Аналіз архітектурно - планувальних рішень готелю "Юність" - Сучасна організація служб бронювання на прикладі готелю "Юність"

Архітектурно-планувальна організація споруд готелів - важливий фактор їхнього функціонування, особливості архітектури, значно виразніше планування готельних споруд, суттєво виділяє їх на фоні споруд іншого функціонального профілю.

Архітектура готелю в певній мірі виступає фактором його самореклами. Водночас особливості архітектури відіграють роль культурно-естетичного фактора забудови території - споруда готелю гармонійно доповнює місцевий архітектурний колорит або створює архітектурну протилежність локальному архітектурному плануванню і певний естетичний дискомфорт.

Архітектурно-планувальні особливості готелю виступають важливим економічним фактором їхнього розвитку. З типом планування і забудови суттєво пов'язані витрати на благоустрій навколишньої території, відрахування за використання земельної ділянки (податок на землю, орендна плата та ін.), догляд та ремонт будівлі та ін.

Архітектурно-планувальна характеристика готелю впливає на особливості обладнання закладу інженерно-технічними засобами, важливий фактор безпеки проживання для гостей і роботи для персоналу. У великих готелях виникає необхідність додаткових заходів безпеки, зумовленої людським, природним, технічним факторами.

Водночас, архітектурно-планувальна організація готелів також зазнає впливу ряду чинників, серед яких основні: історичний тип будівлі, місце у міській забудові, характер природного ландшафту, категорія готелю, економічні, етнічні особливості регіону.

Організація номерного фонду підприємства готельного господарства має бути спрямована на вирішення таких питань, як забезпечення можливості максимальної завантаженості готелю в сезонний період, використання готелів для масового розміщення гостей в міжсезоння з пониженням їх категорії, гнучка відповідність житлового фонду змінам демографічного складу гостей, перспективне поліпшення комфортних умов помешкання гостей завдяки трансформації номерів без проведення реконструкції готелю тощо.

Значну роль в архітектурно-планувальній організації готелів відіграє їхнє розташування у міській забудові: в центрі міста, на його окраїні, поблизу визначних об'єктів міської інфраструктури (пам'ятки історії та архітектури, відомчих установ, закладів культури та ін.), у приміській чи парковій зоні відпочинку.

У всіх планувальних вирішеннях основним структурним елементом житлового поверху є номер. На основі аналізу практики проектування і будівництва готелів усе розмаїття номерів можна звести до наступних основних типів:

    - Однокімнатні номери на 1 людину ; - Однокімнатні номери на 2 людини; - Номери з підвищеним комфортом з 2 - х кімнат і більше ( люкси)

Найбільшого поширення у світовій практиці отримали однокімнатні номери на одного і двох чоловік. Ця статистика, так само відповідає готелю "Юність".

Готель "Юність" високоповерхова будівля класичного зразку, вписується в загальну архітектуру будівель, які стоять поруч. Будівля готелю розташована в спальному приморському районі міста Одеси. Фасад готелю на перших трьох поверхах покритий тонованим склом. Біля готелю є парковка, укладена плиткою, також є дитячий майданчик та ботанічний сад. Готель потребує значної реконструкції та обновлення фасаду, включаючи свою вивіску, що може більше привернути увагу туристів.

Перші три поверхи будівлі значно відрізняються від інших. Вони покриті тонованим склом. На першому поверсі розташовано: рецепція, кафе "Жемчужина", банківський термінал, сувенірна зона. На другому поверсі знаходиться адміністрація. Також на другому та третьому поверсі розташовані конференц-зали. Загальна конференц-площа: 235 м2.Починаючи с четвертого поверху и до шістнадцятого розташовані номери. На кожному поверсі є номери різних категорій.

Будівництво та реконструкція будівлі готелю потребує великих інвестицій.

Зараз готель "Юність" в ході реконструкції набуває більш сучасного вигляду.

Розрахункова частина

Розрахунок загальної площі об*єкта

Корисну площу готелю визначають як суму площ всіх приміщень для забезпечення виробничого процесу, за винятком технічних (). Для вираховування площі коридорів та технічних приміщень визначають робочу площу закладу за формулою

,

Sp=4,497,6+1.25=4,498.85м2

Де - коефіцієнт збільшення площі,

= 1.10-1.25(для невеликих закладів (до 50 місць) і закладів високого класу

=1.25, для великих закладів (понад 200 місць) =1.10)

Для врахування площі конструктивних елементів будівлі( сходів, вентиляційних шахт, ліфтів) визначають загальну площу за формулою:

Sзаг = Sp + ,

Sзаг=4,498.85+1,15=4,500м2

Де - робоча площа,

- коефіцієнт збільшення площі.

Для невеликих закладів та закладів високого класу = 1.03, для великих закладів високого класу =1.15

Розрахунок поверховості будівлі і геометричні розміри готелю.

