ЕТАПИ УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ ПРО ПРИДБАННЯ ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ - Мотивація туристичних подорожей

Як і всі рішення в житті - рішення про відпустку повинно всебічно охоплювати побажання та можливості туриста, і тільки коли в синтезі суміш виходить доповненою, він сміливо може натиснути кнопку "Пуск" і збирати речі. Шлях до прийняття рішення про покупку складається з декількох етапів:

    1. Усвідомлення потреби чи проблеми. Споживач усвідомлює мету подорожі, наприклад поправити здоров'я або відправитися до святих місць. 2. Пошук інформації. Споживач звертається до джерел: особистих (сім'я, друзі), комерційних (реклама) і загальнодоступних (засоби масової інформації). В результаті збору інформації підвищується обізнаність про наявних на туристському ринку виробників, їх пропозиції і т. д. Споживач використовує інформацію, щоб скласти комплект варіантів, з яких зробить остаточний вибір. 3. Оцінка варіантів. Споживач оцінює варіанти, розглядаючи туристську пропозицію як певний набір властивостей (наприклад, готель: його місцезнаходження, спеціалізація, категорія, вартість, обслуговування та ін.). Кожен вважає для себе пріоритетними властивості, що мають відношення безпосередньо до особистих потреб і мотивів. 4. Рішення про купівлю. Оцінка варіантів веде до ранжирування об'єктів в комплекті вибору, формуючи намір зробити покупку найбільш приємного варіанту, з урахуванням сімейного доходу, ціни туру і вигод від його придбання.

На прийняття остаточного рішення про придбання можуть вплинути два фактори:

    1) ставлення інших людей; 2) непередбачені обставини.

У першому випадку людина може наполягати на виборі туру з проживанням в більш дешевому готелі, що зменшить ймовірність покупки іншого варіанту.

Непередбачені обставини можуть змінити намір зробити конкретну покупку (наприклад, знайомий споживача може поділитися з ним своїм розчаруваннями від поїздки на даний курорт).

Крім того, у споживача існують певні пріоритети при виборі туристської фірми, такі як:

Поради друзів і знайомих, ціни, наявність ліцензії, набір послуг, терміни і досвід роботи на ринку, особистий досвід спілкування з цією фірмою, поради фахівців, доброзичливість співробітників, рейтинги туристичних фірм, реклама, згадка туристської фірми в довідниках, хороший офіс, зручне місце розташування та інше.

5. Реакція на придбання. Споживач отримує (або не отримує) задоволеність від придбаного турпродукта, ступінь якої вимірюється співвідношенням між очікуваннями і конкретними властивостями турпродукту. Очікування формуються на основі інформації, одержуваної споживачем від співробітників туристських підприємств, друзів, з інших джерел. Якщо характеристики туристичної путівки перебільшуються, споживач може не тільки залишитись невдоволеним, але й агресивно настроєним, що в крайніх випадках може закінчитися судовими тяжбами. Відповідність очікуванням дає споживачеві задоволеність, перевищення очікувань - більшу задоволеність, невідповідність очікуванням - незадоволеність.

Отож, споживач рідко приступає до дій, керуючись лише одним спонукальним мотивом. Реальна поведінка туриста на ринку зумовлена сумішшю туристських мотивів, що відображають особисті інтереси і потреби, що в кожному конкретному випадку призводить до різного результату.

Похожие статьи




ЕТАПИ УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ ПРО ПРИДБАННЯ ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ - Мотивація туристичних подорожей

Предыдущая | Следующая