Стереотопографічний та комбінований методи створення карт і планів - Проектування процесів стереофототопографічного знімання при створенні карт масштабу 1:10000

Аерофототопографічне знімання в залежності від типу території, фотограмметричного обладнання, строків виконання робіт може виконуватись стереотопографічним або комбінованим методами. Вибір методу також визначається характером рельєфу, видом забудови, масштабом та площею знімання, а також техніко-економічними розрахунками. На практиці обидва варіанта можуть суміщатись.

Головна відмінність комбінованого методу від стереотопографічного заклечається в тому, що при комбінованому методі аерофотознімання використовується лише для складання контурної частини плану. Це викликано тим, що вимоги до аерофотознімання, що використовується для рисовки рельєфу і складання контурів, різні. При комбінованому методі важливо зменшити зміщення точок на фотоплані, викликане рельєфом місцевості, яке визначається за формулою:

;

Або

Де h - перевищення точки місцевості над початковою горизонтальною площиною,

M - знаменник масштабу аерофотозніманя;

R - радіус вектор, що з'єднує точку знімка з точкою надиру;

F - фокусна віддаль фотокамери;

H - висота фотографування.

Отже, в цьому випадку зміщення точки на знімку (фотоплані) тим менше, чим більше фокусна віддаль аерофотоапарата і висота фотографування, а перевищення точок незначні.

При стереотопографічному методі матеріали аерофотознімання повинні забезпечувати задану точність визначення висот точок, яка може бути визначена за формулами:

,

Або

,

Де b - базис фотографування;

- середня похибка визначення різності повздовжніх паралаксів;

- середня похибка, допустима при визначенні висот;

- повздовжній паралакс.

При стереотопографічному методі точність визначення висот тим вища, чим менша висота фотографування і менша фокусна віддаль. Отже вимоги до вибору масштабу фотографування і фокусної віддалі для стереотопографічного та комбінованого методу відрізняються.

При проектування технологій створення карт і планів основними критеріями є економічність і точність. Зі свого боку економічність залежить від параметрів аерофотознімання: чим менший масштаб зальоту по відношенню до масштабу створюваної карти, тим меншими будуть затрати коштів і праці на її створення. Проте за певного відношення масштабу аерофотознімання та створюваної карти наступає момент, коли забезпечити нормативну точність створення карт для певних умов не є можливості. Тому виникає необхідність детальної проробки проектів технологій створення карт з врахуванням всіх факторів.

Похожие статьи




Стереотопографічний та комбінований методи створення карт і планів - Проектування процесів стереофототопографічного знімання при створенні карт масштабу 1:10000

Предыдущая | Следующая