками чи погодуйте улюблене ягнятко". - "Самотня ферма пропонує Вам розділити просторий сільський дім з родиною сільського господаря проте Ви будете мати Вашу власну спальню, ванну і гостьову кімнату - і сільська родина піклуватися про Вас у цій оселі та на території ферми".

Цікавий досвід катетеризації сільського житла для туристів запровадила Ісландія - країна, де сільські території охоплюють понад 70 % площі острова. Усі агро-оселі країни поділено на І-III категорії, а також не-категорійні умови (сніданок обов'язковий):

І категорія: прості кімнати з ліжками, які щоденно прибираються. Забезпечуються чистими рушниками. Гості мають доступ до спільної вітальні.

II категорія: у доповнення до умов І категорії всі кімнати мають умивальники і краще умебльовані.

III категорія: у доповнення до умов II категорії всі кімнати мають ванну кімнату.

Можливість розміщення зі своїм спальним мішком без сніданку у стандартних 1-4-місних номерах.

Крім категоризації номерів, практикується також категоризація гостьових будинків (категорії А, В, С, D).

Загальні вимоги до будинків такого типу зводяться до таких пунктів:

    1. Будинок має бути охайним і в доброму стані з централізованим водопостачанням і WC. 2. Будинок має бути невеликого розміру і заселений максимум однією родиною. 3. Пухові ковдри мають видаватися фермером, хоча гості можуть приїжджати і з власною постіллю. 4. Обов'язкові засоби приготування їжі та необхідний посуд. 5. Категорії А, В, С і D відрізняються за розмірами, наявністю додаткових засобів обслуговування і комфорту.

Категорія А: простий будинок, що відповідає загальним вимогам (перерахованим) .

Категорія В: простий будинок, в якому додатково до умов категорії А є принаймні одна окрема спальня з ліжками та вітальня зі зручними кріслами.

Категорія С: будинок, в якому додатково до умов категорії В є душ чи ванна та холодильник.

Категорія D: будинок, в якому додатково до умов категорії С є принаймні одна спальня-люкс з комфортабельним умеблюванням і побутовою технікою.

Крім названих категорій, в Ісландії пропонуються будинки категорій Е, F і G:

Категорія Е: будинок, в якому є лише одна кімната для гостей (ванна спільна з господарями).

Категорія F: будинок з однією кімнатою для гостей та окремою ванною.

Категорія G: будинок, в якому є одна кімната для гостей поліпшеного планування з окремою спальнею та ванною.

Скрізь надається типовий сніданок: яєчня чи варені яйця, 4-6 видів бутербродів, чай, кава, молоко, сік.

У Данії Національна асоціація агротуризму (The National Association for Agri-Tourism) створена фактично не так давно - у 1988 р. (за матеріальної підтримки Союзу данських фермерів). Нині асоціація об'єднує 209 осіб, що володіють 1268 ліжко-місцями у сільській місцевості.

У країнах Північної Європи діє система категоризації осель, на зразок готельної - від 1 до 5 зірок.

Оцінка будинків (без урахування інтер'єру):

- здається не менше 42 м2 житлової площі з окремими спальнею (однією або двома), вітальнею і кухнею. Камін. Гігієнічний вузол: душ, ванна, власна сауна, окремий туалет.

Уся побутова техніка (електроплита, холодильник/морозильна камера, пральна і посудомийна машини, мікрохвильова піч тощо).

- здається не менше 24 м2 житлової площі з окремими спальнею (однією або двома), вітальнек і кухнею (додаткові ліжка можуть розташовуватися не даху). Камін. Гігієнічний вузол: душ, ванна, власна сауна, окремий туалет. Побутова техніка.

- здається не менше 24 м2 житлової площі з окремими спальнею, вітальнею/кухнею (додаткові ліжка можуть розташовуватися в вітальні і на даху). Камін. Гігієнічний вузол: власна сауна, окремий туалет. Телевізор, електроплита, холодильник.

- здається не менше 12 м2 житлової площі з окремими спальнею та вітальнею/кухнею, де розташовуються додаткові ліжка. Зовнішній туалет. Піч на дровах і мазуті чи газова плита. Телевізор, холодильник.

- здається не менше 12 м2 житлової площі. Нафтова лампа чи газове освітлення. Зовнішній туалет. Піч на дровах і мазуті чи газова плита. Зберігання продуктів у холодному підвалі.

Оцінка житлових кімнат здійснюється за їх площею та інтер'єром. Загальною вимогою до спалень є мінімальні розміри 7-10 м2 з ліжками мінімум 80 х 200 см, охайними матрацами й ліжниками.

    ***** Кожна спальна кімната має окремий WC і душ. **** є WC та душ в оселі, але не у всіх кімнатах. *** WC та душ спільні, тобто ними можуть користуватися інші гості. ** WC та душ спільні і ними користуються інші гості й родина господаря (до 10 користувачів). * WC та душ спільні і ними користуються інші гості й родина господаря (понад 10 користувачів).

У Фінляндії нині найбільший попит мають будиночки без господарів, розташовані на берегах заповідних озер та річок (у тайзі). Умови оренди цих лісових будиночків дають право на їхнє повне використання (меблі, посуд, білизна, електроенергія, дрова), користування сауною, весельним чи моторним човном.

Більшість будиночків мають TV (4-5-зіркові будиночки обладнані сучасною побутовою технікою).

В умови оренди входить дозвіл (ліцензія) на спортивне рибальство. Винайм авто-позашляховика не складає труднощів через відповідний веб-сайт.

У т. зв. континентально-присередземноморській Європі лідерами за обсягами розвитку індустрії сільського туризму є Франція та Іспанія. У цих країнах сільський туризм уже давно переріс у високорентабельну галузь їх міжнародної економічної спеціалізації.

Похожие статьи




Організація сільського туризму у Великобританії та в Скандинавських країнах - Сільський туризм

Предыдущая | Следующая