Формування опублікованої джерельної бази, I половина XIX століття - Суспільно-політична діяльність Томаса Пейна в листопаді 1774

I половина XIX століття

Опублікування джерельної бази для вивчення суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна в тринадцяти американських колоніях до початку 1777 р. відбувалося в І половині ХІХ ст. завдяки тим самим особам, що провадили дослідження і створювали праці, що висвітлювали вказане питання.

Ситуація з публікацією джерел була подібна до історіографічної ситуації і тісно з нею пов'язана. Так, одне з перших комплексних видань творів Томаса Пейна вийшло, як і дослідження В. Шервіна та Т. Рікмена, 1819 р. в Лондоні. The political and miscellaneous works of Thomas Paine. [Electronic resource] - London: R. Carlile, 1819. - Acces mode: Volume I: https://archive. org/details/politicalmiscell01painrich; Volume II: https://archive. org/details/politicalmiscell02painrich. Зібрання, втім, не є досить інформативним щодо діяльності Томаса Пейна від часу прибуття на американський континент до початку 1777 р..

В Сполучених Штатах Америки археографічна робота проходила дещо краще, ніж історіографічна. В основному публікації джерел стосувалися періоду після 1776 р., коли Томас Пейн активно включився у політичну та дипломатичну діяльність, проте варто відзначити, що в І половині ХІХ ст. було видано збірку, що стосувалася 1774-1776 рр., The political writings of Thomas Paine... [Electronic resource] - Gransville, 1839 - Acces mode: Volume I: https://archive. org/details/politicalwritin01pain. проте вона в основному повторювала за змістом вже опубліковані матеріали.

Важливо відзначити, що інформація про суспільно-політичну діяльність Томаса Пейна протягом листопада 1774-грудня 1776 рр. була наявна також у збірках, присвячених іншим діячам. Прикладом може слугувати видання творів та кореспонденції Бенджаміна Франкліна, Memoirs of Benjamin Franklin. [Electronic resource] - Philadelphia, 1834. - 678 p. - Acces mode:

Vol. I: https://archive. org/details/membenfrank01frankrich;

Vol. II: https://archive. org/details/membenfrank02frankrich. проте інформація про Томаса Пейна була зазначена лише в коментарі авторського колективу до маніфесту представників тринадцяти колоній, адресованого королю Джорджу ІІІ. Memoirs of Benjamin Franklin. Vol. I. P. 137. На жаль, у збірці немає кореспонденції Томаса Пейна та Бенджаміна Франкліна, відомої сучасним науковцям.

Загалом можна сказати, що археографічна робота, проведена американськими науковцями та їхніми колегами з Великої Британії у І половині ХІХ ст., стала значним доповненням до прижиттєвих публікацій Томаса Пейна в періодичних виданнях та публіцистичних збірках, проте, узагальнивши публіцистичну спадщину Томаса Пейна, археографи недостатньо висвітлили саме період життя Томаса Пейна наприкінці осені 1774- наприкінці 1776 рр..

Похожие статьи




Формування опублікованої джерельної бази, I половина XIX століття - Суспільно-політична діяльність Томаса Пейна в листопаді 1774

Предыдущая | Следующая