Неймінг і його впив на імідж зрг - Формати закладів ресторанного господарства

Неймінг - комплекс робіт, пов'язаних із створенням звучних, точних назв для підприємств, проектів та Інтернет-сайтів, що легко запам'ятовуються.

"У сучасній мові слово "неймінг" є синонімом терміна "професійна розробка назви".

Неймінг (від англ. Naming - ім'я) - це трудомісткий процес розробки імені комерційним об'єктам. Згідно з відомою приказкою, як човен назвеш, так він і попливе. Щоб не потерпіти крах у "морі" ринку, компанія має потребу в оригінальній назві. "Гарна назва - це зброя, яка буде працювати пліч-о-пліч з усіма елементами вашого маркетингу, буде люто атакувати конкурентів і несамовито захищати ваші ринкові позиції".

Не вдаючись детально в історію неймінга, зауважимо, що його база була закладена в Америці в кінці 19-го століття, коли боротьба за споживача придбала дуже масштабний розмах. Підвищена увага до неймінга з боку маркетологів, потреба в професійних послугах з неймінга, за які компанії з кожним роком готові були викладати все більші суми - все це стало причиною серйозного поглиблення теорії неймінга і його методології.

Цікаво, що увага до неймінга існувала і в Радянському Союзі, але була не так виражена через політико-економічні особливості. Показовою може слугувати публікація статті В. Треніна в журналі "Новий ЛЕФ" у лютому 1928 року. У ній дослідник розглядав походження назв різних радянських продуктів, вказував на безліч невідповідностей і немилозвучностей та закликав до більш раціональної "ім'я творчості".

У даний час неймінг набуває все більшої популярності і попиту. Якщо ще зовсім недавно ніхто навіть подумати не міг про те, щоб платити за назву, то вже сьогодні за професійний неймінг вітчизняні компанії готові викласти чималу суму. Але якщо закордонні "неймери" спираються на досить багатий досвід, серйозні традиції неймінгу і масу спеціальної літератури, то їх українським колегам доводиться складніше. Неймінгу як "двигуна торгівлі" у нас ніколи не було, він вирішував політико-пропагандистські або соціокультурні завдання, тому довелося терміново переносити зарубіжний досвід на російську дійсність, адаптуючи його "по ходу п'єси" або ж терміново "винаходити велосипед".

Правильно підібрана назва виділяє компанію або товар серед конкурентів, залучає клієнтів і споживачів; спрощує комунікації бренду, дає поштовх до розвитку. Важливим етапом у пошуку імені є психолінгвістичний аналіз за напрямками:

Оригінальність;

Лаконічність;

Інтернаціональність;

Виразність;

Технологічність;

Довговічність;

Відповідність історичного коріння;

Настрою масової свідомості;

Відповідність тенденціям розвитку суспільства в культурному та соціально-політичному середовищі.

Завдання неймінгу - знайти назву-лідер. Мета - донести цінності бренду.

Розробити неймінг для підприємства - це як вибрати ім'я для дитини: воно як живий організм наділене особистісними рисами і унікальним характером. Назва повинна відповідати наступним критеріям:

Однозначна;

Лаконічна;

Ясна, впізнавана;

Має відображати діяльність;

Концепцію підприємства:

Виражати його індивідуальність, встановлювати комунікаційний процес.

Назва торгової марки -- це слово або словосполучення, яке повинно вказувати на одну (або декілька) з наступних категорій або асоціюватися с ними:

Суть бренду;

Результат від використання, одержуваний споживачем;

Ідея позиціонування марки;

Головна відмінність від конкурентних марок;

Основна вигода та перевага для споживачів;

Призначення товару, товарна категорія;

Мотиви, які спонукають споживачів купити дану марку;

Основні аспекти якості або свідоцтва про якість;

Цінова категорія;

Склад, конструктивні особливості товару;

Торгова пропозиція своїм споживачам;

Головна цінність марки з погляду споживачів;

Стиль і рівень життя споживача;

Ситуації використання товару;

Ситуації покупки товару.

На ринку ресторанного господарства відносини будуються між продуктом, послугою та споживачем. Потрібно знайти не тільки ім'я - звучне і те, що запам'ятовується, але і через нього вселиться у свідомість споживачів, різних за стилем життя і запитами. Сучасний ресторанний ринок надає сьогодні споживачеві величезний вибір продукції і послуг. Неможливо продати не тільки безіменний товар (noname), але і товар з назвою, яку важко вимовити або запам'ятати, навіть якщо товар або послуга відповідають очікуванням споживача. Сучасний ресторанний ринок дозволяє рестораторам виводити на ринок різні типи підприємств харчування з високою конкурентоспроможністю і тільки грамотно розроблений неймінг зможе виділити той або інший заклад.

