IІ половина XIX століття - Суспільно-політична діяльність Томаса Пейна в листопаді 1774

З ІІ половини ХІХ ст. археографічна робота, як і історіографічна робота, значно активізується.

Названа тенденція була властива і формуванню опублікованої джерельної бази щодо суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна протягом 2,1 перших років перебування на американському континенті.

Археографічна робота щодо висвітлення вказаного питання велася в двох основних напрямах:

    -традиційний для І половини ХІХ ст. біографічний (підготовка до видання документальних збірок, що стосуються безпосередньо Томаса Пейна або інших батьків-засновників Сполучених Штатів Америки); -відносно новий історико-краєзнавчий (пов'язаний з підготовкою до видання документальних збірок, присвячених історії штату Пенсильванія, що став новим домом для Томаса Пейна, який емігрував з Великої Британії на запрошення Бенджаміна Франкліна).

Перш за все варто вивчити біографічний напрям.

Документальні збірники, присвячені біографії Томаса Пейна, впродовж ІІ половини ХІХ ст. набули масового характеру.

Перша за ІІ половину ХІХ ст. така збірна була видана 1854 р. The works of Thomas Paine, a hero in the American revolution. With an account of his life. [Electronic resource] - Philadelphia: E. Haskell, 1854. - Acces mode: Volume I (Life of Thomas Paine. Miscellaneous theological writings. Letters to George Washington.): https://archive. org/details/worksofthomaspa01pain. Він цікавий наявністю кореспонденції з Джорджом Вашингтоном, проте вона, як і більша частина опублікованих документів (в основному публіцистичних творів), не стосується перших 25 місяців перебування Томаса Пейна в Пенсильванії.

Друга, досить цікава і оригінальна за задумом і змістом збірка була опублікована в 1861 р.. Testimonials to the merits of Thomas Paine, author of "Common sense", "The crisis", "Rights of man", "English system of finance", "Age of reason", &;c., &;c. by Moreau N. Joseph. [Electronic resource] - Burlington, 1861. - 79 p. - Acces mode: https://archive. org/details/testimonialstom01moregoog. Вона є колекцією думок, висловлених видатними американськими сучасниками щодо Томаса Пейна. Слід відзначити, що частина наявних у збірці матеріалів дає інформацію про різноманітні аспекти суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна за 2,1 року перебування в Америці. Так, упорядник приводить уривок з листа Джона Адамса Ibid., P. 8. про його враження від памфлету Томаса Пейна "The Common Sense". "Здоровий глузд" (англ.). Не менш цікавим є повідомлення Бенджаміна Франкліна з листа від 1774 р. до свого зятя Річарда Беча, де Бенджамін Франклін досить позитивно характеризує Томаса Пейна та просить Беча надати підтримку Томасу Пейну; Ibid., P. 10-11. вказане повідомлення вказує на віхи його біографії та може слугувати для вивчення процесу облаштування Томаса Пейна в Пенсильванії, що було безпосередньо пов'язано з його професійною та публіцистичною діяльністю.

Наступні подібні між собою документальні збірки з'явилися в 1878 The great works of Thomas Paine. Complete. Political and theological. [Electronic resource] - N. Y., D. M. Bennett, 1878. - 900 p. - Acces mode: https://archive. org/details/greatworksofthom00painiala. та 1892 The complete religious and theological works of Thomas Paine. [Electronic resource] - N. Y.: P. Eckler, 1892. - 464 p. - Acces mode: https://archive. org/details/completereligiou00pain. рр.. В цілому вони повторюють попередні збірки, однак треба зауважити, що дві згадані збірки вирізняються високим рівнем систематизації матеріалу.

Досить новим на свій час став перший том багатотомного документального видання, що висвітлює життя та діяльність Томаса Пейна в 1774-1779 рр., упорядником якого був вже згадуваний учасник урочистих заходів на честь Томаса Пейна, аболіціоніст та історик Д. Конвей. The writings of Thomas Paine collected and edited by Moncure Daniel Conway. [Electronic resource] - N. Y., London: G. P. Putnam's sons, 1894. - 468 p. - Acces mode: Volume I (1774-1779) https://archive. org/details/writings01pain. Вказаний том може вважатися найбільш систематизованим виданням публіцистистики Томаса Пейна 1774-1776 рр., створеним у ІІ половині ХІХ ст.. Він цікавий тим, що на ньому відобразилася біографія та політична діяльність самого Д. Конвея, адже упорядник розмістив першим за порядком з-поміж публіцистичних творів Томаса Пейна саме антирабовласницький твір Томаса Пейна з красномовною назвою "African slavery in America" Ibid., P. 4-9., створений 1775 р..

Таким чином, в ІІ половині ХІХ ст. продовжувала стабільно існувати тенденція до поєднання історіографічної та археографічної діяльності у вивченні суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна протягом перших 25 місяців перебування в тринадцяти північноамериканських колоніях. Поряд з названою тенденцією прослідковується більший, аніж у І половині ХІХ ст., рівень систематизації документів.

Біографічні публікації матеріалів щодо діяльності Томаса Пейна, що з'явилися в ІІ половині ХІХ ст., справили величезний вплив на вдосконалення і створення документальних збірок про Томаса Пейна, що виходили вже в ХХ ст., проте їм має бути присвячено окреме дослідження.

Крім біографічного напряму, як вже зазначалося, з ІІ половини ХІХ ст. в американській археографії поширюється краєзнавчий напрям, тісно пов'язаний з роботою Історичного товариства Пенсильванії та його окремих осередків.

Краєзнавчі дослідження сприяли виданню багатотомного видання з красномовною назвою "Archives of Pennsylvania", томи якого виходили в ІІ половині ХІХ-І половині ХХ ст..

Матеріали, що стосуються суспільно-політичної Томаса Пейна протягом перших 25 місяців перебування у Пенсильванії, друкувалися в кількох томах видання. Pennsylvania archives. Colonial series. Volume X. Minutes of the Provincial Council of Pennsylvania. 1771-1776. [Electronic resource] - Harrisburg: printed by Theo. Fenn &; Co, 1852. - 810 p. - Acces mode: https://archive. org/details/colonialrecordsov10harr; Pennsylvania archives. Colonial series. Volume XI. Minutes of the Provincial Council of Pennsylvania. 1776-1779. [Electronic resource] - Harrisburg: printed by Theo. Fenn &; Co, 1852. - 814 p. - Acces mode: https://archive. org/details/colonialrecordsov11harr; Pennsylvania archives. First series. Volume V. Selected and arranged from original documents in the office of the Secretary of the Commonwealth, comformably to acts of the General Assembly by Samuel Hazzard. Commercing 1776. [Electronic resource] - Pholadelphia: printed by Josephs Severns &; Co, 1852. - 800 p. - Acces mode: https://archive. org/details/pennsylvaniaarch05harruoft.

Похожие статьи




IІ половина XIX століття - Суспільно-політична діяльність Томаса Пейна в листопаді 1774

Предыдущая | Следующая