Площу поверху готелю визначають за формулою

Sпов = Sзаг/ ,

Де - кількість поверхів

Sпов=4,500/16=281,25 м2

Геометричні розміри будівлі розраховують за формулою

A*b= Sпов,

Де а-довжинабудівлі, м,

B - ширина будівлі, м.

= 20*15=300м2

Після визначення конфігурації та поверховості готелю здійснюють її зонування. Окремі приміщення готелю об'єднають у функціональні зони за призначенням:

    -адміністративно-побутова(68м2) -складська(127м2) -технічна(64м2) -сервісна(41м2)

Для здійснення зонування підсумовують площу приміщень окремих зон та виконують їх остаточну ревізію. Слід враховувати, що площа зони обслуговування повинна бути близькою до сумарної площі всіх інших зон.

Показники експлуатаційної програми готелю.

Характеристика показників експлуатаційної програми готельного підприємства та алгоритм їх розрахунків:

1. Одноразова місткість

Характеризує кількість інвентарних місць готелю

= КНом * ЧІм ,

Де - одноразова місткість;

КНом - кількість номерів кожної категорії;

ЧІм - число постійних(інвентарних) місць у кожному номері.

=(17+50+24+13+25+15+9)*(2+2+2+1+2+1+2)=153*12=1,836(місць)

2. Можлива пропускна спроможність

Характеризує чисельність гостей, що можуть бути обслужені в готелі з урахуванням кількості місць за певний період у відсутності простоїв

= * ЧД. р

Де - можлива пропускна спроможність;

- одноразова місткість;

ЧД. р - кількість календарних днів роботи готелю.

ПСм=1,836*365=670,140(людино діб)

3. Пропускна спроможність

Характеризує чисельність гостей, що можуть бути обслужені в готелі з урахуванням простоїв, пов*язаних із капремонтом і реконструкцією готелю

ПС = - КК. р ,

Де ПС - пропускна спроможність;

-можлива пропускна спроможність;

КК. р - кількість людино-діб перебування номерного фонду в капітальному ремонті та реконструкції.

ПС=670,140-100,302=506,838(людино-діб)

4. Планова пропускна спроможність

Характеризує чисельність гостей, що можуть бути обслужені вготелі з урахуванням простоїв з об*єктивних причин(обсяг надання послуг за планом)

ПСПл = ПС - КП. р - КС. о - КІн ,

Де - планова пропускна спроможність;

ПС - пропускна спроможність;

КП. р - кількість людино-діб перебування номерів у простої під плановим ремонтом;

КС. о - кількість людино-діб перебування номерів у простої з причин; санітарної обробки номерів та підготовки їх до заселення;

КІн - кількість людино-діб перебування номерів у простої під плановим ремонтом з інших об'активних причин.

ПСпл=506,838-100,302-36010-10581=359,945(людино-діб)

5. Середня місткість

Характеризує середню кількість інвентарних місць у готелі за певний період( як правило за рік)

М = МN * t1 + МК * t2 / Т,

Де - середня місткість готелю, інвентарних місць;

МN - кількість місць в експлуатації на початок періоду;

МК - кількість місць на кінець періоду з урахуванням змін у номерному фонді;

T1 , T2 -термін перебування номерів(місць) в експлуатації, відповідно на початок і кінець періоду, днів;

Т - загальний календарний термін експлуатації номерного фонду готелю, днів.

М=1,836*9+1671*3/12=(16,524+5013)/12=471,75м

6. Плановий коефіцієнт завантаження номерного фонду готелю за планом

Кз(пл)= ПСПл / ПС,

Де Кз(пл) - плановий коефіцієнт завантаження

*У випадку відсутності капітального ремонту та реконструкції номерного фонду готелю, в розрахунку коефіцієнта завантаження показники пропускної спроможності та можливої пропускної спроможності збігаються з абсолютними значеннями.

Кз(пл)=359,945/506,838=0,71=71%

7. Звітний коефіцієнт завантаження номерного фонду(місць) за певний період( коефіцієнт використання пропускної спроможності)

Характеризує ступінь використання номерного фонду готелю за певний період

Кз(зв) = ФЛ /д / ПС,

Де Кз(зв) - звітний коефіцієнт завантаження;

ФЛ /д - фактично надана кількість місце-днів/людино-діб (загальний час перебування приїжджих);

Кз(зв)=336/506,838=0,006=0,6%

РЗ = ФЛ /д : ПС*100 ,

Де РЗ - рівень завантаження номерного фонду готелю,%.

РЗ =0,6*100=60%

Похожие статьи




Аналіз архітектурно - планувальних рішень готелю "Юність" - Сучасна організація служб бронювання на прикладі готелю "Юність"

Предыдущая | Следующая