Етапи процесу неймингу є:

Розгорнутий опис продуктів, які виробляються підприємством;

Аналіз конкурентів;

Аналіз споживачів ;

Концепція позиціонування продукту/компанії;

Концепція ідентичності бренду;

Технологія створення неймінга:

Активне використання спеціальних технік словотворень;

Генерація великих списків імен;

Лінгвістична робота: російська, іноземна, латинський;

Спеціальні експертні техніки для відбору імен;

Аналіз на асоціації і правильність емоційної реакції споживача, що виникають при вербальному та семантичному сприйнятті пропонованого неймінга;

Методологія фонотипу - асоціативного, семантичного, лінгвістичного, фонетичного ряду, емоційного обгрунтування;

Первинна перевірка по відкритій базі зареєстрованих ПРХ;

Перевірка на наявність вільних співзвучних доменних імен в зонах. Ru,. Com,. Su, net,. Org,. Info.

Інформаційний простір, в якому ми сьогодні живемо, насичений всілякими назвами та найменуваннями. І вибір імені для нової компанії, закладу, продукту або послуги стає з кожним днем ??все більш складною справою. Підібрати відповідне за змістом або асоціативним рядом слово вже недостатньо. Потрібно передбачити безліч нюансів - від милозвучності до графічного накреслення, від "патентної чистоти" до "охороноздатності". На професійній основі цим займаються спеціалізовані компанії з неймінга.

В агентствах високого рівня над проектом обов'язково працюють кілька неймерів плюс креативний директор, керуючий процесом. Як правило, в залежності від складності проекту ця кількість варіюється від двох до шести осіб.

Чим красивіше, яскравіше і простіше буде ім'я, тим швидше воно ввійде у свідомість споживачів і охопить ринок. Відповідальність за створення найефективнішої реклами прийнято довіряти професіоналам. Технологія розробки імені грунтується на підборі існуючих назв у лексиці, далі йде відбір за лінгвістичним, змістовним і юридичним критеріям. Однак не всі компанії вдаються до допомоги неймінгових агентств. Багато відомих на сьогоднішній день компанії самостійно обирали собі ім'я не стільки з економії, скільки через відсутність на той час послуги неймінга. Традиційний спосіб створення назви - це складання ініціалів керівників або власників компанії.

Аналіз найменування ресторанів свідчить про те, що, що найбільш часто в назвах зустрічаються наступні недоліки:

Незрозумілий сенс слова, або він відсутній.

Неприємне звучання назви.

Складність прочитання / вимови.

Найменування не співвідноситься з профілем ресторану.

Недостатня увага до вивчення всіх можливих асоціацій і відтінків значення слів.

Назви ресторанів можна розділити на кілька основних категорій:

    1) Кулінарний неймінг - це найочевидніший, найпоширеніший шлях при розробці назви. Вказівка ??в імені специфіки кухні дає клієнтові чітке розуміння, що він знайде в меню; 2) Географічний неймінг - цей клас назв має географічне та історичне посилання. Таким чином вдається позначити місце розташування закладу, надати вагомість його статусу і, як правило, вказати на кухню. Тут за назвою можна зрозуміти, де розташований ресторан і яка там кухня; 3) Неймінг-легенда - ім'я ресторану пов'язано з якою-небудь подією, об'єктом або особистістю. Ресторан за допомогою інтер'єру, меню або культурно-розважальної програми розповідає гостям історію своєї назви. 4) Концептуальний неймінг - назва як трансляція головної ідеї закладу, а вона, швидше за все, зовсім не про їжу, а про атмосферу ресторану. Не про те, як поїсти, але як провести час. 5) Неймінг - "фішка" - тут назва відображає особливість даного закладу. Унікальність може стосуватися сервісного обслуговування, цінової політики, вказувати на певну аудиторію.

Таким чином, назва товару або послуги - це перше, що помічає споживач, і часто основне, що впливає на формування ставлення до бренду. У цьому сенсі ім'я товару або послуги відіграє значну роль у залученні уваги і впливу на споживача. Відносно безболісно можна міняти фірмовий стиль, концепцію реклами, навіть слоган. А назва товару чи послуги дається на все життя. Тому бізнесменам варто більш уважно ставиться до вибору назви.

Похожие статьи




Неймінг і його впив на імідж зрг - Формати закладів ресторанного господарства

Предыдущая | Следующая