Американська історіографія, I половина XIX століття - Суспільно-політична діяльність Томаса Пейна в листопаді 1774

I половина XIX століття

І половина ХІХ ст. (1801-1850 рр.) позначилася для Сполучених Штатів Америки територіальним розширенням, значним економічним розвитком та наростанням внутрішніх протиріч. На перше десятиліття ХІХ ст. припали останні роки життя Томаса Пейна. Живучи у злиднях і забутті, великий американський просвітник закінчив свій земний шлях у 1809 р..

Характеризуючи американську історіографію перших трьох десятиліть ХІХ ст., ми можемо зробити висновок про майже повну відсутність в Сполучених Штатах Америки праць, присвячених суспільно-політичній діяльності Томаса Пейна на початковому етапі його перебування на теренах тринадцяти американських колоній. Таке становище є досить дивним з огляду на вихід праць, присвячених Томасу Пейну, в державі, проти якої з початку 1770-х рр. сам батько-засновник і боровся... Наприкінці 1810-х рр. в умовах загальноєвропейської монархічної реакції британські друзі Томаса Пейна спромоглися видати кілька досить змістовних, як на початок ХІХ ст., праць про суспільно-політичну діяльність Томаса Пейна, зокрема праці В. Шервіна Sherwin W. T. Memoirs of the life of Thomas Paine, with observations on his writings, critical and explanatory. [Electronic resource] - London.: R. Carlile, 1819. - 603 p. - Acces mode: https://archive. org/details/memoirslifethom00shergoog., Т. Рікмена Rickman Thomas Clio. The life of Thomas Paine, author of Common sense, Rights of man, Age of reason, Letter to the addressers, &;c. &;c. [Electronic resource] - London, 1819. - 421 p. - Acces mode: https://archive. org/details/cihm_40646., Дж. Чітхема Cheetham J. The life of Thomas Paine. [Electronic resource] - London, 1817. - 216 p. - Acces mode: https://archive. org/details/lifeofthomaspain00cheerich.. Варто зазначити, що всі три автори зупиняються на періоді суспільно-політичного життя Томаса Пейна з листопада 1774 до грудня 1776 рр.. Останній автор, описуючи вказаний період, Ibid., P. 20-34. є одним із фундаторів вивчення таких аспектів суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна, як його праця на ниві публіцистики та участь у Війні за незалежність Сполучених Штатів Америки проти британського панування. Тематика праць В. Шервіна Sherwin W. T. Ibid., P. 20-51. та Т. Рікмена Rickman Thomas Clio. Ibid. така ж, як і Дж. Чітхема, проте В. Шервін на основі додаткових джерел виправив не зовсім вірні висновки Дж. Чітхема, зокрема В. Шервін назвав точне місце виходу першої частини памфлетичної збірки "The American Crisis" Sherwin W. T. Ibid., P. 45-46. (о. Лонг-Айленд) та уточнив хибну у Дж. Чітхема Cheetham J. Ibid., P. 33. дату виходу другої частини означеної памфлетичної збірки. Sherwin W. T. Ibid., P. 51.

Після невеличкого відступу в бік британської історіографії, З метою показати контраст з власне американською історіографією І половини ХІХ ст.. варто все ж зупинитися на окремих напрацюваннях американської історіографії І половини ХІХ ст..

Щодо І половини ХІХ ст. можна зазначити, що окремі напрацювання все ж були...

Витоки наукового вивчення суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна слід шукати у промовах його друзів та читачів. Найбільш репрезентативною у вказаному плані є промова Дж. Морісона на честь 95-ї річниці від дня народження Томаса Пейна. Morrison John. An oration delivered in Tammany Hall, in commemoration of the birthday of Thomas Paine and an account of the celebration of the 95th anniversary of that day (29th January 1832) by the friends and admirers of his writings. [Electronic resource] - N. Y., 1832. - 48 p. - Acces mode: https://archive. org/details/orationdelivered00morrrich. У промові було відзначено великий публіцистичний талант Томаса Пейна. Втім, щодо періоду життя Томаса Пейна від прибуття до Філадельфії до виходу першої частини памфлетичної збірки "The American Crisis" у промові Дж. Морісона не було виголошено чогось принципово нового.

Цілком справедливим є твердження, що організація заходів на честь Томаса Пейна сприяло активізації вивчення як його творчої спадщини, так і віх його життя та суспільно-політичної діяльності.

Активне зацікавлення дослідників суспільно-політичною діяльністю Томаса Пейна було характерне для окремих представників американської історіографії вже на початку 1840-х рр. В 1841 р. з'являється монографія Г. Вейла. Vale G. The life of Thomas Paine, author of "Common sense", "Rights of man", "Age of reason", etc.; with critical and explanatory observations of his writings; and an appendix, containing his letters to Washington, suppressed in his works at present published in this country. [Electronic resource] - N. Y., 1841. - 238 p. - Acces mode: https://archive. org/details/lifeofthomaspain00valerich. Вказана праця була підготована вже на принципово новому науковому рівні і враховувала досягнення Дж. Чітхема та В. Шервіна. Ibid., P. 4-5. Також заслуговує на увагу те, що американський історик розподілив дослідження на окремі розділи, що було принципово новим в англомовній історіографії суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна. Названа дія дозволила Г. Вейлу детальніше дослідити життєвий шлях Томаса Пейна. У монографії Г. Вейла нас цікавить другий розділ, присвячений суспільно-політичній діяльності Томаса Пейна від 1774 до 1783 р. Ibid., P. 30-74. Заслуга Дж. Вейла була в тому, що він детальніше дослідив публіцистичну діяльність Томаса Пейна та його зв'язки з іншими батьками-засновниками (Бенджамін Франклін, Томас Джефферсон, Джордж Вашингтон).

Загалом американська історіографія суспільно-політичної діяльності Томаса Пейна в листопаді 1774-грудні 1776 рр. впродовж І половини ХІХ ст. лише починала формуватися. Значення історіографічних джерел, створених впродовж означеного відрізку часу, полягає в наступному:

    -початок дослідження в американській історіографії публіцистичної, політичної та військової діяльності Томаса Пейна припав саме на кінець І половини ХІХ ст.; суспільний політичний пейн америка -у представлених працях було започатковано історіографічний аналіз; -їхні автори ввели у дослідження значний масив необуплікованих джерел.

Похожие статьи




Американська історіографія, I половина XIX століття - Суспільно-політична діяльність Томаса Пейна в листопаді 1774

Предыдущая | Следующая