-1921 роки - Історія міста Корець

Суспільно-політичний рух у Корці активізувався після лютневих подій 1917 року в Петрограді. У місті посилились українські державницькі настрої, населення виступило в підтримку Центральної Ради, створеної 4 березня 1917 року в Києві. Коли на початку червня Тимчасовий уряд відхилив вимогу Центральної Ради надати автономію Україні, місцеве населення підняло повстання проти представників адміністрації, які виконували вказівки комісарів Тимчасового уряду.

У той же час у місті діяв досить сильний більшовицький осередок, члени якого були, в основному робітниками цукрового заводу. Після того ж, як у вересні 1917 року розпочалася більшовизація рад в Україні, корецькі більшовики прийняли резолюцію про необхідність завоювання більшості у волосній раді. Комуністи поступово витісняють українських есерів. Їхні позиції особливо зміцнилися після перевороту 25 жовтня 1917 року в петрограді. Як наслідок - ще до того, як більшовицькі війська під командуванням Муравйова, що рухалися зі сходу, 26 ісчня 1918 року зайняли Київ, у Корці 12 січня було проголошено Радянську владу. Щоправда, протрималися вони менше, ніж півтора місяця. 19 лютого 1918 року німецькі війська згідно з умовами Берестейської угоди між Центральною Радою та Четвертним союзом, вступили на українську землю. 21 лютого вони зайняли Корець, а наступного дня з"єдналися із загонами Центральної Ради у Новоград-Волинському.

З квітня по грудень 1918 року в Корці при владі були представники адміністрації гетьмана павла Скоропадського. 14 грудня до Києва вступили війська так званої Директорії, і владу гетьмана було повалено. На початку січня 1919 року більшовицька Червона Армія розпочала наступ на Україну, змушуючи Директорію постійно відступати на захід. першого травня війська Першої української радянської дивізії під командуванням Миколи Щорса вступили до Корця.

З липня 1919 року армія Української Народної Республіки знову розпочала наступ по всьому фронту. 200 серпня 10-а дивізія стрільців оволоділа Новоградом-Волинським. Радянським військам не вдалося зупинити цей рух та з цим завданням успішно справилися польська армія - не без допомоги більшовиків. У серпні 1919 року Польща захопила Корець, і він став опорним пунктом, з якого поляки вирушили до Новоград-Волинського, де і розгромили стрілецькі обози.

З осені 1919 року до весни 1920 року Корець постійно переходив з рук у руки, влада в місті змінювалася з блискавичною швидкістю, що було характерно для військово-політичної обстановки в тогочасній Україні.

15 серпня 1920 року польська армія, перейшовши у контрнаступ, розгромила частини Червоної Армії під варшавою. Наприкінці вересня польські війська окупували Корець.

Похожие статьи




-1921 роки - Історія міста Корець

Предыдущая | Следующая